Karatay Medresesi mimarı kim?

İçindekiler:

  1. Karatay Medresesi mimarı kim?
  2. Karatay Medresesi kapısında ne yazıyor?
  3. Karatay Medresesinde hangi seviyede egitim verilmistir?
  4. Cacabey Medresesini kim kurdu?
  5. Karatay Medresesi günümüzde ne olarak kullanılmaktadır?
  6. Konya Karatay Medresesi hangi dönem?
  7. Iznik Süleyman Paşa Medresesi hangi devlet?
  8. Nizamiye Medresesi Anadolu'da mı?
  9. Gök Medrese hangi devlete aittir?
  10. Kırşehirli Cacabey kimdir?
  11. Süleymaniye Medresesi kimin zamanında yapıldı?
  12. Sivas Gök Medrese hangi döneme aittir?
  13. Iznik Süleyman Paşa Medresesi hangi devlet tarafından açılmıştır?
  14. Süleyman Paşa Medresesi hangi şehirde?
  15. Nizamiye Medresesi kim zamanında yaptırıldı?

Karatay Medresesi mimarı kim?

Karatay medresesi Sultan II. İzzeddin Keykavus devrinde Emir Celaleddin Karatay tarafından 649 Hicri(1251 miladi) yılında yaptırılmıştır. Mimarı bilinmemektedir. Osmanlılar devrinde de kullanılan medrese XIX. Yüzyılın sonlarında terk edilmiştir.

Karatay Medresesi kapısında ne yazıyor?

Kapı girişini üç yandan kuşatan bordür üzerinde ise 28 seçme Hâdis-i Şerîf yazılıdır. Taçkapıdan, günümüzde bahçe görünümündeki üstü açık bir alana dahil olunur. Sözkonusu alanın, geçmişte, medresenin güney-doğu köşesinde yer alan kare planlı ve kubbeli bir giriş mekânı olduğu anlaşılmaktadır.

Karatay Medresesinde hangi seviyede egitim verilmistir?

Medreseler orta ve yüksek öğretim düzeyinde eğitim yapardı.

Cacabey Medresesini kim kurdu?

Kırşehir kent merkezinde bulunan medrese Selçuklu döneminde Kılıçaslan oğlu Keyhüsrev zamanında Kırşehir emiri Nurettin Cibril Bin Cacabey tarafından 1271-1272 yıllarında bir gözlem evi medrese olarak yaptırılmıştır.

Karatay Medresesi günümüzde ne olarak kullanılmaktadır?

Medresenin doğusunda, Celaleddin Karatay'ın kardeşi Kemaleddin Rumtaş tarafından yaptırılmış olan Küçük Karatay (Kemaliye Medresesi) Medresesi yer almaktadır. Çinili kubbesiyle dikkati çeken yapı inşası bakımından diğer medreselerden ayrılır. ... Yapı günümüzde Konya Müzesi Çini Eserleri seksiyonu olarak kullanılmaktadır.

Konya Karatay Medresesi hangi dönem?

Karatay Medresesi, Sultan II. İzzeddin Keykavus Devrinde, Emir Celaleddin Karatay tarafından, 649, H. (1251 M.) yılında yaptırılmıştır. Mimarı bilinmemektedir.

Iznik Süleyman Paşa Medresesi hangi devlet?

Süleyman Paşa Medresesi; sahip olduğu mimarisi bakımından Selçuklu Devleti'nin izlerini en güzelde yansıtan ve bozulmadan günümüze taşıyan tarihi bir medrese olma özelliğine sahiptir.

Nizamiye Medresesi Anadolu'da mı?

Nizamiye Medreseleri, Büyük Selçuklular zamanında kurulan ve vezir Nizamülmülk'ün adıyla anılan medreselerdir. Merkezi ve en büyüğü, Bağdat'taki Nizamiye Medresesi olup Amul, Basra, Belh, Herat, İsfahan, Musul ve Nişabur'da benzerleri vardı. Nizamiye medreseleri devlet parasıyla yaptırılmıştır. ...

Gök Medrese hangi devlete aittir?

Anadolu Selçuklu dönemine ait önemli eserlerden biri olan Gök Medrese, bu günlerde restorasyon çalışmasıyla gündemde. Evliya Çelebi'nin,"Benzeri bir daha asla yapılamaz" dediği Gök Medrese, Sivas sınırları içerisinde yer alıyor.

Kırşehirli Cacabey kimdir?

Ceceli aşiretinin beyi olan Emir Bahaddin Caca'nın oğlu olan Cacaoğlu Nureddin Cebrail, 1240'ta Kırşehir'de doğdu. Kırşehir'e büyük hizmetlerde bulunmuş, büyük ve tarihi şahsiyettir. Adı edebileşmiş bu devlet adamı “Cacabey” adıyla ün kazanmıştır.

Süleymaniye Medresesi kimin zamanında yapıldı?

Süleymaniye Medresesi ya da Medreseleri, Osmanlı padişahı I. Süleyman tarafından inşa edilen Süleymaniye Külliyesi içerisinde bulunan medresedir. Külliye 1551-1557 arasında inşa edilmiştir.

Sivas Gök Medrese hangi döneme aittir?

Gök Medrese - Sivas Gök Medrese, Türk mimarisinin ve süsleme sanatının birlikte görülebildiği en önemli yapılardandır. Yapının çeşitli bölümlerindeki yazıtlardan IV. Kılıçaraslan'ın oğlu III. Gıyaseddin Keyhüsrev döneminde Vezir Sahip Ata Fahreddin Ali tarafından, 1271 yılında yaptırıldığı anlaşılmaktadır.

Iznik Süleyman Paşa Medresesi hangi devlet tarafından açılmıştır?

İznik'in merkezinde yer alan Süleyman Paşa Medresesi, bir Osmanlı devleti padişahı olan Orhan Gazi'nin büyük oğlu aynı zamanda “Rumeli Fatihi” unvanıyla anılan Şehzade Süleyman tarafından yaptırılmıştır.

Süleyman Paşa Medresesi hangi şehirde?

İznik'in merkezindeki medreseyi, Orhan Gazi'nin büyük oğlu “Rumeli Fatihi” sanıyla anılan Şehzade Süleyman yaptırmıştır. Yazıt taşı bulunmayan medresenin kesin yapım tarihi belli değildir; 1335-1359 tarihleri arasında yapıldığı tahmin edilmektedir.

Nizamiye Medresesi kim zamanında yaptırıldı?

Nizamiye Medreseleri, Büyük Selçuklular zamanında kurulan ve vezir Nizamülmülk'ün adıyla anılan medreselerdir.