Yemin etme nasıl olur?

İçindekiler:

  1. Yemin etme nasıl olur?
  2. Yemin etmenin günahı nedir?
  3. Valla demek günah mıdır?
  4. Valla ne anlama geliyor?
  5. Yemin nasıl geçersiz olur?
  6. Hangi yeminler kabul olmaz?
  7. Boş yere yemin etmenin günahı nedir?
  8. Allah şahit olsun demek yemin midir?
  9. Vallahi billahi ne demek Diyanet?
  10. Vallahi ve billahi ne demek?
  11. Bozulan yeminin keffareti nedir?
  12. Yemin kefareti parası toplu olarak verilebilir mi?
  13. Valla demek yemin yerine geçer mi?
  14. Yalan yere yemin edersen ne olur?
  15. Yalan yere yemin ettikten sonra nasıl tövbe edilir?
  16. Allahı şahit tutmak günah mı?

Yemin etme nasıl olur?

Yemin, sadece Allah'ın mübarek isimlerini söylemekle olur. Vallahi, billahi, tallahi şeklinde yemin edilir. Kur'an, Peygamber, Kâbe için diyerek yemin edilmiş olmaz. Ancak âdet olduğundan dolayı Mushaf hakkı için demek yahut elini Mushaf üzerine koyup bunun hakkı için demek de yemin olur.

Yemin etmenin günahı nedir?

Unutulmamalıdır ki, yalan yere yemin etmek, gazabı ilâhiyeye sebeptir. ... Nitekim, Peygamberimiz (s.a.v) : "Kim Müslüman bir kimsenin hakkını, yemini ile ele geçirirse artık onun için cehennem vacip olmuştur ve Allah Teâlâ ona cenneti de haram kılmıştır." "Ey Allah'ın Resulü! Az bir şey de mi olsa?" diye sormuşlardı.

Valla demek günah mıdır?

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın fetva niteliğindeki uyarısında, "Dil alışkanlığıyla söylenen, başka bir deyişle, herhangi bir işin yapılması veya yapılmaması yönünde bir içeriğe sahip olmayan 'vallahi', 'billâhi' şeklindeki sözler lağv (içi boş, hükümsüz) yemin sayıldığı gibi, bile bile yalan söyleme kastı olmaksızın, ...

Valla ne anlama geliyor?

Vallahi kelimesi Arapçadan dilimize geçmiş olan kelimelerden bir tanesidir. Bu kelimenin anlamı ise bir konu hakkında Allah'ı tanık tutarım, Allah hakkı için anlamlarına gelmektedir. Vallahi kelimesi bir yemin sözüdür.

Yemin nasıl geçersiz olur?

Yeminin Şartları.
  1. Âkıl bâliğ olmak. Bilerek sarhoş olan kimsenin yemini çoğunluğa göre geçerli, bazı âlimlere göre ise geçersizdir. ...
  2. Müslüman olmak. Hanefî ve Mâlikîler'e göre müslüman olmayan kimsenin yemini geçersizdir. ...
  3. Yemin lafzını söylemek.

Hangi yeminler kabul olmaz?

Namaz kılmamak, içki içmek, adam öldürmek gibi Allah'ın haram kıldığı bir şeyi yapmaya yemin eden kişinin bu yeminini bozması gerekir. Böyle bir kişinin yeminini bozması, sonra da yemininin kefaretini vermesi ve böyle bir yemin ettiği için de Cenab-ı Hakka tevbe ve istiğfar edip bağışlanma dilemesi gerekir.

Boş yere yemin etmenin günahı nedir?

Cevap: Yemin ağırdır. Yalan yemin yapmak yani bile bile yalan yere yemin etmek kebair günahlardandır. Kebair günah ise tevbe etmedikçe sahibinin azaptan kurtulamayacağı günah demektir. ... Bunun muayyen bir cezası yoktur, tevbe edilmeli, istiğfar edilmeli tekrarından kaçınılmalıdır.

Allah şahit olsun demek yemin midir?

Yeminlerde asıl olan “vallahi”, “billahi”, “tallahi”, “Allah şahit olsun ki”, “Allah'a yemin olsun ki”, “Rabbim şahit olsun ki”, “Allah hakkı için”, “andolsun ki”, “Allah adına yemin ederim” şekliyle Allah'ın adını zikrederek yemin etmektir.

Vallahi billahi ne demek Diyanet?

Vallahi billahi kelimesi Allah şahidim olsun ya da Allah hakkı için anlamlarına gelen bir kelimedir.

Vallahi ve billahi ne demek?

arapçada v,b ve t harfleri "yemin etme" bildirir. mesela yasin suresinin ikinci ayetindeki " v'el kuranil hakiym" demek hakiym olan (hüküm veren veğil hikmetli olan) kurana yemin ederim demektir.

Bozulan yeminin keffareti nedir?

Hanefîler'e göre ise yemin bozulur ve kefâret gerekir. ... Şartlarına uygun olarak yapılan yeminin bozulması durumunda gerekli olan kefâret on fakiri doyurmak veya giydirmek yahut bir köle âzat etmektir; bunlara gücü yetmeyen kimse üç gün oruç tutar (bk. el-Mâide 5/89).

Yemin kefareti parası toplu olarak verilebilir mi?

YEMİN KEFARETİ NE İLE VERİLİR? Günümüzde kölelik olmadığı için bu seçeneğin tatbikı olmamaktadır. Yemin kefareti bir fakiri 10 gün boyunca veya 10 fakiri 1 günde, sabah-akşam olacak şekilde yedirerek veyahut 10 fakiri bedenlerinin çoğunu kapatacak şekilde giydirerek veya bunların kıymeti olarak verilebilir.

Valla demek yemin yerine geçer mi?

Yemin, yalnız Allahü teâlânın isimlerini söylemekle olur. Vallahi, billahi, tallahi şeklinde söylenen sözler yemin yerine geçer. Artık günlük hayatımızda dil alışkanlığı ile söylenen ve ne yazık ki adet haline gelmiş yalan söylemelerde 'vallahi, billahi' kullanılmakta.

Yalan yere yemin edersen ne olur?

Sahibini günaha daldırdığı için yalan yere yemin etmeye bu ad verilmiştir. Bunun kefareti yoktur. Sahibi tevbe etmelidir. Tevbe ile Allah'ın affına uğramazsa ahirette azaba duçar olur.

Yalan yere yemin ettikten sonra nasıl tövbe edilir?

CEVAP: Eğer geçmişteki bir olay hakkında yalan yere yemin ettiyseniz yapılacak tek şey var: Allah'tan af dilemek. Allah tövbe edenleri affeder. Ama geleceğe dair şöyle yapacağım veya yapmayacağım diye yemin edip, bunun tersini yaptıysanız onun için ya on fakiri doyuracaksınız veya onlara kıyafet alacaksınız.

Allahı şahit tutmak günah mı?

Böyle bir yemin büyük günahtır ve sahibine çok ağır bir vebal yükler. Bu tür yeminlerin vebalini kefaret de temizleyemeyeceği için bunların kefareti yoktur. Diğer bir deyişle bunun günahından kefaret ile kurtulmak mümkün değildir.