Aort koarktasyonu kimlerde görülür?

İçindekiler:

  1. Aort koarktasyonu kimlerde görülür?
  2. Aort koarktasyonu nerede olur?
  3. Aort koarktasyonu tekrarlar mı?
  4. Aort koarktasyonu hangi damar genişler?
  5. Aort damarı ne zaman ameliyat edilir?
  6. Preduktal Koarktasyon nedir?
  7. Aort koarktasyonu ameliyatı nasıl yapılır?
  8. Aort stenozu ne demek?
  9. AK nedir Kardiyoloji?
  10. Minimal aort yetmezliği ne demek?

Aort koarktasyonu kimlerde görülür?

Aort koarktasyonu, doğumsal bir anomalidir ve aortun kalpten çıkışından başlayarak bacak damarlarına kadar olan herhangi bir bölgesinde darlık olmasıdır.1000 canlı doğumda 0.2-0.6 oranında görülür. Tüm doğumsal kalp hastalıklarının %6-8'inde aort koarktasyonu vardır. Erkeklerde, kadınlara göre 2 kat daha sık görülür.

Aort koarktasyonu nerede olur?

Aort damarı sol karıncıktan çıkan ve vücuttaki temiz kanı tüm vücuda dağıtan ana damardır. Bu damarda kapak seviyesinin üzerinde doğumsal olarak bir daralma ortaya çıkması, “aort koarktasyonu” olarak adlandırılır.

Aort koarktasyonu tekrarlar mı?

Cerrahi veya balon tedavisi yapılan bölgelerde koarktasyonun tekrarlaması tedaviden yıllar sonra bile mümkün olabilir. Tekrar daralma oranları yenidoğanlarda %10-20 ile en yüksektir.

Aort koarktasyonu hangi damar genişler?

Aort koarktasyonu, kalpten çıkan en büyük damar olan aortanın sol kola giden büyük dalı olan sol subklaviyan arter sonrasında daraldığı bir damar hastalığıdır. Hastalık genellikle bebeklik ve çocukluk döneminde tanı almakta ve tedavi edilmektedir.

Aort damarı ne zaman ameliyat edilir?

Bu sebeple 5.5 cm'den küçük anevrizmaya sahip olup şikâyeti olmayan hastalar için ameliyat gerekli değilken, anevrizmanın en büyüğü 5.5 cm'i aştığında artık ameliyat gerekir. Daha küçük anevrizmalar ağrı yaparsa veya arayla yapılacak olan ölçümlerde anevrizma hızla büyümekteyse ameliyat gerekecektir.

Preduktal Koarktasyon nedir?

(i) Bebek tipi (infantil tip, preduktal tip): Kalpteki aort kapağı ile ductus arteriosus arasındaki daralmalardır. Fetüste, sol kalbe gelen kan akımının azalmasına neden olan bir kalp anomalisinin varlığında ortaya çıkar. Gelen kan miktarının azlığı aortun gelişmesinde aksamaya (hipoplazi) neden olur.

Aort koarktasyonu ameliyatı nasıl yapılır?

En sık kullanılan yöntem, aortun dar olan bölgesinin çıkartılması ve kalan kısımların ucuca dikilmesi şeklindedir. Diğer yöntemlerde ise koldan alınan bir damar parçası veya sentetik bir damar materyali kullanılarak aortun daralmış bölgesi genişletilebilir. Nadiren aortada tekrar darlık oluşabilir.

Aort stenozu ne demek?

Aort kapak darlığı (aort stenozu), sol ventrikül ve aort arasındaki kan akımına engel oluşturan bir durumdur. Doğuştan aort damar darlığının en yaygın görülen tipi aortik valv stenozudur.

AK nedir Kardiyoloji?

Aort koarktasyonu: arkus aortanın genellikle sol subklaviyan arter sonrasında diskrete veya uzun segment halinde daralmasıdır (şekil 1, 2). Doğuştan kalp hastalıklarının %8-10'nu oluşturur. Erkeklerde kızlara oranla iki kat daha sık görülür.

Minimal aort yetmezliği ne demek?

Aort yetmezliği ise kapakçıkların birçok sebeple tam olarak kapanmaması sebebiyle kanın tekrar sol ventriküle geri gelmesi ve böylece kanın iletilmemesi sonucu sol ventrikülün yükünün artmış olmasıdır. Aort yetmezliğinde bir geri kaçış miktarı vardır. Bu geri geri kaçış miktarına göre derecelendirmeler olmaktadır.