İçindekiler:
- Nefis ne demek din?
- Nefis terbiyesi için ne yapmalı?
- Nefis canlı mıdır?
- Nefis terbiyesi nelerdir?
- Nefs ve ruh nedir?
- Nefis kelimesi nereden gelir?
Nefis ne demek din?
Nefis ya da
Nefs (نفس), Arapça kökenlidir, sözlükte ruh, bir şeyin kendisi, akıl, insan bedeni, ceset, kan, azamet, arzu ve kötü istekler gibi manalara gelmektedir. Tasavvufî olarak da, "kendisinde iradi hareket, his ve hayat kuvveti bulunan latif buharlı bir cevherdir." şeklinde tanımlanır.
Nefis terbiyesi için ne yapmalı?
Kalbin nefse galip gelmesi için bazı şartlar üzerinde duralım:- ÇEVRE. Nefsimizi terbiye etmek istiyorsak, en başta çevremizi değiştirmeliyiz. ...
- TAHKİKÎ İMAN. İmanın kuvvetlenmesi nefse galip gelmenin en mühim yoludur. ...
- İBÂDETLER. ...
- Namaz. ...
- Oruç ...
- Kur'ân Okuma. ...
- Zikir. ...
- İstiğfar.
Daha fazla öğe...
Nefis canlı mıdır?
Fahreddin er-Râzî tarafından söz konusu edilen ve İbn Kayyim el-Cevziyye tarafından da benimsenen bir görüşe göre
nefis nûrânî, ulvî, şerefli, latif ve
canlı/diri bir cisim olup mahiyeti itibariyle hissî/maddî olan bedenden ayrı bir şeydir.
Nefis terbiyesi nelerdir?
Nefis terbiyesi, tasavvufta önemli bir yer tutar. Fenafillaha erişip insan-ı Kamil olmak isteyen dervişler, nefsin tüm isteklerinden arınmalıdır.
Nefis Nedir? ...
Nefs-i Levvame ise, şirk, zina ve yalan gibi büyük günahlardan uzak durmak, işlediği küçük günahlardan ötürü ise kendi nefsini kınayan benliktir.
Nefs ve ruh nedir?
Sözlükte “
ruh, can, hayat, hayatın ilkesi, nefes, varlık, zat, insan, kişi, hevâ ve heves, kan, beden, bedenden kaynaklanan süflî arzular” gibi mânalara gelen
nefs kelimesi (Râgıb el-İsfahânî, el-Müfredât, “nfs” md. ... İnsan nefisle beden birlikteliğinden oluşan bir varlıktır; bedene hayatiyet veren nefistir.
Nefis kelimesi nereden gelir?
Arapça nfs kökünden
gelen nafs نفس "1. ruh, benlik, kimlik, can, kişi, 2. felsefede ruhun maddeye yönelen veya hayvani düzeyi (appetitus veya spiritus appetens)" sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Arapça nafasa "nefes aldı" fiilinin masdarıdır.