Sulh ceza ne iş yapar?

İçindekiler:

  1. Sulh ceza ne iş yapar?
  2. Sulh ceza Hakimliği hangi yargı kolu içerisindedir?
  3. Yargı örgütü nedir?
  4. Tutuklama kararı kim verir?
  5. Sulh ceza Hakimi re'sen tutuklama kararı verebilir mi?
  6. Sulh ceza mahkemesi kararına itiraz nereye yapılır?

Sulh ceza ne iş yapar?

Sulh ceza hakimliği, diğer bir deyişle sulh ceza mahkemesi, 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'na göre yapılan bazı soruşturma işlemleri ile bu işlemlere yapılan itirazlar ve idari nitelikte bazı işlemlere (Örn, idari para cezasına itiraz) itirazları inceleyen bir hakimlik/mahkeme olarak görev yapmaktadır.

Sulh ceza Hakimliği hangi yargı kolu içerisindedir?

Türkiye'deki sulh ceza mahkemeleri, Türkiye'de adli yargı kolunun içinde yer alan ceza mahkemelerinden biridir. Bulundukları il veya ilçenin adı ile adlandırılır. İhtiyaç sayısına göre birden fazla kurularak numaralandırılabilirler. (Örneğin; Ankara 1. Sulh Ceza Mahkemesi, Beyoğlu 2. Sulh Ceza Mahkemesi gibi.)

Yargı örgütü nedir?

Yargı örgütü hukuku, yargı işlevini yerine getirmekle görevli mahkemelerin kuruluşunu, görevlerini, işleyişini ve birbirleriyle ilişkilerini, yargılama ilkelerini, yargılama sürecine katılanların görev ve yetkilerini belirleyen hukuk kurallarını inceleyen hukuk dalıdır. Yargı örgütü hukuku, kamu hukukunun bir dalıdır.

Tutuklama kararı kim verir?

Tutuklama Kararı Verme Yetkisi Soruşturma evresinde Cumhuriyet Savcısı'nın istemi üzerine görevli Sulh Ceza Hakimi, kovuşturma evresinde ise, cumhuriyet savcısının istemi ile yada resen görevli mahkeme karar vermeye yetkili kılınmıştır.

Sulh ceza Hakimi re'sen tutuklama kararı verebilir mi?

Tutuklama kararını verme yetkisi münhasıran hakime veya mah- kemeye aittir. ... Soruşturma evresinde Cumhuriyet Savcısı'nın istemi üzerine görevli Sulh Ceza Hakimi, kovuşturma evresinde ise, cumhuriyet savcısının iste- mi ile yada resen görevli mahkeme karar vermeye yetkili kılınmıştır.

Sulh ceza mahkemesi kararına itiraz nereye yapılır?

SULH CEZA HAKİMLİĞİNİN KARARINA İTİRAZ SÜRESİ: Suçtan zarar gören, kovuşturmaya yer olmadığına dair kararın kendisine tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün içinde, bu kararı veren Cumhuriyet savcısının yargı çevresinde görev yaptığı ağır ceza mahkemesinin bulunduğu yerdeki sulh ceza hâkimliğine itiraz edebilir.