İddianamenin kabulü ne ile başlar?

İçindekiler:

  1. İddianamenin kabulü ne ile başlar?
  2. İddianamenin değerlendirilmesi sonrası ne demek?
  3. İddianamenin iadesini kimler isteyebilir?
  4. İddianamenin iadesi evrakı nedir?
  5. Sanık iddianameye ne zaman itiraz edebilir?
  6. İddianame değerlendirmesi nedir?
  7. İddianamenin iadesine itiraz nereye yapılır?
  8. İddianame hazırlandıktan kaç gün sonra mahkeme olur?
  9. Iddianamede neler yer alir?
  10. Şüpheli iddianameye itiraz edebilir mi?
  11. Ifade verdikten sonra mahkeme ne zaman olur?
  12. İddianamenin iadesine itiraz süresi kaç gün?
  13. Iddianameye itiraz süresi nedir?
  14. Savcılık soruşturması en fazla ne kadar sürer?
  15. Dava tarihi ne zaman belli olur?
  16. İddianamede bulunması gereken hususlar nelerdir?

İddianamenin kabulü ne ile başlar?

5271 sayılı CYY'nın 191. maddesinin ilk fıkrasında ise; “.. Mahkeme başkanı veya hâkim, duruşmanın başladığını, iddianamenin kabulü kararını okuyarak açıklar” hükmü yer almaktadır. Buna göre duruşma, mahkeme başkanı veya hakimin iddianamenin kabulü kararını okuyarak duruşmanın açıldığını bildirmesiyle başlamaktadır.

İddianamenin değerlendirilmesi sonrası ne demek?

Cevap: İddianame değerlendirme sonrası açılış yazıyorsa, hakkınızda ilgili mahkemede ceza davası açılmıştır. ... Kamu davasında tüm işlemler mahkeme tarafından resen yürütülür. Kamu davasının olası sonuçları ile ilgili ayrıntılı bilgi almak için dosya fotokopinizle birlikte bulunduğunuz yerde bir avukata giderek danışınız.

İddianamenin iadesini kimler isteyebilir?

İddianame'de şüphelinin açık kimliği ya da o kişinin tespitine ilişkin bilgilerin açıkça gösterilmesi gerekmektedir. Şüphelinin kim olduğunun tespit edilememiş olması halinde iddianamenin iadesine karar verilecektir.

İddianamenin iadesi evrakı nedir?

İddianamenin iadesi, soruşturma evresinde sunulan iddianamenin mahkemece mu- hakemeden geçirildikten sonra kanunda sayılan sınırlı nedenlere bağlı olarak savcılığa geri gönderilmesi anlamını taşır.

Sanık iddianameye ne zaman itiraz edebilir?

İddianame itirazı başvuru yolunun süresi, hâkim, Cumhuriyet Savcısı ya da mahkeme tarafından verilen kararın tebliğ tarihinden itibaren 7 gündür. İtiraza konu olan karar, itiraz hakkına sahip olan kişinin yokluğunda verilmiş ise bu karar tebliğ edilmelidir. İtiraz süresi de bu tebliğ tarihi üzerinden başlamaktadır.

İddianame değerlendirmesi nedir?

Bir suç fiili ile ilgili olarak soruşturma yapan Cumhuriyet savcısının soruşturma sonunda topladığı delillerden yola çıkarak yargılamaya geçilmesi gerektiği kanaatine ulaştıktan sonra buna ilişkin hazırladığı rapora iddianame denir.

İddianamenin iadesine itiraz nereye yapılır?

Cumhuriyet savcısı, mahkemenin verdiği iddianamenin iadesi kararına itiraz etme yetkisine sahiptir. İddianamenin iadesi kararına itiraz eden Savcılığın itirazı reddedildiğinde, Savcılık tarafından iade kararına karşı kanun yararına bozma yoluna da gidilebilmektedir.

İddianame hazırlandıktan kaç gün sonra mahkeme olur?

15 gün içinde iddianamenin iadesine veya kabulüne karar verilmesi gerekir. Bu süre herhangi bir karar verilmeden geçirilirse iddianame kabul edilmiş sayılır. İddianame kabul edildikten sonra mahkemenin hükmünün kesinleşmesine kadar geçen evre kovuşturma olarak adlandırılır.

Iddianamede neler yer alir?

İddianamede neler yer alır dediğimizde iddianamede şu hususlar yer almaktadır:
  • Şüphelinin kimliği.
  • Müdafi (avukatı)
  • Maktul, mağdur veya suçtan zarar gören kişilerin kimliği.
  • Mağdurun veya suçtan zarar görenin vekili veya kanuni temsilcisi.
  • İhbarda bulunan kişinin kimliği (açıklanmasında mahsur yoksa)
Daha fazla öğe...

Şüpheli iddianameye itiraz edebilir mi?

Savcılığın düzenlediği iddianame kanuni tüm şartları içeriyorsa, mahkeme tarafından iddianamenin kabulü kararı verilmektedir. ... Cumhuriyet savcısının kararlarına karşı ise, şüpheli, suçtan zarar gören ve mağdur iddianame itirazı yoluna gidebilir.

Ifade verdikten sonra mahkeme ne zaman olur?

Soruşturma aşamasında toplanacak hiçbir delil yoksa ifade verdikten sonra yaklaşık 6 ay sonra kovuşturma aşamasında ilk mahkemeye çıkılır.

İddianamenin iadesine itiraz süresi kaç gün?

İddianamenin iadesi, iddianamenin ve soruşturma evrakının verildiği tarihten itibaren 15 gün içinde soruşturma evresine ilişkin bütün belgeler incelendikten sonra gerçekleştirilmelidir. Bu süre sonunda iade edilmeyen iddianame kabul edilmiş sayılır.

Iddianameye itiraz süresi nedir?

Cumhuriyet Savcısı tarafından verilen kovuşturmaya yer olmadığına dair karar ve kamu davasının açılmasının ertelenmesi kararı aleyhine mağdur kişi tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde itiraz kanun yoluna başvurabilmektedir.

Savcılık soruşturması en fazla ne kadar sürer?

Soruşturma Ne Kadar Sürer ? Soruşturma süreleri suç türü ve fail sayısına göre değişir. Ekonomik malvarlığına yönelik dolandırıcılık, hırsızlık gibi suçlarda yaklaşık 1,5 yıl sürer. Kişilik haklarına yönelik hakaret, tehdit, iftira ve şantaj gibi suçlarda yaklaşık 5-6 ay sürer.

Dava tarihi ne zaman belli olur?

Dilekçe aşaması tamamlandıktan sonra mahkeme tarafından ilk duruşma tarihi belirlenir. Bu süreç mahkemelerin yoğunluğuna göre değişmesine rağmen genellikle davanın açılış tarihinden ortalama 5 – 6 ay sonra ilk duruşma gerçekleştirilir.

İddianamede bulunması gereken hususlar nelerdir?

Görevli ve yetkili mahkemeye hitaben düzenlenen iddianamede; a) Şüphelinin kimliği, b) Müdafii, c) Maktul, mağdur veya suçtan zarar görenin kimliği, d) Mağdurun veya suçtan zarar görenin vekili veya kanunî temsilcisi, e) Açıklanmasında sakınca bulunmaması halinde ihbarda bulunan kişinin kimliği, f) Şikâyette bulunan ...