Ivazlı olma nedir?

İçindekiler:

  1. Ivazlı olma nedir?
  2. Ivazlı tasarruflar ne demek?
  3. Ivazlı feragat ne demek?
  4. Ivazlı sözleşme ne demek?
  5. Ivaz bedeli nedir?
  6. Ivazsız intikal tarihi nedir?
  7. Mirastan feragat ne demek?
  8. Tapuda feragat ne demek?
  9. Ivazlı akit ne demek?
  10. Ivazlı hibe caiz mi?
  11. Nakdi ivaz ne demek?

Ivazlı olma nedir?

İvazsiz Ne Demek? İvazın kelime anlamı "karşılık"tır. İvaz hukuki bir terim olarak kullanıldığında ise bedel anlamına gelir. Yani bir işlemin herhangi bir bedel olmaksızın gerçekleştirilmesini ifade eder.

Ivazlı tasarruflar ne demek?

Kanunun 27 nci maddesi hükmüne göre, amme alacağını ödememiş borçlulardan, süresinde veya hapse atılmasına rağmen mal beyanında bulunmayanlarla, malı bulunmadığını bildiren veyahut bildirdiği malları borcuna yetmeyenlerin, geriye doğru iki yıl içinde veya daha sonra yaptıkları bağışlamalar ve ivazsız (bedelsiz) ...

Ivazlı feragat ne demek?

İvazlı feragat sözleşmelerinde, mirasçı, bir ivaz (menfaat) karşılığında, beklenen hakkından (miras hakkından) vazgeçmekte, miras bırakanın mirasçısı olmamayı kabul etmektedir. İvazsız miras sözleşmelerinde ise, miras bırakanın yasal mirasçıları hiçbir menfaat almadan, miras hakkından vazgeçebilir.

Ivazlı sözleşme ne demek?

İvaz kelimesi karşılıklı anlamına gelir. Akit ise sözleşme veya mukavele anlamında kullanılır. Hukuki olarak yapılan tüm işlemler ivazlı akit veya ivazsız akit olarak yer alır. ... Eğer taraflardan biri borç yükü altına girmeden sözleşme yapılıyorsa buna ivazsız akit denir.

Ivaz bedeli nedir?

İvaz, karşılık olarak verilen bedeldir. Bir satım sözleşmesinde malı satan kişi de alan kişi de birbirlerine karşı borçlanarak bir bedel ödeme yükümlülüğüne girerler. Mal veya hizmet veren kişi, vereceği hizmetin sorumluluğunu taşırken hizmeti alan kişide bunun için bir bedel ödemek durumundadır. Bu ivazlı akittir.

Ivazsız intikal tarihi nedir?

İvazsız intikal; bir malın mülkiyetinin veya bir menkul değerin, bir kişiden bir başka kişiye, karşılığında herhangi bir bedel (ivaz) sağlanmadan veya öngörülmeden, geçirilmesidir.

Mirastan feragat ne demek?

Mirastan feragat sözleşmesi mirasçının, ileride doğacak olan hakkı sebebiyle beklenen hakkından vazgeçtiğini beyan ettiği bir sözleşmedir. ... Bir diğer deyişle mirastan feragat sözleşmesi ileride doğacak olan mirastan ve mirasçılık sıfatından yoksun kalınmak amacıyla yapılan bir sözleşmedir.

Tapuda feragat ne demek?

Feragat, bir kimsenin tek taraflı bir beyanla doğmuş veya doğması ihtimal dahilinde olan bir hakkından vazgeçmesi olarak ifade ediliyor. Bir hak sahibi tek taraflı beyanla hakkından feragat edebiliyor, yani hakkından vazgeçebiliyor.

Ivazlı akit ne demek?

İvazlı akit, karşılıklı olarak yapılan ve iki tarafa borç yükleyen sözleşmelere denilir. Eğer taraflardan biri borç yükü altına girmeden sözleşme yapılıyorsa buna ivazsız akit denir.

Ivazlı hibe caiz mi?

Hibenin şartsız ve ivazsız olması esastır. Zâhirîler'e ve Şâfiî mezhebinde bir görüşe göre ivaz şartı akdin yapısına aykırı olduğundan ivaz şartlı hibe hatta şartlı hibe câiz olmaz. Buna karşılık ivazlı hibe, yani bağışlanan tarafa herhangi bir mükellefiyet yükleyen şart İslâm hukukçularının çoğunluğunca câiz görülür.

Nakdi ivaz ne demek?

12.2.1.1. Nakdi (Parasal - Paraya Çevrilerek Verilen) İvazlar. Nakdî, paraya çevrilerek verilen ivazlar özellikle sosyal sigorta sistemlerinin en fazla tercih ettiği gelir transferi metodudur. Benzer şekilde kamu sosyal güvenlik rejimlerinin de sıklıkla kullandığı sosyal güvenlik garantisi şeklidir.