Satrancı kim ne zaman buldu?

İçindekiler:

  1. Satrancı kim ne zaman buldu?
  2. Şah ve mat nasıl gider?
  3. Satrançta kale nasıl oynar?
  4. Sah nasıl hareket eder?
  5. Satranç taşları şah nasıl hareket eder?
  6. Şah olunca ne yapılır?
  7. Satrançta atla çatal nasıl yapılır?
  8. Satrançta çatal ne demek?
  9. Satrançta şiş ne demek?

Satrancı kim ne zaman buldu?

Satrancın, zamanımızdan en az 4000 yıl önce Mısır'da oynandığına dair bulgular piramitlerdeki kabartmalarda bulunmaktadır. Yine Çin'de, Mezopotamya'da ve Anadolu'da oynanmaktaydı. Oyunun bugünkü adını alması, MS 3. - 4. yüzyıllarda Hindistan'da, oyuna ÇATURANGA denmesi ile başlar.

Şah ve mat nasıl gider?

Satrançta, oyun içerisinde; rakibin şahının, farklı bir taş tarafından tehdit edilebildiği durumlar olur. Bu durumda, şahın bu tehditten kaçamadığı durumlardaysa; şah mat olur. Böylelikle, oyun; ilgili kişinin aleyhine biter.

Satrançta kale nasıl oynar?

Kale ileri geri veya sağa sola önünde taş olmadığı sürece istedikleri kadar düz gidebilirler. Kaleler çapraz asla hareket edemezler. Görsel üzerinde kırmızı oklarla işaretlenmiş yönlere gidemezler. Kalenin hareket yolunda önüne kendi renginden bir taş çıkarsa, o taşın önündeki boş kareye kadar gider ve orada kalır.

Sah nasıl hareket eder?

Şah bir seferinde herhangi bir yöne sadece bir kare gidebilir. Yukarı, aşağı, sağa, sola ve çapraz. Şahla ilgili özel bir kural vardır. Rakip taşların gidebileceği karelerde Şah DURAMAZ veya oraya GİDEMEZ.

Satranç taşları şah nasıl hareket eder?

Şah; Herhangi bir yönde; aşağı, yukarı, yanlara ve çapraz olarak sadece bir kare ilerleyebilir. Rakip taş tarafından tehdit edilecek kareye şahınızı oynayamıyorsunuz. Vezir; Yatay-dikey, çapraz şekilde istediği kare kadar ilerleyebilir.

Şah olunca ne yapılır?

Şah satranç tahtası üzerinde yenilemeyen tek taştır. Dolayısıyla şah çekilen taş yenilemez. Ama satrançta şah çeken taş yenilir.

Satrançta atla çatal nasıl yapılır?

At Çatalı: Atın aynı anda iki taşı ister konumda olmasıdır. *At e6 karesine gelerek hem şah çekip hem de veziri tehdit ederek çatal hamlesini yapabilir.

Satrançta çatal ne demek?

Çifte saldırı iki şeye birden aynı anda yapılan saldırıdır. Çifte saldırının iyi tarafı saldırılan iki şeyi korumaktaki zorluktur. Çatal ise bir taşın yaptığı iki saldırıdır.

Satrançta şiş ne demek?

Satrançta şiş değerli bir taşı (örneğin şah veya vezir) tehdit etmek ve o taşın kaçması halinde arkadaki daha az değerli taşı alabilecek konum yaratmaktır. Şiş bir anlamda açmazın tersidir. Açmazda öndeki taş daha az değerliyken şişte arkadaki taş daha az değerlidir.