Çağatay Türkçesi Çağdaş Türk Lehçesi mi?

İçindekiler:

  1. Çağatay Türkçesi Çağdaş Türk Lehçesi mi?
  2. Çağatay Türkçesi hangi Lehçedir?
  3. Çağatay Türkçesi Türk dilinin hangi grubuna dahildir?
  4. Çağatay Türkçesinin devamı hangi dil?
  5. Oğuz Türkçesi hangi lehçeden çıkmıştır?
  6. Harezm Kıpçak ve Çağatay Türkçesi hangi dönem?
  7. Türk yazı dilinin tarihi devirlerinin Birincisi nedir?
  8. Çağatayca hangi dildir?
  9. Doğu Türkçesinin günümüzdeki devamı hangi dil?
  10. Türkiye Türkçesi hangi şive grupta yer alır?
  11. Oğuz Türklerinin ilk yazı dili nedir?
  12. Oğuz Türkçesinin ilk dönemi hangi dil?
  13. Harezm Türkçesi hangi dönemi kapsar?

Çağatay Türkçesi Çağdaş Türk Lehçesi mi?

Bu lehçelerden Azerbaycan ile Türkmen Türkçeleri Oğuz; Özbek ile Uygur Türkçeleri Çağatay (Karluk); Tatar, Kırgız, ve Kazak Türkçeleri ise Kıpçak grubunun çağdaş temsilcileri olarak seçilmişlerdir.

Çağatay Türkçesi hangi Lehçedir?

Çağatay Türkçesi, 15. yüzyıldan 20. yüzyılın başlarına kadar Doğu Türklüğünün edebi dilinin adıdır. Edebi literatürde "Doğu Türkçesi" olarak da bilinir hemen hemen Osmanlı coğrafyasının dışında kalan Türklerin kullandığı ve klasik bir edebiyat meydana getirdikleri dildir.

Çağatay Türkçesi Türk dilinin hangi grubuna dahildir?

Orta Türkçenin son dönemini temsil eden, Türkoloji literatüründeki adı Çağatay Türkçesi olarak bilinen yazı dili, Kuzey-Doğu Türkçesinin ikinci döneminin adıdır.

Çağatay Türkçesinin devamı hangi dil?

Çağatay kültürünü almış bugün Özbek Türkleri bu dili 20.Yüzyılın ilk çeyreğine kadar yazı dili olarak Özbekçe adı ile devam ettirdiler. Ancak Sovyet işgalinden sonra 1921 yılında mahalli ağızlardan biri yazı dili olarak kabul edildi ve Çağatay yazı dili olarak kullanılmaz oldu.

Oğuz Türkçesi hangi lehçeden çıkmıştır?

Oğuz grubu Türki diller dil ailesinden Şaz Türkçesi'nin güneybatı koludur. Bu gruba ait dillerin toplam konuşan sayısı 120 milyon civarındadır ve Türkmence, Azerice ve Türkçe bu gruptaki dillerin yaklaşık %95'ini oluştururlar. Oğuzcanın bir yazı dili olarak varlığını ortaya koyması oldukça geçtir.

Harezm Kıpçak ve Çağatay Türkçesi hangi dönem?

Karahanlı Türkçesi (11-13. yy); 2. Harezm Türkçesi (14.yy), 3. Kıpçak Türkçesi (Altın Orda Kıpçak Türkçesi) (13-16. yy) Memlûk Kıpçak Türkçesi (14-16. yy) Ermeni Kıpçakçası (16-17. yy), 4. Eski Anadolu Türkçesi (13-15. yy), 5. Çağatay Türkçesi (15-19.yy).

Türk yazı dilinin tarihi devirlerinin Birincisi nedir?

Esas olarak Orta Türkçe, 11. yüzyılda İslamiyet etkisinde gelişen Türk dili ve edebiyatının birinci safhası olan Karahanlı Türkçesi ile gelişmeye başlamış, fakat Karahanlı Türkçesi, gerek dil özellikleri gerekse yazı ve imla geleneği bakımından Eski Türkçe döneminin bir uzantısı olarak devam etmiştir.

Çağatayca hangi dildir?

Çağatayca, Çağatay Türkçesi veya Doğu Türkçesi, 15. yüzyılda Timurluların idaresi altında gelişen ve 15. yüzyıldan 20. yüzyılın başlarına dek Oğuzlar dışındaki tüm Müslüman Türkler tarafından ortak yazı dili olarak kullanılan Türk yazı dilidir. Çağatay Han, Çingiz Han'ın Börte Hatun'dan doğan ikinci oğludur.

Doğu Türkçesinin günümüzdeki devamı hangi dil?

Kuzey Türkçesi Kıpçakça ile temsil edilirken Doğu Türkçesi Çağatayca adıyla da anılmış ve bugün yerini modern Özbek Türkçesine bırakmıştır. Batı Türkçesi ise Hazar'ın güneyinden batıya yayılan Batı Türklüğünün yazı dili olarak 13. yüzyıldan itibaren kullanılmaktadır.

Türkiye Türkçesi hangi şive grupta yer alır?

Makale Geliş Tarihi: 05.01.2017 - Makale Kabul Tarihi: 15. 05. 2017 Türkbilig, 2017/33: 133-152. Öz: Türkiye Türkçesi ve Türkmen Türkçesi genel Türkçenin Oğuz (Güney-Batı) grubunda yer alır.

Oğuz Türklerinin ilk yazı dili nedir?

Ana Oğuzca ya da Ana Oğuz Türkçesi Türk dilinin Milat sonrası dönemlerinden günümüze gelen en büyük kollarından biridir. Göktürkçe döneminde, Ötüken'de kullanılan yazı dilinin yanında, onunla beraber henüz yazı dili formu kazanmayan bir hâlde olduğu kabul edilir.

Oğuz Türkçesinin ilk dönemi hangi dil?

Eski Anadolu Türkçesi, 13. yüzyılın başlarından 15. yüzyılın sonlarına kadar Kuzey ve Güney Azerbaycan, Kuzey Irak ve Kuzey Suriye, Anadolu, Kıbrıs, Ege Adaları, Balkanlar, Kırım Hanlığı ve Kuzey Afrika'da oluşan yazı dilinin adıdır. Bu dil aynı zamanda Oğuz dil grubunun ilk yazı dili olma özelliğine sahiptir.

Harezm Türkçesi hangi dönemi kapsar?

Harezm Türkçesi, 13. ve 14. yüzyıllarda Batı Türkistandaki yazı diline verilen isimdir. Edebî gelenekler bakımından Karahanlı Türkçesine dayanan bu yazı dili, Oğuz ve Kıpçak lehçelerinden de etkilenmiştir.