Engelli maaşından vergi kesilir mi?

İçindekiler:

  1. Engelli maaşından vergi kesilir mi?
  2. Engelli vergi indirimi maaşa nasıl yansır?
  3. Gelir vergisi engelli indirimi nasıl hesaplanır?
  4. Emlak vergisinde engelli indirimi var mı?
  5. Ankaraya giden engelli raporum ne zaman gelir?

Engelli maaşından vergi kesilir mi?

Engellilik indirimiyle çalışma gücü kayıp oranı asgari yüzde 40 ve üzerinde olanların ücret veya kazançlarına, girecekleri derecelere göre belirlenen miktarda vergi indirimi uygulanıyor. Söz konusu indirimden yararlanılması için Merkez Sağlık Kurulunca verilmiş raporla engelliliğin karara bağlanması gerekiyor.

Engelli vergi indirimi maaşa nasıl yansır?

Engelli vergi indirimi çalışanın engel derecesine karşılık gelen rakamın gelir vergisi matrahından düşülmesi ile uygulanıyor. Böylece, çalışanın net kazancına bulunduğu vergi dilimine göre değişen oranda artı bir tutar ekleniyor. Yani gelir vergisini, daha az ödeyeceği için net ücreti artmış oluyor.

Gelir vergisi engelli indirimi nasıl hesaplanır?

Nasıl hesaplanır? Engelli vergi indirimi, aylık gelir vergisine tabi maaş veya ücret kalemleri toplanarak hesaplanır. Çıkan tutardan, engellilik tutarı düşülür. Ardından sendika kesintisi, şahıs sigorta kesintisi gibi istisnalar düşülür ve aylık gelir vergisi matrahına ulaşılır.

Emlak vergisinde engelli indirimi var mı?

Ödemeler için 31 Mayıs'a kadar süre var. Hiç geliri olmadığını belgeleyenler, gelirleri sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıkla (emekli, dul, yetim, ölüm ve maluliyet aylığı) sınırlı olan kişiler, gaziler, şehitlerin dul ve yetimleri ve engelli vatandaşlar Emlak Vergisi'nden muaf tutuluyor.

Ankaraya giden engelli raporum ne zaman gelir?

Raporla ilgili her işlem yapıldıktan sonra onay almak için rapor, Ankara'ya gönderiliyor. Ankara'dan engellilik raporunun onaylanıp geri dönmesi ise ortalama olarak 2 ay gibi bir süre içerisinde gerçekleşiyor.