Eski vakıflar nedir?

İçindekiler:

  1. Eski vakıflar nedir?
  2. Osmanlıda vakıflar ne iş yapardı?
  3. Ve dahi anda kim ki hasta olan olursa?
  4. Osmanlıda vakıfların sevk ve idaresinden sorumlu görevli kimdir?
  5. Vakıf sistemi nedir Osmanlı?
  6. Selçuklularda vakıf sistemi nedir?
  7. Vakfiye belgesi nedir?
  8. Vakfiye nedir hukuk?
  9. Mazbut ve mülhak vakıf ne demek?
  10. Mazbut Bahram Vakfı Nedir?
  11. Osmanlı devletinde vakıflar memurları denetler mi?
  12. Vakıf arazileri kim tarafından denetlenir?

Eski vakıflar nedir?

Günümüzde eski vakıflar mazbut ve mülhak olarak ikiye ayrılmaktadır. Mülhak vakıflar halen yöneticisi bulunan, malvarlığı ve yapılan hayır ve yatırımların bu yöneticiler tarafından idare edildiği, artan gelirlerinin ne surette değerlendirileceğine bu kimselerin karar verdiği vakıflardır.

Osmanlıda vakıflar ne iş yapardı?

Osmanlı'da eğitim, sağlık, sosyal yardım, diyanet, bayındırlık gibi bütün yardımı vakıflar yapmaktaydı. Yolları, hanları, çeşmeleri vakıflar yapmaktaydı. Her mahallenin bir vakfı olup bunların bütün işlerini vakıflar yapmaktaydı. Dolayısıyla Osmanlı bir vakıf medeniyetiydi.

Ve dahi anda kim ki hasta olan olursa?

Örneğin Kütahya'da Germiyanoğlu Yakup Çelebi'ye ait bir vakfiyede “Ve dahi anda kim ki hasta olan olursa ona hekim götüreler, ilaç ettireler ve hekim hakkin vereler ve anda ölen olursa kefen ala, ahsen kılalar.” ifadesi yer almaktadır.

Osmanlıda vakıfların sevk ve idaresinden sorumlu görevli kimdir?

Osmanlılar'da küçük vakıfların, özellikle aile (zürrî) vakıflarının bütün idaresi mütevelliler tarafından yürütüldüğü halde büyük vakıfların idaresinde nâzır, mütevelli, câbî veya kâtip gibi birçok görevli hizmet yapardı.

Vakıf sistemi nedir Osmanlı?

Vakıf : Bir kimsenin malının bir kısmını veya tamamını hayır işine, dini veya sosyal bir hizmete ebediyen tahsis etmesidir. Böylece, devletin herhangi bir harcama yapmasına gerek kalmadan vakıf sistemi sayesinde sosyal, kültürel ve dini hayatla ilgili birçok hizmet yerine getirilmiştir. ...

Selçuklularda vakıf sistemi nedir?

Türkiye Selçuklu vakıfları, özel mülkiyete konu arazi ve mallarda, bir emire temlik edilmiş arazilerde ve zilyedliği bir emirin idaresindeki ikta arazileri gibi tasarruf hakkı elde edilen arazilerde yapılabiliyordu.

Vakfiye belgesi nedir?

Vakfiye, vakfedenin malını verdiğini gösteren ve hâkimin vakfa dair hükmünü içeren belgedir. Vakfiyeler genellikle şu fıkraları ihtiva eder: ... Vakfın kimler tarafından idare edileceği.

Vakfiye nedir hukuk?

Vakfiye ise; Hukuki tüzel kişiliğe sahip bir belge olup; Vakfın akarları, hayratları, şartları, yönetim şekli gibi hususların yer aldığı nizamnamesidir. ... Bu kısmı çoğunlukla vakıf kurucusunun adı, baba adı, oturdu mahalle, makamı gibi vâkıfın statüsü gelir.

Mazbut ve mülhak vakıf ne demek?

5737 sayılı Vakıflar Kanunu uyarınca mazbut vakıf; Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yönetilen ve temsil edilen, mülga 743 sayılı Türk Medeni Kanunu'nun yürürlük tarihinden önce kurulmuş olan vakıfları; mülhak vakıf ise; yine 743 sayılı Türk Medeni Kanunu'nun yürürlük tarihinden önce kurulmuş ve yönetimi ...

Mazbut Bahram Vakfı Nedir?

MAZBUT VAKIFLAR 5737 Sayılı Vakıflar Kanunu uyarınca; Genel Müdürlükçe yönetilecek ve temsil edilecek vakıflar ile mülga 743 sayılı Türk Kanunu Medenisinin yürürlük tarihinden önce kurulmuş ve 2762 sayılı Vakıflar Kanunu gereğince Vakıflar Genel Müdürlüğünce yönetilen vakıflara “Mazbut Vakıf” denilmektedir.

Osmanlı devletinde vakıflar memurları denetler mi?

Osmanlı Sultanları kendi kurmuş oldukları vakıflara yüksek dereceli devlet görevlilerini atamaktaydı. Bunların dışından bazı vakıf kurucuları da vakıflarının nezaret görevini şeyhülislam, sadrazam gibi saray görevlilerine vermekteydi32.

Vakıf arazileri kim tarafından denetlenir?

VAKIFLARIN DENETİMİ Vakıfların, şube ve temsilciliklerinin amaca ve yasalara uygunluk denetimi ile iktisadî işletme ve iştiraklerinin faaliyet ve mevzuata uygunluk denetimi Vakıflar Genel Müdürlüğünce yapılır.