Endoskopi sonrası ne yapılmalı?

İçindekiler:

  1. Endoskopi sonrası ne yapılmalı?
  2. Endoskopi agri yapar mi?
  3. Endoskopinin yan etkileri nelerdir?
  4. Mide endoskopi kaç saat aç kalmak gerekir?

Endoskopi sonrası ne yapılmalı?

Endoskopi sonrasında 2 saat bir şey yenilip içilmemesi önerilmektedir. Bu endoskopi sonrasında oluşabilecek mide bulantısı ve kusmanın önüne geçecektir. 2 saat sonrasında ise beslenmeye sıvı olarak başlamanız önerilmektedir.

Endoskopi agri yapar mi?

Eğer yapılan işlem kolonoskopi ise yani kalın bağırsaklara bakılması gerekiyorsa, işlem sonrasında hastanın hafif bir ağrı sorunu olabilir. İşlem sırasında hastanın bağırsaklarının açılması için verilen gaz, işlem sonrasında hastanın ağrı hissetmesine neden olabilir.

Endoskopinin yan etkileri nelerdir?

Bazı hastalarda endoskopi yan etkileri, birkaç gün sürebilen boğaz ağrısı veya anesteziye bağlı gelişen halsizlik şeklinde görülebilir. Endoskopi sonrası riskler düşük olsa da şiddetli mide yanması, karın ağrısı, kan gelmesi, kusma, nefes zorluğu aşağıdaki durumların gözlemlenmesi halinde mutlaka bir hekime danışınız.

Mide endoskopi kaç saat aç kalmak gerekir?

İşlem sedoanaljezi ile yani hafif uyutularak veya hasta isterse sadece boğaza sıkılan lokal anestezik bir sprey ile uyutulmadan yapılabilir. Gastroskopi (endoskopi) işleminde hasta işlemden önce en az 8 saat aç olmalıdır.