Cevri Kalfa kimdir?

İçindekiler:

  1. Cevri Kalfa kimdir?
  2. Cevri Kalfa olayı nedir?
  3. Cevri Kalfa Mektebi nerede?
  4. Cevri Kalfa Okulu kimin eseri?

Cevri Kalfa kimdir?

Cevri Kalfa, Çerkez asıllı bir harem görevlisi olup, Osmanlı Devleti'nin tarihindeki önemli saray kadınlarından biridir. 1807 yılında çıkan Kabakçı Mustafa İsyanı sonucunda, Nizam-ı Cedid hareketi ile devlet içerisinde batıyı örnek alan yenileşme çalışmaları gerçekleştiren Sultan III.

Cevri Kalfa olayı nedir?

cevri kalfa, sıbyan mektebini (1819-1820) yılında türk-ampir üslubunda yaptırmıştır. ... bu arazi içindeki kaynak suyu cevri kalfa suyu adı ile tanınmıştı. cevri kalfa toplanan suları künklerle üsküdar'a indirmiş ve yol kenarındaki çeşmelerden akmasını sağlamıştır.

Cevri Kalfa Mektebi nerede?

II. Mahmud hayatını kurtaran Cevri Kalfa adına 1819-1820 yıllarında bir mektep inşa ettirmiştir. Bu mektep, Sultanahmet'te, Divanyolu caddesi üzerinde, Alman çeşmesinin karşısında bulunmaktadır.

Cevri Kalfa Okulu kimin eseri?

Sultanahmet Meydanı'nda Divanyolu caddesinin başında Fîruz Ağa Camii'nin karşısında bulunmaktadır. Keçecizâde İzzet Molla tarafından yazılan manzum kitâbesinden, 1235'te (1819-20) Sultan II. Mahmud tarafından saray hareminden Cevrî Usta (veya Kalfa) adlı kadının ruhu için yaptırılmış olduğu öğrenilmektedir.