Arabaya rehin koymak nedir?

İçindekiler:

  1. Arabaya rehin koymak nedir?
  2. Taşınır rehni neleri ihtiva eder?
  3. Taşınır rehni neler?
  4. Motorlu taşıt üzerinde hangi rehin kurulur?
  5. Rehinli satış nasıl olur?
  6. Rehin kapsamına giren varlıklar nelerdir?
  7. Taşınır rehni eklentiyi kapsar mı?
  8. Rehin alacaklısı kimler olabilir?
  9. Taşınır rehni hakkı ne zaman kurulur?
  10. Motorlu taşıtlarda teslime bağlı rehin olur mu?
  11. Alt rehin nedir?
  12. Rehinli aracın noter satışı yapılır mı?
  13. Rehin alacaklısı olarak kimler yer alabilir?
  14. Rehin sözleşmesi kimler arasında yapılır?
  15. Rehin hakkı nelere tesis edilir?
  16. Eklenti kapsamı nedir?
  17. Rehin alacaklısı alacağın son bulduğu tarihten itibaren kaç gün içinde rehin kaydının sicilden terkini için başvuruda bulunur?
  18. Taşınır rehin sicili aleni midir?
  19. Rehin hakkı hangi taşınır varlıklar üzerinde kurulabilir?

Arabaya rehin koymak nedir?

Bir araç için rehin kararı bulunuyorsa, aracın bir yere nakit karşılığında teminat gösterildiği ifade edilmektedir. Bir bankadan alınacak taşıt kredisi ile araç alan kişilerin araçlarına rehin konulabilmektedir. Araç haciz rehin sorgulama işleminde bu tür araçlar için rehinli olarak gösterilmektedir.

Taşınır rehni neleri ihtiva eder?

Alacaklar, Çok yıllık ürün veren ağaçlar, Fikri ve sınai mülkiyete konu haklar, Hammadde, Hayvan, Her türlü kazanç ve iratlar, Başka bir sicile kaydı öngörülmeyen ve idari izin belgesi niteliğinde olmayan her türlü lisans ve ruhsatlar, Kira gelirleri, Kiracılık hakkı, Makine ve teçhizat, araç, ekipman, alet, iş ...

Taşınır rehni neler?

Taşınır Rehni Sözleşmesi, Kanun ve Uygulama Yönetmeliği'nde “rehin hakkını tesis etmek amacıyla rehin veren ile alacaklı arasında imzalanan sözleşme” olarak tanımlanmıştır. ... Yazılı olarak hazırlanan sözleşmelerin Rehinli Taşınır Sicili nezdinde imzalanması veya taraf imzalarının noterce onaylanması gerekmektedir.

Motorlu taşıt üzerinde hangi rehin kurulur?

Medeni Kanuna göre bir taşınır üzerinde rehin hakkı, kural olarak, tesli- me bağlı rehin şeklinde kurulabilir (m.939/I). Rehinli alacaklı veya güvenilir üçüncü kişi rehin konusunu elinde tutar ve borç ifa edilmezse paraya çevirte- rek alacağı tahsil eder.

Rehinli satış nasıl olur?

Banka Rehinli Araç Nasıl Satılır ?
  1. Birinci Yol kalan kredi tutarının tamamını kapatıp bankadan rehin kaldırma işlemi yapılarak satılması
  2. İkinci Yol ise kalan kredi tutarını alıcının sizin adınıza bankaya yatırması ve bankanın rehini kaldırdıktan sonra aracın satışının yapılabilmesi.

Rehin kapsamına giren varlıklar nelerdir?

Bu açıklamalardan sonra, TRK'nda sayılan rehin konusu varlıkları da şu şekilde belirtmek mümkündür: “Alacaklar, çok yıllık ürün veren ağaçlar, fikri ve sınai mülkiyete konu haklar, hammadde, hayvan, her türlü kazanç ve iratlar, başka bir sicile kaydı öngörülmeyen ve idari izin belgesi niteliğinde olmayan her türlü ...

Taşınır rehni eklentiyi kapsar mı?

TMK m.862/f.I. ... TMK m.862/f.I uyarınca ipoteğin kapsamına yalnızca rehnin kurulduğu sırada var olan eklenti niteliğindeki taşınırlar değil, bu aşamadan sonra taşınmaza bağlananlar da girecektir[6].

Rehin alacaklısı kimler olabilir?

MADDE 3- (1) Rehin sözleşmesi; a) Kredi kuruluşları ile tacir, esnaf, çiftçi, üretici örgütü, serbest meslek erbabı gerçek ve tüzel kişiler arasında, b) Tacir ve/veya esnaflar arasında, yapılır.

Taşınır rehni hakkı ne zaman kurulur?

MADDE 4- (1) Rehin hakkı, rehin sözleşmesinin Sicile tescil edilmesiyle kurulur. (2) Rehin sözleşmesi elektronik ortamda ya da yazılı olarak düzenlenir. (3) Elektronik ortamda düzenlenen rehin sözleşmesinin Sicile tescil edilebilmesi için sözleşmenin güvenli elektronik imza ile onaylanması şarttır.

Motorlu taşıtlarda teslime bağlı rehin olur mu?

Bugün için bir sicile tescili zorunlu olan taşınırlar motorlu araçlar ve iş makineleridir. - Getirilen yeni sistemle, Kanun gereğince bir sicile tescili zorunlu olan taşınır mallar bakımından hem teslime bağlı rehin, hem de sicilli teslimsiz rehin kurulabilmek söz konusu olabilecektir.

Alt rehin nedir?

TMK.942.m.ye göre alt rehin, rehinli alacaklının, taşınır eşya malikinin rızası alarak, rehinli taşınırı bir üçüncü şahsa rehnetmesidir.

Rehinli aracın noter satışı yapılır mı?

Arabaların ipoteği kaldırılmadan ya da devredilmeden satışı yapılamaz. Bu nedenle rehinli aracın satılabilmesi için öncelikle ipoteğe sebep olan borcu ödemeniz gerekir. İpoteğe konu olan borcu ödemek dışında araba ipoteğini kaldırmak için alıcıdan ön ödeme de alabilirsiniz.

Rehin alacaklısı olarak kimler yer alabilir?

Rehin hakkı ancak aşağıdaki taraflar arasında kurulabilir:
  • Rehin alacaklısı kredi kuruluşu ile rehin veren tacir, esnaf, çiftçi, üretici örgütü veya serbest meslek erbabından herhangi biri,
  • Rehin alacaklısı tacir ile rehin veren tacir,
  • Rehin alacaklısı tacir ile rehin veren esnaf,
Daha fazla öğe...

Rehin sözleşmesi kimler arasında yapılır?

MADDE 3- (1) Rehin sözleşmesi; a) Kredi kuruluşları ile tacir, esnaf, çiftçi, üretici örgütü, serbest meslek erbabı gerçek ve tüzel kişiler arasında, b) Tacir ve/veya esnaflar arasında, yapılır.

Rehin hakkı nelere tesis edilir?

MADDE 7- (1) Birleşen veya karışan taşınır varlıklar üzerinde rehin hakkı kurulabilir. (2) Bir taşınırın diğer bir taşınırla bütünleyici parçası olacak şekilde karışması veya birleşmesi hâlinde; rehin hakkı o taşınır varlığın tamamı üzerinde tesis edilmiş sayılır.

Eklenti kapsamı nedir?

Eklenti, kat irtifakı veya kat mülkiyeti kurulmuş binalarda bir bağımsız bölümün dışında olup kömürlük, depo, garaj gibi doğrudan doğruya o bölüme tahsis edilmiş olan yerler olarak ifade ediliyor. ... Kat mülkiyeti kanununda da belirtildiği gibi eklentiler bağımsız bölümün dışında olup, o bölüme tahsis edilmiş bölümlerdir.

Rehin alacaklısı alacağın son bulduğu tarihten itibaren kaç gün içinde rehin kaydının sicilden terkini için başvuruda bulunur?

MADDE 15- (1) Rehin alacaklısı, alacağın son bulduğu tarihten itibaren üç işgünü içinde, rehin kaydının Sicilden terkini için başvuruda bulunur. Bu yükümlülüğü yerine getirmeyen rehin alacaklısı hakkında güvence altına alınan borç tutarının onda biri oranında idari para cezası Bakanlıkça uygulanır.

Taşınır rehin sicili aleni midir?

Buna göre, rehinli taşınır sicili, mevzuatı uyarınca kendi özel sici- line tescili zorunlu olanlar dışındaki taşınır varlıklar üzerinde Ticari İşlem- lerde Taşınır Rehni Kanunu uyarınca tesis edilecek rehinlere ilişkin tescil, terkin, değişiklik gibi tüm iş ve işlemlerin elektronik ortamda gerçekleşti- rildiği ve ...

Rehin hakkı hangi taşınır varlıklar üzerinde kurulabilir?

MADDE 7- (1) Birleşen veya karışan taşınır varlıklar üzerinde rehin hakkı kurulabilir. (2) Bir taşınırın diğer bir taşınırla bütünleyici parçası olacak şekilde karışması veya birleşmesi hâlinde; rehin hakkı o taşınır varlığın tamamı üzerinde tesis edilmiş sayılır.