Nefeste hangi konular işlenir?

İçindekiler:

  1. Nefeste hangi konular işlenir?
  2. Nutuk nedir ve örnekleri?
  3. Nefesin konusu nedir?
  4. Deme hangi tarikat?
  5. Şathiye nedir özellikleri nelerdir?
  6. Şathiye hangi ölçü?
  7. Deme nedir ve örnekleri?

Nefeste hangi konular işlenir?

Nefesler; Bektaşi şairlerince yazılan, Bektaşi törenlerinde saz eşliğinde ve makamla okunması gelenek hâlini alan tasavvufi içerikli şiirlerdir. Nefes olarak adlandırılmalarının nedeni içsel duyguların konu edilmesidir. Söz konusu metinde de görüldüğü üzere nefeslerde genellikle samimi, akıcı bir dil kullanılır.

Nutuk nedir ve örnekleri?

Nutuk, tarikata yeni giren dervişlere, tarikat derecelerini, tarikat adâbını öğretmek için söylenmiş şiirlerdir. Türkmen Alevi ve Bektaşilerinin, aşık tarzı halk edebiyatı nazım türü olan nefese verdiği isimdir. Türün en önemli temsilcisi Kaygusuz Abdal'dır.

Nefesin konusu nedir?

Nefes, Türk Edebiyatı'nda, İslami temellere bağlı Âşık Halk Edebiyatı nazım şekillerinden ilahilerin Alevi-Bektaşi aşıklarınca yazılanlarına denir. Konusu genellikle tasavvuftaki vahdet-i vücud, Alevi-Bektaşi ilkeleri, tarikat kurallarıyla ilgilidir.

Deme hangi tarikat?

Deme: Alevi tarikatından olan tasavvuf şairlerinin tarikatlarını ve hareketleriyle ilgili temaları işleyen, sorunlarını konu edinen şiirlerine “deme” adı verilir. Genellikle 8'li hece ölçüsüyle yazılan demeler saz eşliğinde kendine özgü bir makamla söylenir.

Şathiye nedir özellikleri nelerdir?

Şathiye, Dini ve tasavvufi halk şiirinde mizahi manzumelerdir. Şathiyeler, mutasavvıf şairlerce söylenmiş ya da yazılmış, tasavvufi inançları dile getiren, anlaşılması yorumlanmasına bağlı şiirlerdir. Tasavvufi konuları işleyenleri şathiyat-ı sûfiyâne adını alırlar.

Şathiye hangi ölçü?

Alevilerin dini törenlerde söyledikleri tasavvufi görüşlere uygun şiirlere verilen isimdir. Çoğunlukla 8'li hece ölçüsüyle yazılır ve 3-5 dörtlükten oluşur. Çoğunlukla 8'li hece ölçüsüyle yazılır ve 3-5 dörtlükten oluşur.

Deme nedir ve örnekleri?

Deme tasavvufi halk edebiyatında veya tekke edebiyatında yer almakta olan bir nazım biçimi olarak ifade edilmektedir. Deme ilk örneklerini 12. yüzyılda göstermeye başlamıştır. İlk deme örnekleri ise Ahmet Yesevi tarafından verilmiştir. Anadolu'da bulunan en büyük şairi ise Yunus Emre olarak ifade edilebilir.