Işrakıyyun nedir?

İçindekiler:

  1. Işrakıyyun nedir?
  2. Işraki ekol nedir?
  3. Sühreverdi felsefesi nedir?
  4. Dehrilik ne demek?
  5. Var olan birdir bölünemez yer değiştiremez diyen filozof kimdir?
  6. Sühreverdî neden idam edildi?
  7. Materyalist insan ne demek?
  8. Dehriyyun kimlerdir?

Işrakıyyun nedir?

Bilginin kaynağının mânevî aydınlanma, sezgi ve ilham olduğu görüşünü savunanlar.

Işraki ekol nedir?

İslam düşüncesine rengini veren ekollerden biri olan İşrakilik (işrakiyye) de bu bağlamda değerlendirilmelidir. “İşrâkîyye/İşrâkîlik”; İslam düşünce tarihinde bilginin kaynağı olarak akıl yü- rütmeyi temel alan Meşşâî ekole karşı mistik tecrübe ve sezgiye yer veren ek- lektik ve teosofik düşünce sisteminin adıdır.

Sühreverdi felsefesi nedir?

Sühreverdi'nin felsefesinde vücudun yerini nur ve zulmet görüşü almıştır. Çünkü o eşyanın ya nur ya da zulmet olduğunu söyler. Bu iki kavram, Aristo'daki madde ve suretin, güç ve fiilin rolünü oynamaktadır.

Dehrilik ne demek?

Dehr, lügatte; zaman, asır, çağ gibi anlamlara gelmektedir. "Dehrîler" veya "Dehriyye" ise, zamanı esas alıp, zamanın ve maddenin ebedîliğine inandıkları için, dünyadaki hadiselerin ancak tabiat kanunlarına uyarak meydana geldiğini kabul eden hayırsız bir zümredir.

Var olan birdir bölünemez yer değiştiremez diyen filozof kimdir?

Parmanides , (Yunanca: Παρμενίδης, MÖ 5) Doğa filozoflarından sayılmakla birlikte, Antik Yunan felsefesinde rasyonalizm geleneğinin ilk filozoflarından biridir.

Sühreverdî neden idam edildi?

Anadolu'da yıldızı parlamaya başlayan Sühreverdî'nin başarısı çeşitli kimselerin ona karşı çıkmasına yol açmış ve sonuç olarak öldürülmesi gerektiğini savunan birçok kişi ortaya çıkmıştı. Sonunda bir Halep fakihlerinin kararıyla Sühreverdî 1191'de idam edildi.

Materyalist insan ne demek?

Maddecilik, özdekçilik veya materyalizm, her şeyin maddeden oluştuğunu ve bilinç de dahil olmak üzere bütün görüngülerin maddi etkileşimler sonucu oluştuğunu öne süren, a priori olan hiçbir metafiziksel kavramı kabul etmeyen felsefe kuramıdır. Bir diğer deyişle madde, var olan tek tözdür.

Dehriyyun kimlerdir?

Dehriyyun (Maddîyyun, Dehrîyyun, Zenâdika, Melâhide), İslâm tarihinde materyalist felsefe akımına verilen addır. En önemli temsilcisi İbn Ravendi'dir.