Aşure günü oruç tutulur mu?

İçindekiler:

  1. Aşure günü oruç tutulur mu?
  2. Muharrem ayı hangi gün oruç tutulur?
  3. 2021 Muharrem ayı orucu ne zaman?
  4. Muharrem ayının 9 10 11 günü tutulan oruç sünnet midir?
  5. Muharrem ayı orucu ne demektir?
  6. Cuma günü tek başına oruç tutulur mu?
  7. Muharrem ayının 9 10 ve 11 günlerinde tutulan orucun hükmü nedir?
  8. Muharrem ayı orucu ne yenmez?
  9. 12 imam orucu neler yapılmaz?
  10. Ne zamana kadar aşure yapılabilir?

Aşure günü oruç tutulur mu?

Muharrem'in onuncu günü âşûrâ günüdür. Bu gün oruç tutmak da bazı âlimlere göre sünnettir (Serahsî, el-Mebsût, III, 92). Zira Resûlullah (s.a.s.), âşûrâ gününde oruç tutmuş ve bunu müslümanlara tavsiye etmiştir (Buhârî, Savm, 69).

Muharrem ayı hangi gün oruç tutulur?

Peygamberimiz, özellikle Muharrem ayının 10. gününe denk gelen Aşure gününde oruç tutmayı tavsiye etmiş ve "Aşure günü tutulan oruç, geçmiş senenin günahına kefaret olur" buyurmuştur. Yahudilere benzememek için de sadece Aşure gününde değil, Muharrem ayının 9. ya da 11. gününde de oruç tutmamızı önermiştir.

2021 Muharrem ayı orucu ne zaman?

Muharrem ayının bu günlerinde oruç tutmak çok faziletlidir. Muharrem ayının 10'uncu günü yani Aşure günü ise 18 Ağustos 2021, Çarşamba gününe denk geliyor.

Muharrem ayının 9 10 11 günü tutulan oruç sünnet midir?

Peygamberimiz Muharrem ayının 910. veya 1011. günlerinde oruç tutmayı tavsiye etmiştir. Ancak Muharrem ayının sadece 10. gününü oruçlu geçirmek mekruhtur. ... Peygamberimiz (s.a.s.) Muharrem ayının sadece 10. günü oruç tutmamıştır (Tirmizî, "Savm", 50) ve "Muharremin 9. ve 10. günü oruç tutunuz.

Muharrem ayı orucu ne demektir?

Muharrem Orucu Hakkında Bilgiler. Peygamber Efendimiz'e göre; Muharrem ayında tutulan orucun Ramazan orucundan sonra en faziletli oruç olduğunu belirtilmiştir. Ashabına aşure gününde 1 gün öncesi veya sonrası ile birlikte oruç tutmayı tavsiye eder. Ramazan orucunu tutmak farzken; muharrem orucu tutmak sünnettir.

Cuma günü tek başına oruç tutulur mu?

Farz ve vacip oruçları, sadece cuma günü veya cumartesi günü tek gün olarak tutmak mekruh olmaz.

Muharrem ayının 9 10 ve 11 günlerinde tutulan orucun hükmü nedir?

Peygamberimiz Muharrem ayının 910. veya 1011. günlerinde oruç tutmayı tavsiye etmiştir. Ancak Muharrem ayının sadece 10. gününü oruçlu geçirmek mekruhtur.

Muharrem ayı orucu ne yenmez?

12 gün boyunca cana kıymanın haram olduğuna inanılması nedeniyle deniz canlısı veya kanatlı canlıların da etleri dahil olmak üzere kesinlikle et yenilmez ve içerisinde et bulunan ürünler de tüketilmez. Öyle ki Alevilikte oruç tutulmasa dahi bu süre zarfında et tüketilmemesi kabul görmüştür.

12 imam orucu neler yapılmaz?

Alevi inanışa göre bu orucu tutarken; 12 gün boyunca düğün, nişan, sünnet ve benzer törenler/etkinlikler yapılmaz. Muharrem orucu döneminde kurban kesilmez, et yenilmez. Kerbela Şehitlerinin çektikleri susuzluğu hissetmek için; su içilmesi uygun görülmez. Su saf halde içilmemektedir.

Ne zamana kadar aşure yapılabilir?

Aşure yapmanın dinimizde herhangi bir zorunluluğu yoktur. Dolayısıyla bu tatlı istenilen her vakitte yapılabilir. Muharrem ayının onuncu günü yapılması bir gelenek haline gelse de bu ayın sonuna kadar istenilen her vakitte hazırlanabilir.