Ne zaman oruç tutmak haramdır?

İçindekiler:

  1. Ne zaman oruç tutmak haramdır?
  2. Bayramın 2 günü oruç tutulur mu?
  3. Her zaman oruç tutulur mu?
  4. Arefe günü oruç tutmak sevap mı?
  5. Şevval ayında 2 günü oruç tutulur mu?
  6. Iki gün üst üste oruç tutulur mu?

Ne zaman oruç tutmak haramdır?

Bayram günleri, oruç tutmanın yasak olduğu günlerin başında gelir. Ramazan bayramının birinci gününde ve kurban bayramının dört gününde oruç tutmak tahriimen mekruhtur (Mevsıli, el-İhtiyar, I, 395-396; İbn Abidin, Reddü'l-muhtar, III, 336).

Bayramın 2 günü oruç tutulur mu?

Şevvâl ayının ilk günü Ramazan Bayramı'nın ilk günüdür. Ramazan Bayramı'nda oruç tutulması haramdır. Bayramın diğer günlerinde ve Şevval ayında kaza veya nafile oruç tutulabilir.

Her zaman oruç tutulur mu?

Nâfile oruç, mubah olan tüm günlerde tutulabilir. Ancak bazı günlerde oruç tutmak daha faziletli görülerek bugünlerde oruç tutmak sünnet veya mendup kabul edilmiştir.

Arefe günü oruç tutmak sevap mı?

Zilhicce'nin dokuzuncu günü olan Arefe gününün dinde önemli bir yeri vardır. Hz. Peygamber (s.a.s.) bugünü oruçlu geçirme ile ilgili olarak "Arefe günü tutulan orucun geçmiş ve gelecek birer yıllık günahları bağışlayacağı Allah'tan umulur." (Müslim, Sıyâm, 196-197) buyurmuştur.

Şevval ayında 2 günü oruç tutulur mu?

ŞEVVAL AYINDA ORUÇ TUTULUR MU? Ramazan'dan sonra Şevval ayında altı gün oruç tutmak müstehaptır. Hz. Peygamber (s.a.s.), “Kim Ramazan orucunu tutar ve ona Şevval ayından altı gün ilave ederse, sanki yılın bütününde oruç tutmuş gibi olur.” (Müslim, Sıyâm, 204; Tirmizî, Savm, 53; Ebû Dâvûd, Savm, 59) buyurmuştur.

Iki gün üst üste oruç tutulur mu?

Hz. Peygamber (s.a.s.), Ramazan'ı bir veya iki gün önceden oruç tutarak karşılamayı yasaklamıştır (Buhârî, Savm, 11, 14; Müslim, Sıyâm, 21; Ebû Dâvûd, Savm, 11).İki veya daha fazla günü, arada iftar etmeksizin birbirine ekleyerek oruç tutmak mekruhtur.