İşitme kaybi dolayı engelli raporu alabilir mi?

İçindekiler:

  1. İşitme kaybi dolayı engelli raporu alabilir mi?
  2. Diyalize giren hastanın sağlık raporu yüzde kaç olur?
  3. İşitme engelliler ÖTV indiriminden yararlanabilir mi?
  4. İşitme sınırı kaç dB?
  5. İşitme seviyesi kaç olmalı?
  6. Diyalize giren hasta özürlü sayılıyor mu?
  7. Diyaliz hastaları engelli araç alabilir mi?

İşitme kaybi dolayı engelli raporu alabilir mi?

İşitme kaybı çok ileri olan, işitme cihazı veya diğer seçenekler ile de zor duyan kişilere işitme engeli raporu verilmekte. İşitme engeli raporu için bir devlet hastanesi ya da eğitim araştırma hastanesinde işitme testleri yapılır ve çıkan sonuç Balthazard Ölçeği ile değerlendirilerek bir engel yüzdesi belirlenir.

Diyalize giren hastanın sağlık raporu yüzde kaç olur?

Diyalize giren hastaları yüzde 90 engelli kabul eden SGK, malulen emeklilik hakkı tanıyor. Böbrek naklinden sonra ise bu oran yüzde 70'e düşüyor ve hastalar maaştan vazgeçmek zorunda kalıyor.

İşitme engelliler ÖTV indiriminden yararlanabilir mi?

%90 ve bu oranın altında engellilik derecesi olan bireylerden ilk araç alımlarında ÖTV ödemesi alınmaz. Ancak engellilik derecesi %90'dan az olan görme engelli, zihinsel engelli, işitme engelli, kalp hastası ve böbrek hastası bireyler ÖTV avantajından faydalanamaz.

İşitme sınırı kaç dB?

İşitilebilen seslerin basınç düzeyleri; 0dB (işitme eşiği) -120 dB (acı eşiği) arasında değişir. Normal bir insan 0-50 desibellik sesleri kolayca işitebilir ve bundan rahatsız olmaz. 85 dB şiddetinde bir ses veya gürültü kulakları rahatsız eder ve uzun süre sunuk kalındığında kulakta hasar oluşur.

İşitme seviyesi kaç olmalı?

Yapılan test sonucunda kişinin 500-1000-2000-4000 Hz ortalamaları alınarak saf ses işitme eşiği ortalaması belirtilir. 25 dB'ye kadar olan değerler normal kabul edilirken 25 dB'den yüksek değerler işitme kaybının belirtisidir. -Çok ileri derece kayıplar 91 dB'den yukarı olan işitme kayıplardır.

Diyalize giren hasta özürlü sayılıyor mu?

Sağlık bakanlığı tarafından yapılan Özürlülük tanımı kapsamında olan kişilere hizmet vermek amacıyla 571 sayılı kanun hükmünde kararnameyle Başbakanlık tarafından Özürlüler İdaresi Başkanlığı kurulmuş ve çalışmalarına başlamıştır. Diyalize girenlerde bu tanım içerisinde özürlü olarak kabul edilmiştir.

Diyaliz hastaları engelli araç alabilir mi?

Özrü %90 ve üzeri özürlülerin üçüncü dereceye kadar kan ve sıhri hısımları kullanmak şartıyla sadece yurt içinden motor silindir hacmi 1600 cm3'ü geçmeyen, sıfır aracı ÖTV'den muaf alabileceklerdir. Bu hak 5 yılda bir kez kullanılabilir.