Kanal tedavisi ve dolgu nasıl yapılır?

İçindekiler:

  1. Kanal tedavisi ve dolgu nasıl yapılır?
  2. Kanal tedavisi ne kadar sürer?
  3. Kanal tedavisi öncesi ne yapılır?
  4. Ağrılı yoksa kanal tedavisi yapılır mı?

Kanal tedavisi ve dolgu nasıl yapılır?

Kanal tedavisi, dişin merkezindeki küçük, iplik şeklinde olan dokunun, yani dişözünün (pulpa) çıkarılma işlemine denir. Hasar gören, hastalanan veya ölen pulpa çıkarıldığında, geriye kalan boşluk önce temizlenir sonra diş formatında şekillendirilerek tekrar doldurulur. Bu işlemle kök kanalı kapatılır.

Kanal tedavisi ne kadar sürer?

Dişteki kök kanalı sayısı, enfeksiyon varlığı, kök kanallarının anatomisi, zorluğu ve hasta uyumu, tedavi suresini etkilemektedir. Genel olarak 3 kanallı bir dişin tedavisi ortalama 1 ila 1,5 saat sürebilir.

Kanal tedavisi öncesi ne yapılır?

Dişte apse oluşumuna bağlı şiddetli ağrı varsa, tedavi öncesi lokal anestezi uygulanır. Kanal tedavisinin ilk basamağı, dişin içindeki pulpanın dikkatlice çıkarılmasıdır. Pulpa çıkarıldıktan sonra, diş hekimi kök kanalında yapılacak işlemin ne kadar süreceğini saptar.

Ağrılı yoksa kanal tedavisi yapılır mı?

DOĞRUSU: Ağrıyan veya çürüyen her dişe kanal tedavisi yapılmıyor. Bunun için belli kriterlerin olması gerekiyor. Yani ağızdaki bakterilerden kaynaklı oluşabilecek hafif ağrı ile sinyal veren ya da hiç ağrı yapmayan bu çürükler ilk etapta sadece dolguyla tedavi edilebiliyor.