5237 sayılı kanun ne demek?

İçindekiler:

  1. 5237 sayılı kanun ne demek?
  2. 5237 sayılı Kanun 53 cezası nedir?
  3. 5237 sayılı kanun para cezası nedir?
  4. 5237 ne demek?
  5. 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu hangi tarihte yürürlüğe girdi?
  6. 5237 sayılı Kanun 51 maddesi nedir?
  7. TCK nın 58 6 maddesi nedir?
  8. TCK 53 2maddesi nedir?
  9. Iştirakte bağlılık kuralı nedir?
  10. Gerçek özgü suç nedir?
  11. Türk Ceza Kanunu hangi ülkeden?
  12. TCK 5 ne zaman yürürlüğe girdi?
  13. TCK nın 63 maddesi nedir?
  14. Özgü infaz rejimi ne demek?
  15. Infaz nedir ve nasıl uygulanır?
  16. Suçlu hangi haklardan yoksun kalır?

5237 sayılı kanun ne demek?

5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu , genel olarak ceza hukuku hangi davranışların suç teşkil ettiği hangilerinin yaptırıma bağlandığı ve bu cezalarla yaptırımların neler olduğunu düzenleyen hukuk disiplinidir. Bütün bu esaslar ise suç ve ceza siyaseti ile belirlenmektedir.

5237 sayılı Kanun 53 cezası nedir?

TCK m.53 - (1) Kişi, kasten işlemiş olduğu suçtan dolayı hapis cezasına mahkûmiyetin kanuni sonucu olarak; ... Kasten işlenen suçlarda hapis cezası mahkumiyetinin kanuni sonucu olarak bazı hakların kullanılması kendiliğinden yasaklanmış olur.

5237 sayılı kanun para cezası nedir?

Madde 52- (1) Adlî para cezası, beş günden az ve kanunda aksine hüküm bulunmayan hallerde yediyüzotuz günden fazla olmamak üzere belirlenen tam gün sayısının, bir gün karşılığı olarak takdir edilen miktar ile çarpılması suretiyle hesaplanan meblağın hükümlü tarafından Devlet Hazinesine ödenmesinden ibarettir.

5237 ne demek?

1 nisanda yürürlüğe girecek 5237 sayılı tck.,sistematiğine baktığımızda eskisinden önemli ölçüde ayrılmaktadır. 765 sayılı tck (eski tck) “devletin şahsiyetine karşı cürümler” ile başlarken,yeni tck.”uluslararası suçlar” (soykırım ve insanlığa karşı suçlar) ile başlamaktadır.

5237 sayılı Türk Ceza Kanunu hangi tarihte yürürlüğe girdi?

Türk Ceza Kanunu
Kanun numarası5237
Kabul tarihi
Yayımlanma tarihi
Yürürlük tarihi1 Haziran 2005
4 satır daha

5237 sayılı Kanun 51 maddesi nedir?

Madde 51- (1) İşlediği suçtan dolayı iki yıl veya daha az süreyle hapis cezasına mahkûm edilen kişinin cezası ertelenebilir. Bu sürenin üst sınırı, fiili işlediği sırada onsekiz yaşını doldurmamış veya altmışbeş yaşını bitirmiş olan kişiler bakımından üç yıldır.

TCK nın 58 6 maddesi nedir?

5237 sayılı TCK'nın 58/6. maddesinde tekerrür halinde hükmolunan cezanın mükerrirlere özgü infaz rejimine göre çektirileceği ve ayrıca mükerrir hakkında cezanın infazından sonra denetimli serbestlik tedbirinin uygulanacağı, öngörülmektedir.

TCK 53 2maddesi nedir?

TCK 53/2. Maddesi- Belli Hakları Kullanmaktan Yoksun Bırakılma Süresi Nedir? TCK madde 53/2'de “Kişi, işlemiş bulunduğu suç dolayısıyla mahkum olduğu hapis cezasının infazı tamamlanıncaya kadar bu hakları kullanamaz.” hükmü yer alır.

Iştirakte bağlılık kuralı nedir?

Bağlılık kuralı, suçun işlenmesine katkı sağlayan, ancak bu katkısı faillik niteli- ğine varmayan şeriklerin işlenen fiilden sorumluluğunu sağlamaktadır. ... Buna göre suça iştirak için kasten ve hukuka aykırı işlenmiş bir fiilin varlığı gerekmektedir.

Gerçek özgü suç nedir?

Özgü suç: belirli kişiler tarafından işlenebilen suçlardandır. Suçun temel şekli bakımından failde insan olmanın dışında bazı nitelikler aranmışsa “gerçek özgü suç” söz konusudur. Zimmet ve işkence gibi, sadece kamu görevlilerinin fail olduğu suçlardandır.

Türk Ceza Kanunu hangi ülkeden?

1926 yılında Almanya'dan Ticaret Kanunu, İtalya'dan Ceza Kanunu, İsviçre'den Medeni Kanun, 1927 yılında Almanya'dan Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu, yine aynı yıl İsviçre'den Hukuk Usulü Muhakemleri Kanunu ile İcra ve İflas Kanunu tercüme yoluyla bir takım değişikliklerle Türkiye'de yürürlüğe konulmuştur.

TCK 5 ne zaman yürürlüğe girdi?

Temel Ceza Kanunları, Özel Ceza Kanunları, Tamamlayıcı Kanunlar, Genel Hükümler, Uyum çalışması, Lehe Hükmün Belirlenmesi. 1 Haziran 2005 tarihinde yürürlüğe giren temel ceza kanunları olan Türk Ceza Kanunu, Ceza Muhakemesi Kanunu ve Kabahatler Kanunu eskiye göre çok önemli değişiklik ve yenilikler getirmiştir.

TCK nın 63 maddesi nedir?

TCK 63 - Hüküm kesinleşmeden önce gerçekleşen ve şahsi hürriyeti sınırlama sonucunu doğuran bütün haller nedeniyle geçirilmiş süreler, hükmolunan hapis cezasından indirilir. Adlî para cezasına hükmedilmesi durumunda, bir gün yüz Türk Lirası sayılmak üzere, bu cezadan indirim yapılır.

Özgü infaz rejimi ne demek?

YTCK'nın 58. maddesi ile cezanın son hükümle birlikte arttırılması sistemi terkedilmiş, bunun yerine mükerrir hakkında şartla salıverme süreleri uzatılmıştır. Bu sebeple yeni bir infaz rejimi ortaya çıkmış, bu infaz rejimine mükerrirlere özgü infaz rejimi adı verilmiştir.

Infaz nedir ve nasıl uygulanır?

Kelime anlamı olarak; bir yargıyı yerine getirme, uygulama anlamına gelen infaz hukukta; kesinleşmiş ceza ve güvenlik tedbirlerinin yerine getirilmesine ilişkin esasları gösterir. Yaptırımların yerine getirilmesi ile ilgilenir. ... İnfaz, kesinleşmiş ceza ile devreye girer ve “ödetme”, “önleme” olmak üzere ikiye ayrılır.

Suçlu hangi haklardan yoksun kalır?

Kuralla, kişinin, kasten işlemiş olduğu suçtan dolayı hapis cezasına mahkûmiyetin kanuni sonucu olarak seçme ve seçilme hakkının yanı sıra diğer siyasi haklardan da yoksun bırakılacağı belirtilmiş olup söz konusu diğer siyasi hakların, seçme ve seçilme hakları hariç olmak üzere Anayasa'da sayılan siyasi haklar olduğu ...