Benign sitoloji tiroid nedir?

İçindekiler:

  1. Benign sitoloji tiroid nedir?
  2. Benign nodül ne demek?
  3. Tiroid sağ lob IIAB ne demek?
  4. Tiroid nodülü kaç cm olursa tehlikelidir?
  5. Tiroid biyopsi ne kadar sürer?

Benign sitoloji tiroid nedir?

Tiroid nodülü, tiroid hücrelerinin anormal büyüyerek tiroid bezinde bir şişlik oluşturmasıdır. Birçoğu benign (iyi huylu, kanser olmayan) olmasına rağmen küçük bir kısmı tiroid kanseri içerirler. Tiroid kanserinin erken evrede teşhis ve tedavisi için çoğu tiroid nodülünün değerlendirilmesi gerekmektedir.

Benign nodül ne demek?

Benign nodül (iyi huylu, kanser içermeyen) : Biyopsilerin yaklaşık e'i benigndir ve genellikle koloidal nodüllerdir. Bu şekilde rapor edilen nodüllerde kanser olasılığı %3'ün altındadır. İnceleme bu konuda tecrübeli merkezlerde yapılmalıdır. Benign olarak rapor edilen nodüllerde takip yeterlidir.

Tiroid sağ lob IIAB ne demek?

İnce iğne aspirasyon biyopsisi (İİAB), bildiğimiz şırınganın ucuna ince (21-24 no'lu) iğne takılarak, bir kitleden emme-basma hareketleriyle hücre kopartma ve bu hücreleri bir lam üzerine püskürttükten sonra, sitolojik olarak değerlendirme işlemidir. İİAB, "tru-cut" biyopsi değildir.

Tiroid nodülü kaç cm olursa tehlikelidir?

Genel olarak 1 cm den küçük nodüllerin kanser olma olasılığı daha azdır, ancak 4-5 mm lik bir nodülde bile kanser çok nadir de olsa olabilir. Nodül büyüdükçe kanser olma olasılığının arttığına dair yeterli delil yoktur, burada belirleyici olan ultrason ve iğne biyopsisi sonuçlarıdır.

Tiroid biyopsi ne kadar sürer?

Bazı durumlarda birkaç kez işlemin tekrarlanması gerekmektedir. İşlem sonrasında biyopsi yapılan bölgeye kısa süreli hafif bası uygulanır. Dikiş gerektirmez. İşlem genelde 10 ile 30 d. sürer.