Romatoloji FMF nedir?

İçindekiler:

  1. Romatoloji FMF nedir?
  2. Akdeniz ateşi hastaları kan verebilir mi?
  3. Akdeniz ateşi atağı nasıl geçer?
  4. FMF hastaları oruç tutabilir mi?

Romatoloji FMF nedir?

Ailesel Akdeniz Ateşi (FMF) karın ve/veya göğüs ağrısı ve/veya eklem ağrısı ve şişliğinin eşlik ettiği tekrarlayan ateş nöbetleri ile karakterize bir genetik hastalıktır. Hastalık genellikle Akdeniz ve Ortadoğu kökenlileri, yani Yahudiler (özellikle Sefarad Yahudileri), Türkler, Araplar ve Ermenileri etkiler.

Akdeniz ateşi hastaları kan verebilir mi?

Bahsetmiş olduğunuz Behçet ve Ailevi Akdeniz Ateşi gibi Otoimmun Hastalık grubunda değerlendirilen hastalıklardır. Bu kapsamda Ulusal Kan Bileşenleri Hazırlama, Kullanım ve Kalite Güvence Rehberi Otoimmun Hastalıklara bağlı olarak organ tutulumu olan kişilerin ömür boyu kan bağışçısı olamayacağını belirtmektedir.

Akdeniz ateşi atağı nasıl geçer?

Hastalık ataklar ile seyreder. Zaman zaman nöbet şeklinde, ateşin eşlik ettiği karın ağrısı, göğüs ağrısı ve eklemlerde ağrı, şişme olur ve 3-4 gün içinde kendiliğinden geçer, Ataklar arasında ise hasta yakınmasızdır. FMF ataklarının belli bir düzeni yoktur.

FMF hastaları oruç tutabilir mi?

Uzmanlar genellikle Fmf hastalarının oruç tutmalarını önermezlerken Fmf hastaları oruç tutmak istiyorlarsa uzman hekimlerine danışmaları gerekiyor.