Periferik anjiyografi nedir?

İçindekiler:

  1. Periferik anjiyografi nedir?
  2. Periferik Anjiyo ne kadar sürer?
  3. Anjiyografi karotis nedir?
  4. Tıkayıcı periferik arter hastalığı nedir?
  5. Periferik vasküler tromboz nedir?
  6. Anjiyografi ne için kullanılır?
  7. Şah damarı tıkanıklığı nasıl açılır?
  8. Periferik Arter Hastalığı Nedir Belirtileri?
  9. Arteriyel ve venöz tromboz nedir?
  10. MR anjiyografi nedir nasıl yapılır?
  11. MR anjiyografi kaç dakika sürer?

Periferik anjiyografi nedir?

Periferik Anjiyo işlemi nedir? Periferik bir anjiyografi, pelvisinize, bacaklara, dizlere, ayak bileklerine ve daha az sıklıkla kollarına giren arterlerdeki daralmış veya bloke edilmiş tüm kan damarlarını belirlemek için yapılan bir testtir.

Periferik Anjiyo ne kadar sürer?

Balon ya da stent takma işlemi sonrası hastanın durumuna göre koroner yoğun bakım ünitesine alınabilir. Bu işlemin toplam süresi hastadan hastaya değişmekle birlikte ortalama 30-90 dakika kadar sürer. Periferik anjiyoplasti ile iliĢkili istenmeyen olaylar (komplikasyonlar) söz konusu olabilir mi, iĢlemin riski nedir?

Anjiyografi karotis nedir?

Karotis arterler boynun iki yanında bulunan ve beyne kanın ulaşmasını sağlayan ana atardamarlardır. Halk arasında şah damarı olarak bilinirler. Karotis arterlerdeki daralma ya da tıkanıklığın görüntülenmesi için yapılan kateterizasyon işlemine karotis anjiyografi denir.

Tıkayıcı periferik arter hastalığı nedir?

Periferik arter hastalığı, bacak bölgesinde bulunan atardamarların daralması ya da tıkanması sonucunda ortaya çıkan rahatsızlıktır. Hastalığın büyük çoğunluğu, atar damar iç çeperinde biriken yağ ve kolesterol artıklarına bağlı gelişen damar sertliği denilen 'ateroskleroz' nedenlidir.

Periferik vasküler tromboz nedir?

Periferik (çevresel) damar hastalığı (PDH), kalbi besleyen koroner damarlar dışındaki damarların besledikleri organlara yeterli kan götüremeyecek şekilde daralmasına veya tıkanmasına deniyor.

Anjiyografi ne için kullanılır?

Beyin, karın bölgesi, cilt, kol ve bacaklarda yani tüm vücutta yer alan damarlardaki darlık, anevrizma (damardaki balon şekilli genişlemeler), malformasyon, fistül, vb. oluşan hastalıkların saptanmasında kullanılır.

Şah damarı tıkanıklığı nasıl açılır?

Şah damarlarında darlık ya da tıkanıklığın stent ile tedavisi ise girişimsel nöroradyoloji veya kalp damar cerrahisi uzmanı hekimler tarafından yapılır. Karotis endarterektomi adı verilen açık cerrahi tedavi uygulaması ise sadece kalp damar cerrahları tarafından yapılır.

Periferik Arter Hastalığı Nedir Belirtileri?

Periferik arter hastalığı, bacak damarlarının sertleşmesi sonrasında, tıkanma ve daralmalarla kendini gösterir. Damar sertliği ilk başlarda belirti vermezken, ileri aşamalarda yürüme zorlukları ve ağrılarla kendini gösterebilir.

Arteriyel ve venöz tromboz nedir?

Kanın dolaştığı damarlar içinde pıhtı oluşmasıdır. Oluşan pıhtı kan akımını tamamen veya kısmi olarak engelleyebilir. Pıhtı atardamar sistemi içinde oluştu ise arteriyel, toplardamar sistemi içinde oluştuysa venöz tromboz adını alır.

MR anjiyografi nedir nasıl yapılır?

MR anjiografi (MRA), klasik MR görüntüleme ile bir damar içi görüntüleme yöntemi olan anjiografiyi birleştirerek vücudumuzdaki damarlar hakkında detaylı bilgi veren bir yöntemdir. Kateter anjiyografideki radyasyonun MRA'da olmaması ve kateter yerleştirilmesini gerektirmemesi en önemli avantajlarıdır.

MR anjiyografi kaç dakika sürer?

Tipik bir MR islemi sirasinda her biri 2-15 dakika kadar süren 2-6 görüntüleme seansi gerçeklestirilir. Yapilan incelemenin türüne göre, islem 10 ila 60 dakika arasinda sürebilir. Elbiselerin çikartilmasi, damar yolu açilmasi ve sorularin yanitlanmasi için gereken süre buna dahil degildir.