Gayri ihtiyar sözcüğünün anlamı nedir?

İçindekiler:

  1. Gayri ihtiyar sözcüğünün anlamı nedir?
  2. Ihtiyari danışma nedir?
  3. Resmi ve gayri resmi nedir?
  4. Infilak anlamı ne demektir?
  5. Gayri Türkçe mi?
  6. Idari işlem kuramı ne işe yarar?
  7. Kişi yönünden yetki ilkesi nedir?
  8. Infiltratif patoloji nedir?
  9. Gayri hangi dilde?
  10. Gayri resmi kurum ne demek?
  11. Idari yargı etkisiz işlemler nelerdir?
  12. Bireysel idari işlem ne demektir?
  13. Yetki sakatlıklarını ortadan kaldıran haller nelerdir?
  14. Idari işlem nedir örnekleri?

Gayri ihtiyar sözcüğünün anlamı nedir?

Gayri ihtiyar, istemeksizin veya düşünmeden anlamında kullanılıyor. Bazı insanlar düşünmeden elinde olmayarak bazı şeyler yapabiliyor. Bu kişilere genellikle gayri ihtiyari deniliyor.

Ihtiyari danışma nedir?

İhtiyari arabuluculuk, tarafların bir arabulucuya gitme zorunluluğu olmadığı halde uyuşmazlığın çözümü için dava açmadan önce arabulucuya başvurmayı tercih etmesidir.

Resmi ve gayri resmi nedir?

Gayri resmi: Resmi olmayan. Gayri ahlaki: Ahlaka aykırı, ahlak dışı, ahlaksızca. Gayri ihtiyari: İstemeyerek, düşünmeden, elinde olmayarak. Gayri ilmi: Bilime aykırı, bilim dışı, bilime uymayan.

Infilak anlamı ne demektir?

TDK sözlüğünde infilak kelimesi güçlü bir biçimde patlama anlamına gelmektedir. ... TDK sözlüğünde infilak etmek kelimesinin mecaz anlamı ise, şiddetle ve aniden ortaya çıkmak olarak açıklanmaktadır.

Gayri Türkçe mi?

Arapça ġyr kökünden gelen ġayr غير "başka, diğer" sözcüğünden alıntıdır.

Idari işlem kuramı ne işe yarar?

İdari işlem kuramı, idari işlemin özel hukuk işlemlerinden ayırt edilmesini sağlayan, bu yönüyle de idare hukukuna asıl vasfını kazandıran temel konuların başında gelmektedir. ... Zira bu işlem de idare tarafından tesis edilmekte ve diğer tüm idari işlemler gibi tek taraflı irade açıklaması ile hukuki sonuç doğurmaktadır.

Kişi yönünden yetki ilkesi nedir?

Kişi bakımından yetki, idarenin görev alanına giren bir konuda hangi idari merciin irade açıklamaya ve dolayısıyla işlem yapmaya yetkili oldu- ğunu belirtmektedir46. ... Ayrıca, idari karar, idare adına irade açıklamaya yetkili merciler tarafından alınmış olmalıdır.

Infiltratif patoloji nedir?

Doku veya organda bulunmaması gereken hücre, ödem sıvısının taşması. Buna ek olarak herhangi bir materyalin birikmesi, yayılması veya normalden fazla bulunması. Bu gibi sızmalar infiltrasyon olarak tanımlanır.

Gayri hangi dilde?

Gayrı ne demek Eodev? Gayrı, halk ağzına göre, Arapça kökenden gelen bir sözcük olup; bundan böyle, bundan sonra, artık, başka gibi anlamlarda kullanılan zarf türünde bir sözcüktür. Gayrı sözcüğü, Arapça kökenli olduğundan; Arapça kelimelerin önüne gelen gayrı sözcüğü "olmayan" anlamı katar.

Gayri resmi kurum ne demek?

Kurallar ve yasalar dahilinde olmayan, resmi olmayan iş ya da eylem. Örnek Cümle: Mesai saatleri içerisindeyken gayriresmi konular hakkında konuşmak istemiyorum.

Idari yargı etkisiz işlemler nelerdir?

etkisiz işlemler : İdarenin irade açıklamalarından, belli bir nesne veya kişinin hukuki statüsü üzerinde sonuç doğurmayan veya hukuk düzenine yasalar çerçevesinde yeni kurallar eklemeyenleri etkisiz işlemdir. Bunlar iptal davasına konu olamaz. ... Örneğin ve özellikle idarenin yasal yetkisi olmadan, kural koyması.

Bireysel idari işlem ne demektir?

Bireysel İdari İşlemler, kişisel ve özel durumlara ilişkin işlemlerdir. Bireysel işlemlerin muhatabı ismen belli kişilerdir. (Memur atama, disiplin cezaları, ruhsat verme işlemleri vs.)

Yetki sakatlıklarını ortadan kaldıran haller nelerdir?

Yetki unsurundaki sakatlık halleri; fonksiyon gaspı, yetki gaspı ve yetki tecavüzü olarak incelenir.

Idari işlem nedir örnekleri?

İdari işlem sadece idari organ ve makamlarının işlemlerinden ibaret değildir. Örneğin yasama ve yargı organlarının kendi fonksiyonlarına dâhil olmayan faaliyetlerine ilişkin işlemler idari işlem sayılır. TBMM ziyaretçi alınması, personel atanması, personel emekli edilmesi idari işlemdir.