Yaşlılıkta görülen sorunlar nelerdir?

İçindekiler:

  1. Yaşlılıkta görülen sorunlar nelerdir?
  2. Evde sağlık hizmeti alan hastalarda en sık görülen hastalıklar nelerdir?
  3. Yaşlılarda sık görülen nörolojik hastalıklar nelerdir?
  4. Yaşlı bireylerin sosyal sorunları nelerdir?
  5. Kronik hastalıklarda bakım ilkeleri nelerdir?
  6. Yaşlılığa bağlı nörolojik değişiklikler nedir?
  7. Yaşlılarda sık görülen hastalıklar ve sorunlar nelerdir?
  8. Geriatrik Psikiyatri de en sık karşılaşılan sorunlar nelerdir?
  9. Gerontolojinin yaşlılık olgusuna bakışı nedir?
  10. Kronik hastalıkların birey aile ve toplum üzerindeki etkileri nelerdir?
  11. Kronik hastalığın açıklaması nedir?
  12. Yaşlanma ile birlikte görülen nörolojik bulgular nedir?
  13. Yaşlanma ile birlikte sinir sisteminde gözlenen değişiklikler nelerdir?
  14. Yaşlılarda görülen beslenme sorunları nelerdir?
  15. Yaşlılıkta neler olur?

Yaşlılıkta görülen sorunlar nelerdir?

Yaşlılıkla ilgili en temel sorunlara baktığımızda; yoksulluk ve düşük gelirle mücadele edilmesi, sosyal güvenlik politikalarındaki eksiklikler, uygun olmayan konut ya da mekanlarda yaşayan yaşlıların durumu, ailedeki bakımın azalması, yaşlılığa yönelik olumsuz tutumlar, yaşlı istismar ve ihmali, yaş ayrımcılığı gibi ...

Evde sağlık hizmeti alan hastalarda en sık görülen hastalıklar nelerdir?

Katılımcılar arasında en sık görülen sağlık problemi D,5 ile hipertansiyondur (erkeklerde (,9; kadın- larda V,3). Hipertansiyonu %,8 ile SVO, #,9 ile kalp-damar hastalığı, !,5 ile diyabet, ,6 ile de- mans, ,2 ile kırıklar, ,3 ile dekübit ve ,3 ile osteoporoz takip etmiştir.

Yaşlılarda sık görülen nörolojik hastalıklar nelerdir?

Multi sistem atrofi (MSA), progresif supranükleer palsi (PSP), Lewy cisimcikli demans (LCD), frontotemporal demans (FTD), amiyotrofik lateral skleroz (ALS) gibi birçok nörodejeneratif hastalığın prevalansı yaşla birlikte artış göstermektedir.

Yaşlı bireylerin sosyal sorunları nelerdir?

Yaşlı bireylerin yaşadıkları en önemli sorunlar arasında yalnızlık, bakım ihtiyacı ve yoksulluk yer almaktadır. Yaşlı bireylerin yalnızlığı ve yaşlılık ile birlikte gelen psikolojik, biyolojik, fizyolojik sorunlar aynı zamanda yoksullaşmalarına da neden olmaktadır.

Kronik hastalıklarda bakım ilkeleri nelerdir?

Bu uygulamanın ana ilkeleri; sigara içmemek, içenlerin bırakması veya bırakmayan kişilerin dumanını başkalarına maruz bırakmaması, ideal kiloda olmak, düzenli fiziksel aktivitede bulunmak, meyve- sebze tüketimini artırıp hayvansal kaynaklı yağlar içeren gıda tüketimini azaltmak, alkol tüketimini azaltmak, aşırı güneş ...

Yaşlılığa bağlı nörolojik değişiklikler nedir?

Yaş ilerledikçe bazı bulgular ortaya çıkmaya başlar. Bunlar görme bozukluğu, işitme azalması, koku ve bir dereceye kadar tad duyusunda azalma, ince hareketlerde bozulma, reflekslerde zayıflama, kas gücünde azalma, denge ve duruş bozuklukları, hafıza ve bilişsel fonksiyonlarda zayıflamadır.

Yaşlılarda sık görülen hastalıklar ve sorunlar nelerdir?

Yaşlılıkta Görülen Hastalıklar
  • Kemik Erimesi – Osteoporoz nedir?
  • Tansiyon.
  • Romatizma.
  • Vertigo.
  • Şeker (Diyabet)
  • Kolesterol.
  • Göz Tansiyonu.
  • Felç
Daha fazla öğe...

Geriatrik Psikiyatri de en sık karşılaşılan sorunlar nelerdir?

Yaşlılıkla birlikte ortaya çıkan fiziksel hastalıkların yanı sıra en sık gözlenen sorun da demans, bir diğer deyişle bellek kaybıdır.

Gerontolojinin yaşlılık olgusuna bakışı nedir?

Gerontolojinin Yaşlılık Olgusuna Bakışı Yaşlanmanın insan üzerindeki biyolojik, ekonomik, sosyal, psikolojik etkilerini inceleyen gerontoloji bili- mi yaşlıyı kendisine özgü sorumlulukları ve bunları gerçekleştir- mede bazı uyum güçlükleri olan kişi olarak tanımlamaktadır.

Kronik hastalıkların birey aile ve toplum üzerindeki etkileri nelerdir?

Kronik hastalıklara sahip olan kişilerin benliklerinde ve toplumsal kimliklerinde birtakım değişiklikler yaşanabilmektedir. Çünkü uzun dönemli kronik hastalıklar, bedensel kayıplar, engellilik gibi pek çok durum benlik saygısında azalmaya, toplumsal kimlik kayıplarına, kimlik değişimlerine neden olabilmektedir.

Kronik hastalığın açıklaması nedir?

Hastalığa dair belirti ve bulgularının ortaya çıkması için bir bekleme dönemi olan, birçok nedene bağlı olarak gelişen, kesin tedavisi olmayan, uzun süreli hastalıklara kronik hastalık adı verilir. Kronik hastalıklar, düzenli olarak tıbbi müdahale gerektirir ve kişinin gündelik yaşamının aktivitelerini sınırlar.

Yaşlanma ile birlikte görülen nörolojik bulgular nedir?

Yaş ilerledikçe bazı bulgular ortaya çıkmaya başlar. Bunlar görme bozukluğu, işitme azalması, koku ve bir dereceye kadar tad duyusunda azalma, ince hareketlerde bozulma, reflekslerde zayıflama, kas gücünde azalma, denge ve duruş bozuklukları, hafıza ve bilişsel fonksiyonlarda zayıflamadır.

Yaşlanma ile birlikte sinir sisteminde gözlenen değişiklikler nelerdir?

Sinir sistemi değişiklikleri sonucu yaşlılık döneminde en sık görülen hastalıklar; serebrovasküler olay, beyin kanamaları, Alzheimer, Demans, Parkinson, deliryum, depresyon ve beyin iltihaplarıdır.

Yaşlılarda görülen beslenme sorunları nelerdir?

Yaşlılık döneminde yanlış gıdaların fazla (ya da dengesiz) alımı söz ko- nusu olabilir. Bunun sonucunda da başlıca obezite, diabetes mellitus, kanser ve diğer kronik hastalıklar görülür. En önemli dengesiz beslenme sorunu obezitedir.

Yaşlılıkta neler olur?

Yaşlılık döneminde; derinin incelmesi ve esnekliğini yitirmesi, boyun kısalması, kas kuvvetinin azalması, kemiklerde kalsiyum kaybına bağlı olarak kemik yoğunluğunun azalması, görme ve işitmede problemler gibi çok sayıda fizyolojik değişim gözlenmektedir.