Fazla mesai davası ne kadar sürer?

İçindekiler:

  1. Fazla mesai davası ne kadar sürer?
  2. Kıdem tazminatı hesaplanırken prim dahil edilir mi?
  3. Fazla mesai tazminatı nedir?
  4. Kıdem tazminatı hesaplanırken neler dikkate alınır?
  5. Kıdem tazminatı hesaplanırken ikramiye eklenir mi?
  6. 1 ayda en fazla kaç saat mesai yapilabilir?
  7. 1 yılda ne kadar fazla mesai yapılır?
  8. Fazla mesai haklı fesih mi?
  9. Mesaisini alamayan işçi ne yapmalı?
  10. Kıdem tazminatında hangi maaş esas alınır?
  11. Yasal olarak kaç saat mesai?
  12. Fazla mesai ye kalmak zorunlu mu?

Fazla mesai davası ne kadar sürer?

Fazla mesai davası ne kadar sürer sorusunun en basit cevabı takriben bir (1) senedir. Fakat genel olarak yargılama süjelerinin ve mahkemenin yoğunluğuna göre bu süre daha da uzayabilir. Bu süreye dosyanın temyiz ve istinaf aşamasında geçirdiği süreye eklenmelidir. Bu süre de takriben bir yıldır.

Kıdem tazminatı hesaplanırken prim dahil edilir mi?

Kıdem tazminatı hesabında dikkate alınması gereken ücret, işçinin brüt ücretidir. O halde, kıdem tazminatı, işçinin fiilen eline geçen ücreti üzerinden değil, sigorta primi, vergi sendika aidatı gibi kesintiler yapılmaksızın belirlenen brüt ücret göz önünde tutularak hesaplanır.

Fazla mesai tazminatı nedir?

İşçinin fazla çalışma yapması ona normal ücretinden daha fazla bir gelir getirir. İşveren, işçiyi fazla çalıştırdığı her bir saat için saat ücretinin yüzde 50'si kadar zamlı ödeme yapmak zorundadır. Yani işçinin saatlik ücreti 20 liraysa, fazla mesai yapan işçiye her bir saat için 30 TL vermek zorunda.

Kıdem tazminatı hesaplanırken neler dikkate alınır?

1475 sayılı İş Kanunu'na göre kıdem tazminatına esas ücret hesabı son hak edilen ücret üzerinden hesaplanmaktadır.

Kıdem tazminatı hesaplanırken ikramiye eklenir mi?

Buna göre ikramiye, devamlılık arz eden prim, yakacak yardımı, giyecek yardımı, kira, aydınlatma, servis yardımı, yemek yardımı ve benzeri ödemeler kıdem tazminatı hesabında dikkate alınır.

1 ayda en fazla kaç saat mesai yapilabilir?

Yargıtay, bu tür sözleşmelerde işverenin yıllık 270 saate kadar olan fazla mesai ücreti ödemeyeceğini kabul ediyor. Ancak, her durumda haftalık 5.2 saati, aylık 22.5 saati aşan fazla çalışmanın parasının ödenmesi gerektiğine hükmediyor.

1 yılda ne kadar fazla mesai yapılır?

Bu durumda, günlük olağan çalışma saati 7,5 olan bir işçi bir günde en fazla 3,5 saat fazla mesai yapabilir. Haftalık 45 saatlik azami süreyi doldurmamış olsa bile işçi günde 11 saatin üzerinde çalışma yapamaz. Dolayısıyla işçi bir yılda en fazla 270 saat süreyle fazla çalışma yapabilir.

Fazla mesai haklı fesih mi?

Açıkça tespit edilebilir bir durumdur ki fazla mesai yapan işçinin yıllık 270 saati aşan bir süre ile fazladan çalışma yapıp yapmadığının bir önemi olmaksızın fazla mesai ücretlerinin işveren tarafından ödenmemesi işçi açısından haklı nedenle fesih nedeni sayılacaktır.

Mesaisini alamayan işçi ne yapmalı?

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, fazla mesai yaptığı halde ücretin ödenmemesini işçi tarafından haklı fesih olarak karara bağladı. Böylece fazla mesaisini alamayan işçiler iş akitlerini feshederek kıdem tazminatını alabilecek.

Kıdem tazminatında hangi maaş esas alınır?

1475 sayılı İş Kanunu'na göre kıdem tazminatına esas ücret hesabı son hak edilen ücret üzerinden hesaplanmaktadır.

Yasal olarak kaç saat mesai?

4857 sayılı İş Kanunu bir işçinin günde en fazla 11 saat çalışabileceğini öngörür. Bu durumda, günlük olağan çalışma saati 7,5 olan bir işçi bir günde en fazla 3,5 saat fazla mesai yapabilir. Haftalık 45 saatlik azami süreyi doldurmamış olsa bile işçi günde 11 saatin üzerinde çalışma yapamaz.

Fazla mesai ye kalmak zorunlu mu?

İşçi fazla çalışma yapmak zorunda değildir. Dilerse fazla çalışma onay formunu imzalamayarak ya da onay vermeyerek fazla mesai yapmaktan kaçınabilir. Uygulamada iş sözleşmelerinde “İşçi işverenin talep ettiği hallerde fazla mesai yapmayı kabul eder.” şeklinde maddelere yer verilmektedir.