Aylık zorunlu mesai kaç saat?

İçindekiler:

  1. Aylık zorunlu mesai kaç saat?
  2. Yemek molası çalışma süresinden sayılır mı?
  3. Yemek ve çay saatleri çalışma saatinden sayılır mı?
  4. 1 ayda en fazla kaç saat fazla mesai yapılabilir?
  5. Mesaiye kalmayan işçi işten çıkarılabilir mi?
  6. Iş kanunu çalışma saatlerine molalar dahil mi?

Aylık zorunlu mesai kaç saat?

Yeni düzenlemeye göre; işçinin işe girişte sözleşmesi yapılırken veya ihtiyaç doğduğunda onay vermesi yeterli olacak. Onay yoksa haklı fesih nedeni sayılıyor. Bu durumda işçi kıdem tazminatını alarak işten çıkabiliyor. İş sözleşmelerinde fazla mesai ücreti aylık ücrete dahil ediliyorsa fazla mesai 270 saati aşamaz.

Yemek molası çalışma süresinden sayılır mı?

İşçilerin işin ortalama bir yerinde dinlendirilmesini sağlayarak, iş sağlığı ve güvenliğinin korunması amaçlanıyor. Ara dinlenmesi işçilerin ihtiyaçlarını gidermeleri ve yemek yemeleri için olmazsa olmaz bir süre. Ara dinlenmeleri çalışma süresinden sayılmamaktadır. Ara dinlenmesi süresi için işçi ücret almamaktadır.

Yemek ve çay saatleri çalışma saatinden sayılır mı?

İş Kanununa İlişkin Çalışma Süreleri Yönetmeliği'nin 3. madde hükmü[5] uyarınca ara dinlenmeleri çalışma süresinden sayılmamaktadır. Örneğin mesai saatleri 08:00 – 17.00 olan ve gün içerisinde 1 saat yemek molası ve iki kez 15 dk çay molası kullanan bir işçinin günlük çalışma süresi 9 saat değil 7,5 saattir.

1 ayda en fazla kaç saat fazla mesai yapılabilir?

Yargıtay, bu tür sözleşmelerde işverenin yıllık 270 saate kadar olan fazla mesai ücreti ödemeyeceğini kabul ediyor. Ancak, her durumda haftalık 5.2 saati, aylık 22.5 saati aşan fazla çalışmanın parasının ödenmesi gerektiğine hükmediyor.

Mesaiye kalmayan işçi işten çıkarılabilir mi?

Öte yandan nasıl ki Yargıtay'a göre kabul etmediği halde işveren tarafından fazla mesaiye zorlanan işçi iş akdini haklı sebeple feshedip kıdem tazminatı talep edebilir, aynı şekilde Yargıtay'a göre onay verdiği halde fazla mesaiye kalmayan işçi de işveren tarafından geçerli nedenle işten çıkarılabilir, bu durumda işçi ...

Iş kanunu çalışma saatlerine molalar dahil mi?

İşyerindeki işçiler aynı anda veya değişik saatlerde mola verebilir. Ara dinlenme süreleri çalışma süresinden sayılmaz. Konuyla ilgili yönetmelikte günlük 7.5 saati aşan süreler için 1 saat mola öngörülüyor. Ancak, kanuna göre, günlük çalışma süresi fazla mesai ile birlikte 11 saati aşamaz.