Mezarlığa giderken abdest alınmalı mı?

İçindekiler:

  1. Mezarlığa giderken abdest alınmalı mı?
  2. Mezar üzerine hangi dua okunur?
  3. Hayızlı iken kabir ziyareti yapılır mı?
  4. Adetli kadın mezarlıkta hangi duaları okuyabilir?
  5. Mezara hangi vakit gidilir?
  6. Mezarlığa girince nasil selam verilir?
  7. Bayram günü ölüler ne yapar?
  8. Cuma günü mezarlığa ne zaman gidilir?
  9. Ehl i kubur ne demek?

Mezarlığa giderken abdest alınmalı mı?

Bütün kabristanları ziyâret etmek müstehaptır, fakat kabristanı ziyâret etmek için abdestli olmak şart değildir. Zirâ Nebi -sallallahu aleyhi ve sellem-'in şu genel emri buna delildir: زُورُوا الْقُبُورَ، فَإِنَّهَا تُذَكِّرُكُمُ الْآخِرَةَ. [ رواه مسلم في صحيحه ] "Kabirleri ziyâret edin.

Mezar üzerine hangi dua okunur?

* Hadis-i şerifte şöyle buyuruyor: "Bir müminin kabrini ziyaret ederken, 'Allahümme inni es'elüke-bi-hurmet-i Muhammed aleyhisselam en la tü'azzibe hazelmeyyit' derse, o meyyitin azabı kıyamete kadar ref olur (kaldırılır)." * Kabir ziyareti yapan bir kimse ayakta, "Esselamü aleyküm, ya Ehle dar-il kavm-ilmü'minin!

Hayızlı iken kabir ziyareti yapılır mı?

Âdetli kadın da kabir ziyareti yapabilir. ... Diyanet, Fetva meclisi ve cübbeli ahmet hoca'da dinimiz islam'da adetliyken (regl, hayızlı) kadının kabir ziyaretinin bir mahsuru olmadığı konusunda ortak noktadalar.

Adetli kadın mezarlıkta hangi duaları okuyabilir?

Regli döneminde zikir çekilebilir mi yapılabilecek ibadetler :Adetli kadınlar namaz kılamasalar da zikir çekebilir, dua edebilir. Bunlara bir mani yoktur. Bunun yanında Diyanet fetvasına göre regli döneminde kadınlar, kelime-i şehâdet, kelime-i tevhid, istiğfar, salâvat-ı şerife getirebilirler.

Mezara hangi vakit gidilir?

Kabirlerin haftada bir gün, özellikle Cuma veya cumartesi günleri, ayrıca arefe ve bayram günleri ziyaret edilmesi iyidir. Zira Hz. Peygamber'in genellikle bu günlerde kabir ziyaretinde bulunduğuna dair rivayetler bulunmaktadır.

Mezarlığa girince nasil selam verilir?

Kabirleri ziyaret eden kimse, kıbleye veya ölülerin yüzüne karşı dönerek " es Selâmu aleyküm yâ ehlel kubûr. Ve innâ inşâallahu biküm le-lâhikûn " (Ey kabir halkı! Allah'ın selâmı üzerinize olsun. İnşâallah biz de size (bir gün) kavuşacağız.)

Bayram günü ölüler ne yapar?

Davut Yaylalı, bayramda ve arife gününde yapılan kabir ziyaretlerinin ölülere bayram hediyesi olduğunu belirterek, "Ziyaretçinin ona yapacağı duayı ve okuyacağı Kuran'ın sevabını Cenab-ı Hak ölülere ulaştırır. Bu da onlar için bir bayram hediyesi olur" dedi.

Cuma günü mezarlığa ne zaman gidilir?

Ölümü hatırlamak, ölüden ibret almak ve ahireti düşünmek için kabir ziyaret etmek sünnettir. Hanefi'de, perşembe, cuma ve cumartesi günleri kabirleri ziyaret etmek sünnettir. ... Şafii'de, perşembe günü ikindiden cumartesi günü güneş doğuncaya kadar ziyaret etmek sünnettir.

Ehl i kubur ne demek?

Kubur kelimesi Arapça kabirler demek, ehl-i kubur ise kabir ehli, yani mezarda yatanlar. Ancak ehl-i kubur ibaresiyle şairin asıl vurduğu nokta, Moğolcadan dilimize geçen hela, ayakyolu gibi manalara gelen kubur (kobur) kelimesindedir.