Koruluk ne demek TDK?

İçindekiler:

  1. Koruluk ne demek TDK?
  2. Nedir körü nedir?
  3. Korular sözlük anlamı nedir?
  4. Koruk nedir TDK?
  5. Hadiste geçen koruluk nedir?
  6. Köri baharatı nasıl bir şey?
  7. Elinin koru ne demek TDK?
  8. Ölünün koru ne demek?
  9. Aynalı körük nedir TDK?
  10. Fiten ve Melahim ne demek?
  11. Köri Nedir Nerelerde Kullanılır?
  12. Köri baharatı nasıl elde edilir?
  13. Ölünün Kûru ne demek?

Koruluk ne demek TDK?

Koruluk (i. ) i. Koru hâlinde olan sık ağaçlık yer: Bak, sizin köy bu yemyeşil koruluğun gölgesinde ne güzel!

Nedir körü nedir?

Köri, hint mutfağına ait bir baharat olarak bilinmesine rağmen aslında kökeni Güney Doğu Asya'dan gelen ve içerisinde zerdeçal, kimyon, kişniş, demirhindi, kırmızı biber, kakule, sumak bulunduran bir baharat karışımıdır. En çok et ve tavuk yemeklerinde kullanılarak yemeklere aroma katar.

Korular sözlük anlamı nedir?

Şehiriçinde veya çevresinde bulunan, etrafı sınırlanmış, büyük ağaç topluluklarına veya küçük ormanlara koru adı verilmektedir. Şehrin kirliliğini temizleme açısından oldukça önemli olan korular, ayrıca oluşturdukları ses duvarıyla da ziyaretçilerine huzurlu bir alan sunmaktadır.

Koruk nedir TDK?

Üzümün olgunlaşmamış haline koruk denir. Koruk meyvesinin tadı bu yüzden ekşimsidir. Erikle benzer bir tada sahip olan koruk, suyu çıkartılarak tüketilir. Yüzyıllardır Akdeniz ülkelerinde tüketilen koruk özellikle metabolizmayı düzenler.

Hadiste geçen koruluk nedir?

Himâ kavramı Kur'ân-ı Kerîm'de yer almamakla birlikte hadislerde hem sözlük hem terim anlamında geçmektedir. ... Bununla birlikte himâ terimi koruma altına alınan araziyi belirtmek üzere "koru, koruluk" anlamında da yaygın şekilde kullanılmaktadır.

Köri baharatı nasıl bir şey?

Köri birçok baharatın karıştırılmasıyla elde edilen bir baharattır. ... Körinin içinde kimyon biber zerdeçal kişniş karanfil kakule zencefil hintcevizi demirhindi ve acı kırmızı biber bulunmaktadır. Köri yoğurt limon suyu ve sarmısakla bir karışım hazırlayarak kırmızı et veya tavuk yemeğinin üzerine sos yapabilirsiniz.

Elinin koru ne demek TDK?

TDK sözlüğüne göre; Türkçeye Fransızcadan geçen pardösü; "Serin havalarda öbür giysilerin üzerine giyilen, paltodan ince üstlük"tür.

Ölünün koru ne demek?

Bir rivayete göre kadının biri evinde peynirli ve kıymalı erişte pişirmiştir. Bunun üzerine de komşusu sorar 'akşama ne yemeği yaptın' diye. Bu soruya sinirlenen kadın elinin körü anlamına gelen 'öllüğün körü' der. Ve bu yemeğin adı o günden bu güne öllüğün körü olarak kalmıştır.

Aynalı körük nedir TDK?

Anadolu'ya özgü pek çok türkünün içerisinde geçen ve yerel dilde de çokça kullanılan aynalı Yörük kelimesi fazlaca araştırılıyor. Türkülere, hikayelere ve masallara bile konu olup geçen aynalı körük 'at arabası' manasında kullanılıyor.

Fiten ve Melahim ne demek?

Fiten, sözlükte "değerli madenleri saf olup olmadıklarını tesbit etmek amacıyla ateşte eritmek" anlamındaki fetn (fütûn) kökünden türeyen fitne kelimesinin çoğuludur. ... Melâhim, sözlükte "bir işi sağlam yapmak, eti kemiğinden ayırmak, birine et yedirmek" anlamındaki lahm kökünden türeyen melhame kelimesinin çoğuludur.

Köri Nedir Nerelerde Kullanılır?

Yemeklere verdiği aromatik tatla, gittikçe yaygınlaşan köri; makarna, çorba gibi yemeklere de katılır. Özellikle körili pilav ve körili patates gibi tarifler ile masalara gelir. Et yemeklerinde ise eti terbiye etmek için tercih edebileceğiniz en ideal baharat olan köri, kokusuyla sizi adeta masaya davet eder.

Köri baharatı nasıl elde edilir?

Köri birçok baharatın karıştırılmasıyla elde edilen bir baharattır. Hindistan ve Güneydoğu Asya'da yaygınca kullanılıyor. Serin kuru ve karanlık yerlerde saklanarak tazelği korunuyor. Körinin içinde kimyon biber zerdeçal kişniş karanfil kakule zencefil hintcevizi demirhindi ve acı kırmızı biber bulunmaktadır.

Ölünün Kûru ne demek?

(bkz: elinin körü) deyiminin doğru hâli. kûr kelimesinin türkçe karşılığı "mezar"dır. doğrusu olan 'ölünün kûru' şayet "kûr" şeklinde okunursa: 'mezar' anlamına gelmektedir.