Davaya nasıl müdahil olunur?

İçindekiler:

  1. Davaya nasıl müdahil olunur?
  2. Asli müdahale ne demek?
  3. Dava ehliyeti ne demek?
  4. Mudahil taraf ne demek?
  5. Asli müdahil ve feri müdahil ne demektir?
  6. Feri müdahale en geç ne zaman yapılır?
  7. Dahili davalı olmak ne demek?
  8. Dava en son ne zamana kadar geri alınabilir?
  9. Asli müdahale en geç ne zamana kadar yapılır?
  10. Feri müdahil kararı temyiz edebilir mi?
  11. Feri müdahil hakimi reddedebilir mı?

Davaya nasıl müdahil olunur?

Müşteki (ya da şikayetçi) yargılama başladıktan sonra davaya katıldığı taktirde müdahil sıfatını alır. Suçtan zarar gören kişinin davaya müdahil olma talebi mahkemece kabul edilirse, bu kişi “katılan” sıfatını alır.

Asli müdahale ne demek?

Asli müdahale, bir şey veya hak üzerinde taraflar arasında çıkan uyuşmazlıkta dava davam ederken üçüncü bir kimsenin mevcut davada bağımsız bir hak iddiasında bulunması demektir.

Dava ehliyeti ne demek?

Dava ehliyeti, medeni hakları kullanma ehliyetinin usul hukukunda büründüğü şekildir; dolayısıyla, medeni hakları kullanma ehliyetine (fiil ehliyetine) sahip gerçek ve tüzel kişiler dava ehliyetine de sahiptirler. Taraf sıfatına gelince; bir hakkı dava etme yetkisi (dava hakkı ) kural olarak o hakkın sahibine aittir.

Mudahil taraf ne demek?

İki kimse veya taraf arasındaki dâvâya katılan, müdâhele eden üçüncü şahıs veya taraf: “Müdâhil avukat.”

Asli müdahil ve feri müdahil ne demektir?

Feri müdahaleden farklı olarak asli müdahalede, asli müdahil, taraflar yanında davaya katılmamakta kendi bağımsız davasında taraf sıfatını taşımaktadır. Feri müdahil olarak davada ayrıca karar verilmezken, asli müdahil için talepleri hakkında taraf sıfatıyla karar verilmektedir.

Feri müdahale en geç ne zaman yapılır?

A (üçüncü kişi) Page 12 FER'İ MÜDAHALE (m. 66-69) Üçüncü kişi, davayı kazanmasında hukuki yararı bulunan taraf yanında ve ona yardımcı olmak amacıyla fer'i müdahil olarak davada yer alabilir (m. 66). olan bir davanın olması gerekir. Müdahale talebi, davanın açılmasından, tahkikat bitinceye kadar yapılır.

Dahili davalı olmak ne demek?

Dava dosyası açıldıktan sonra ihtilafın sizinle ilgili doğru bir karar verebilmesi için tespit edilmesi ve talep üzerine ya da mahkeme tarafından resen davaya dahil edilme durumuna dahili davalı ismi verilir. Dahili davalı, dava dilekçesinin içinde yer almaz. Dosyaya daha sonradan dahil edilmiştir.

Dava en son ne zamana kadar geri alınabilir?

6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 123. maddesinde ''Davacı, hüküm kesinleşinceye kadar, ancak davalının açık rızası ile davasını geri alabilir.'' düzenlemesi mevcuttur.

Asli müdahale en geç ne zamana kadar yapılır?

Zaman bakımından, hüküm verilinceye kadar aslî müdahalede bulunulması kabul edilmiştir. Özellikle konusu aynı olan davalardaki hak veya şeyle ilgili çelişkili kararların önüne geçmek bakımından, hükme kadar müdahalenin mümkün olduğu kabul edilmiştir.

Feri müdahil kararı temyiz edebilir mi?

Müdahil hakkında karar verilemez. Müdahil hükmü ancak, lehine katıldığı tarafla birlikte temyiz edilebilir. Lehine müdahale edilen taraf temyiz yoluna başvurmazsa, HMK'nın 68. maddesi uyarınca, yanında katıldığı tarafla birlikte hareket etmek zorunda olan fer'i müdahil, yalnız başına kararı temyiz edemez.

Feri müdahil hakimi reddedebilir mı?

mizce, fer'i müdahil, fer'i müdahale etkisi nedeniyle sadece taraflar ile hakim arasında söz konusu olan ret sebepleri ile sınırlı olmaksızın, hakimi reddedebilmelidir29.