Ardiye ücreti ne demek?

İçindekiler:

  1. Ardiye ücreti ne demek?
  2. Ardiye ne dir?
  3. Ardiye Demuraj ne demek?
  4. Ardiye ücreti ne zaman oluşur?
  5. Gümrük vergilerinin temel özellikleri nelerdir?
  6. Supalan işlem ne demek?
  7. Lokal masraflar ne demek?
  8. Detention Demurrage nedir?
  9. Ardiye tarihi nedir?
  10. Ardiye neye göre hesaplanır?
  11. Antrepo türleri nedir?
  12. Supalan nedir gümrük?
  13. Araç üstü işlem nedir?
  14. FOB masrafları nelerdir?
  15. Detention nedir lojistik?

Ardiye ücreti ne demek?

Ardiye; gümrüklü sahalara gelen konteyner ve diğer yüklerin kapalı ve açık sahalarda saklanması, depolanması, etiketlenmesi, paketlenmesi ve benzeri katma değerli hizmetleri ve bu hizmetler için ödenen ücreti ifade eder.

Ardiye ne dir?

Birden fazla anlamı olan ardiye sözcüğü; evlerde kullanılmayan, saklanması gereken eşyaların konulduğu bölüm olarak geçer. Diğer anlamları ise; genellikle ticaret eşyasının saklandığı yer - depo, böyle bir yerde saklanılan eşya için ödenen ücret.

Ardiye Demuraj ne demek?

Yani ardiye, liman işletmecisi tarafından talep edilen bir ücrettir. Ardiye konteynerin ya da yükün muhafaza edilmesi karşılığında limana ödenir. Oysa demuraj taşımacı firmaya ödenen bir ücrettir ve konteynerin zamanında teslim edilmemesi nedeniyle ortaya çıkar.

Ardiye ücreti ne zaman oluşur?

Dolu konteynerin ardiyesini müşteri, boş konteynerin ardiyesini acente öder. Dolu olan ihracat konteynerlerinden ilk 3 gün ardiye alınmaz. Ancak konteyner tahliye limanına indiği andan itibaren, ardiye ücreti de çalışmaya başlar. Ardiye, liman idaresi tarafından talep edilen bir ücrettir.

Gümrük vergilerinin temel özellikleri nelerdir?

GÜMRÜK VERGİSİ
  • Gümrük vergisi, dış ticarete konu eşyanın değeri veya miktarı üzerinden alınan, genel bütçeye katkı sağlamakla birlikte asıl olarak ekonomi politikası aracı olan bir vergidir. ...
  • İthalat gümrük vergisi ise, eşyanın ülke ya da gümrük sınırlarından içeri girişi sırasında alınan vergidir.
Daha fazla öğe...

Supalan işlem ne demek?

Taşıt Üstü işlemler olarak da adlandırılan Supalan işleminde eşya Geçici Depolamaya veya Antrepoya indirilmeden taşıt üstünde işlemleri tamamlanmaktadır. ... Mevzuata uygun olarak bu uygulamadan yararlanmak isteyen taşıtlar, Ankara Lojistik Üssü supalan sahasına çekilerek işlemleri burada gerçekleşmektedir.

Lokal masraflar ne demek?

Lokal masraf kalemleri nelerdir ; Karayolu taşımacılığında lokal masraflar 6 ana kalemden oluşmaktadır. Bu altı adet ana kalem sırası ile; yükleme, tahliye, terminal, geçici kabul, konşimento ve ordino ücretleridir.

Detention Demurrage nedir?

Detention (Gecikme) Demuraj bir bekleme ücretidir. Free time süresi dolmasına rağmen bir konteyner hala limandan çekilmemişse, limanda bekletildiği her gün için demuraj bedeli yansıtılır. Detention ise gecikmelerden kaynaklanan bir süreçtir.

Ardiye tarihi nedir?

Ardiye Başlangıç-Bitiş Tarihi: İthalat; Gemi yanaşma tarihinden konteynerin boşaltıldığı, karayoluyla ya da gemiyle dışarı çıktığı tarihe kadar oluşan bekleme süresini kapsar. İhracat; konteynerin kara yoluyla giriş ya da dolum tarihinden gemiyle çıkış tarihine kadar oluşan süreyi kapsar.

Ardiye neye göre hesaplanır?

Ardiye ücretinin hesaplamasında eşyanın cinsi yükleme şekli (dökme, koli, palet), depoda kalış süresi önemlidir. Depoda kaplayacağı alan göz önünde bulundurularak hesaplama eşyanın kilosuna ya da ölçülerine göre yapılabilmektedir.

Antrepo türleri nedir?

Antrepolar genel antrepo ve özel antrepo olarak ikiye ayrılmaktadır. Uygulamadaki özellikleri sebebiyle genel antrepolar A,B ve F, özel antrepolar ise C,D ve E olma üzere gruplandırılmaktadır.

Supalan nedir gümrük?

Supalan nedir? İthal edilen malın araç değiştirmeden ve boşaltılmadan alıcıya teslimidir. Mülga 1615 sayılı gümrük kanununa göre; eşyanın geçici depolama veya antrepoya boşaltılmaksızın bulunduğu aracın üzerinde muayene edilerek sahibine teslim edilmesi işlemine supalan denir.

Araç üstü işlem nedir?

Taşıt Üstü işlemler olarak da adlandırılan Supalan işleminde eşya Geçici Depolamaya veya Antrepoya indirilmeden taşıt üstünde işlemleri tamamlanmaktadır. ... Mevzuata uygun olarak bu uygulamadan yararlanmak isteyen taşıtlar, Ankara Lojistik Üssü supalan sahasına çekilerek işlemleri burada gerçekleşmektedir.

FOB masrafları nelerdir?

İngilizce Free On Board (FOB) terimi, tedarikçinin malzemeyi nakliye yapılacağı geminin güvertesine taşıyana kadar olan sorumluluğunu içerir. Fabrikadan liman gümrüğüne kadar olan taşıma masrafları ile liman gümrüğü ve liman masrafları tedarikçiye aittir.

Detention nedir lojistik?

Detention masrafı ise liman dışına çıkarılan konteynerin serbest süre içinde limana geri dönmemesi durumunda oluşan masraftır. Demurajdan farkı limanda değil liman dışında olmasıdır.