Sened nedir ne demek?

İçindekiler:

  1. Sened nedir ne demek?
  2. Hadis terimi olarak zabt ne demektir?
  3. Hadis ilminde illet ne demek?
  4. Zabt kusurları nelerdir?
  5. Illet ne anlama geliyor?

Sened nedir ne demek?

Bazı âlimlerin isnadla eş anlamlı olarak kullandıkları sened kelimesi "dayanak, destek, sağlam ve yüksek yer" mânasındadır.

Hadis terimi olarak zabt ne demektir?

Talat Koçyiğit zabt terimini, “ravinin hıfzından rivayet etmesi halinde rivayet ettiği hadisi isnadı ile birlikte hiç kuşkusuz ezberlemiş, kitabından rivayet etmesi halinde, kitabını dikkatli bir şekilde yazmış ve kontrol etmiş olması” (Koçyiğit, 1985: 370) sıfatı olarak tanımlamıştır.

Hadis ilminde illet ne demek?

Terim olarak ilk bakışta kusursuz göründüğü halde araştırıldığında sıhhatini yok edebilecek gizli bir sebebe dayalı kusuru bulunan hadis için kullanılır. ... Bir rivayeti muallel yapan gizli kusura illet, bu illeti ortaya çıkaran kimseye muallil, bu tür rivayetleri konu edinen ilim dalına da ilelü'l-hadîs denir.

Zabt kusurları nelerdir?

Râvinin cerhedilmesine yol açan zabt sıfatıyla ilgili kusurlar galat, gaflet, vehim, sika râvilere muhalefet ve hâfıza bozukluğudur. Bunlar “metâin-i aşere” diye bilinen on cerh se- bebinden beşini oluşturur.

Illet ne anlama geliyor?

Sözlükte illet "hastalık, kişiyi ihtiyacını görmekten alıkoyan durum, zafiyet, sebep ve gerekçe" gibi anlamlara gelir. ... İlletin terim anlamı için birçok tarif yapılmış olup bunları, "hükmü gösteren veya gerekli kılan yahut hükmün kendisine bağlandığı durum, vasıf, mâna, gerekçe" şeklinde özetlemek mümkündür.