Polio hastalığı nedir?

İçindekiler:

  1. Polio hastalığı nedir?
  2. Polio nereyi tutar?
  3. Paralitik polio ne demek?
  4. Polio sekeli iyileşir mi?
  5. Çocuk felci Türkiyede var mı?
  6. Çocuk felcine neden olan virus?
  7. Polio Aşısı Nedir?
  8. KPA aşısı ne zaman yapılır?
  9. Polio sekeli neden olur?
  10. Cocuk Felci Aşısı turkiyeye ne zaman geldi?
  11. Çoçuk felci aşısı türkiyeye ne zaman geldi?
  12. Çocuk felci tedavisi var mıdır?
  13. Polio virüsünün tedavisi var mı?
  14. Polio aşısı ne zaman yapılır?
  15. Polio aşısı ücretli mi?
  16. KPA aşısı nereden yapılır?

Polio hastalığı nedir?

Poliomiyelit, üç tip enterovirüs (poliovirus tip 1, 2 ve 3) kaynaklı bir merkezi sinir sistemi hastalığıdır. Poliomiyelit aynı zamanda "çocuk felci" olarak da bilinir, çünkü genellikle küçük çocuklarda ve çocuklarda felce neden olur.

Polio nereyi tutar?

Çocuk felci (Poliomyelit), özellikle omurilikteki kasların kasılmasını başlatan sinir hücrelerine zarar veren bir virüsün (Polio virus) yol açtığı bulaşıcı enfeksiyondur.

Paralitik polio ne demek?

Çocuk felci (Poliomyelitis) paralitik hastalık olarak tanımlanmıştır. Yani sadece paralitik enfeksiyonu olan kişilerin hastalığa sahip olduğu düşünülür. Çocuk felcinin tedavisi olmadığı için çocuk felcini tedavi etmenin en iyi yolu aşılamalarla önlemektir.

Polio sekeli iyileşir mi?

Enfekte insanların % 90'ı hiçbir belirti göstermemekte ya da çok hafif belirtiler göstermektedir. Bazı insanlarda ateş, halsizlik, bulantı, baş ağrısı, burun tıkanıklığı, boğaz ağrısı, öksürük, ense sertliği, kol ve bacaklarda ağrı gibi hafif belirtiler görülür. Çoğu hasta tamamen iyileşir.

Çocuk felci Türkiyede var mı?

Ülkemizde 1963 yılından beri çocukluk döneminde çocuk felci aşısı uygulanmaktadır. Son çocuk felci vakamız yılında görülmüştür. Ülkemiz 2002 yılında Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi ile birlikte çocuk felcinden arındırılmış ülke sertifikası almıştır. 17 yıldan beri çocuk felci vakamız bulunmamaktadır.

Çocuk felcine neden olan virus?

Çocuk felci (poliomyelit) poliovirüs denen bir virüsün sinir sistemine saldırması sonucu oluşan bir hastalıktır. Çocuk felcini en fazla geçirme tehdidi altında olan yaş grubu 5 yaşından küçük çocuklardır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre, her 200 çocuk felci enfeksiyonundan 1'i kalıcı felce neden olmaktadır.

Polio Aşısı Nedir?

Çocuk Felci (Poliomyelit) Hastalığından Korunma Yolları Nelerdir? Hastalıktan korunmanın tek yolu aşılamadır. Çocuk felcinin iki farklı aşısı mevcuttur. Biri ağızdan iki damla şeklinde yapılan Oral Polio Aşısı (OPA=Canlı Aşı), diğeri koldan kas içerisine yapılan İnaktif Polio Aşısı (İPA=Ölü Aşı)'dır.

KPA aşısı ne zaman yapılır?

Aşı takvimi içinde 2, 4 ve 12. aylarda KPA aşısı uygulanır. Bununla birlikte, 2-65 yaş arasında sağlık sorunları bulunan kişiler ve 65 yaş üzeri bireyler de KPA aşısı yaptırabilir. KPA aşısı yapılan erişkinlere obundan bir yıl sonra bir doz polisakkarit pnömokok aşısı yapılmasıda gerekir.

Polio sekeli neden olur?

Çok bulaşıcı bir virüs olan polio virüsü, bu hastalığı barındıran (enfekte) dışkı ile temas yoluyla bulaşır. Virüs barındıran dışkılara temas eden ya da yaklaşan oyuncaklar da çocuklar için risk oluşturmaktadır. Çok ender de olsa virüs bazen hapşırık veya öksürük yoluyla da bulaşabilir.

Cocuk Felci Aşısı turkiyeye ne zaman geldi?

Daha önce DSÖ'nün, 1994 yılında Amerika kıtası ve 2000 yılında Batı Pasifik Bölgesi olmak üzere iki bölgesi çocuk felcinden arındırılmış olarak belgelendi. Türkiye'de de 1995 yılından itibaren toplam 6 kez Ulusal Aşı Günleri, 2 kez Çocuk Felci Aşı Günleri ve 5 kez de Mop-up uygulaması yapıldı. "

Çoçuk felci aşısı türkiyeye ne zaman geldi?

Çocuk felci vakasının son olarak 1998 yılında görüldüğü Türkiye'de 1963 yılında beri düzenli olarak aşı yapılıyor.

Çocuk felci tedavisi var mıdır?

ÇOCUK FELCİNİN TEDAVİSİ VAR MI? Çocuk felci hastalığının tedavisi yoktur. Çocuk felci virüsü ile enfekte birçok çocukta hastalık hafif seyrederek sadece nezle benzeri bulgular verir. Ancak, felçlerin ortaya çıktığı çocuklarda bu felçler tedavi ile düzelmez ve hayat boyu devam eder.

Polio virüsünün tedavisi var mı?

Çocuk felci hastalığının tedavisi yoktur. Çocuk felci virüsü ile enfekte çocukların % 95'inden fazlasında belirti görülmez. Belirtili vakalarda üst solunum yolu enfeksiyonu, mide-bağırsak sistemi bozukluğu ve grip benzeri bulgular ortaya çıkar. % 1'inden azında, genellikle bacaklarda, felç ortaya çıkar.

Polio aşısı ne zaman yapılır?

Oral Çocuk Felci aşısı (OPA) 6.ayını ve 18.ayını tamamlayan bebeklere her uygulamada ikişer damla ağızdan verilmek sureti ile uygulanmaktadır.

Polio aşısı ücretli mi?

Ülkemizde yukarıda bahsedilen her 2 aşı da ulusal aşılama takviminde bebek ve çocuklarımıza ücretsiz olarak uygulanmaktadır. OPA 6 aylık ve 18 aylık bebeklere uygulanır. Ağızdan 2 damla şeklinde basit bir uygulaması vardır.

KPA aşısı nereden yapılır?

KPA aşısı yapılan erişkinlere obundan bir yıl sonra bir doz polisakkarit pnömokok aşısı yapılmasıda gerekir. Hücre bağışıklığının tetiklenmesine yardımcı olan bu aşının uygulandığı bölge yaşa göre değişse de aşının genel olarak bacak ya da koldan yapıldığı söylenebilir. Aşı kas içine uygulanır.