Hukukta infisah ne demek?

İçindekiler:

  1. Hukukta infisah ne demek?
  2. Şirketin infisah sebepleri nelerdir?
  3. Akid ne demek?
  4. Infisah nasıl olur?
  5. Yok etme nedir hukuk?
  6. Intaç ne demek hukuk?
  7. Adi ortaklığın feshi sebepleri nelerdir?
  8. Sendika ve konfederasyonlar nasıl feshedilir?
  9. Dernek hangi hallerde sona erer?
  10. Ortadan kalkma nedir hukuk?
  11. Iltihaki Akit ne demek?
  12. Adi ortaklığın feshi nasıl yapılır?
  13. Adi ortaklığın tasfiyesi nasıl olur?
  14. Nikahta akit ne demek?

Hukukta infisah ne demek?

Sözlükte "bozulmak, çözülmek, dağılmak" gibi anlamlara gelen infisâh, İslâm hukukunda akidden doğan borç ilişkisinin henüz ifa edilmeden sona ermesini ifade eder. Bu şekilde sona eren akde münfesih akid denir.

Şirketin infisah sebepleri nelerdir?

  • Akit olunan (ana sözleşmede belirtilen) sürenin sona ermesi,
  • Şirket amacının gerçekleşmesi veya gerçekleşmesinin imkansız hale gelmesi,
  • Şirket sermayesinin TTK 324. maddesi uyarınca 2/3'ünün kaybı,
  • Şirket pay sahiplerinin (hissedarların) sayısının 5 kişiden aşağıya düşmesi,
Daha fazla öğe...

Akid ne demek?

Akid, borç kaynağı hukukî işlemlerin en önemlisidir. ... İslâm hukukunun ana kaynaklarından biri olan sünnet, "isimli akid"lere ait zengin açıklama ve hükümler getirmiş olmasına rağmen genellikle akid terimini, fert ile fert veya toplum arasındaki himaye ve dayanışma antlaşması için kullanmıştır.

Infisah nasıl olur?

Eğer ortaklık sırf esas sözleşmede belirtilen iştigal konusunun gerçekleştirilmesi maksadı ile kurulmuş ise belirlenen iş bitirildiğinde ortaklık da sona erer. Ayrıca Esas sözleşmede öngörülmüş olan iştigal konusunun elde edilmesinin imkansızlaşması da ortaklığın infisah etmesi sonucunu doğurur.

Yok etme nedir hukuk?

Delil değerine sahip olmayan herhangi bir şeyin yok edilmesi, gizlenmesi (saklanması) veya değiştirilmesi suçun oluşmasına vücut vermez. ... Örneğin, bilgisayar hardiski içinde bir suçun delilini teşkil eden veriyi silen kişi, suç delilini yok etme suçunu işlemiş olur.

Intaç ne demek hukuk?

Sonuçlandırma, sonunu alma, bitirme: “İntâc-ı da'vâ.” “İntâc-ı kelâm.” 2. (Bir şey diğer bir şeyin olması sonucunu) Doğurma, meydana gelmesine sebep olma.

Adi ortaklığın feshi sebepleri nelerdir?

  • I. Kavram.
  • II. Adi Ortaklığı Sona Erdiren Sebepler.
  • A. Amacın Gerçekleşmesi.
  • B. Ortaklardan Birinin Ölmesi.
  • C. Ortaklardan Birinin Kısıtlanması, İflası veya Tasfiyedeki Payının Cebri İcra Yoluyla Paraya Çevrilmesi.
  • D. Ortakların Oybirliğiyle Karar Vermesi.
  • E. Sürenin Bitmesi.
  • F. Fesih Bildirimiyle Sona Erme.
Daha fazla öğe...

Sendika ve konfederasyonlar nasıl feshedilir?

FESİH, İNFİSAH ve MALLARIN DEVRİ Feshedilen veya infisah eden sendikaların mal varlığı tüzükle veya feshe karar veren genel kurul kararı ile bu kanuna göre kurulmuş aynı nitelikteki bir kuruluşa bırakılmış olmadıkça üyesi bulunduğu konfederasyona devredilir.

Dernek hangi hallerde sona erer?

Dernekler, mülki amirliğin yaptığı tüzük onayından itibaren 6 ay içinde olağan genel kurulu toplayamamış veya olağan genel kurul toplanmasına rağmen zorunlu organlar oluşturulmamış ise derneklerin sona ermesi kendiliğinden gerçekleşir.

Ortadan kalkma nedir hukuk?

Ortadan kalkma; dağılma; fesholma.

Iltihaki Akit ne demek?

ѻ İltihâkî akitler (sözleşmeler): Bir sözleşmeyi hazırlayanlar dışındaki tarafların irâdelerini sâdece katılma veya katılmama yönünde berilttikleri sözleşmeler.

Adi ortaklığın feshi nasıl yapılır?

Adi Ortaklık Sözleşmesi Çıkarılma Usulü Maddede düzenlenmiştir. İlgili ortağın (ya da ölümü halinde mirasçının) çıkarılma nedeninin gerçekleşmesi üzerine; diğer ortakların yapacağı yazılı bir bildirim ile şirketten çıkarılması mümkündür. Bu konu için ayrıca bir mahkeme kararına gerek duyulmamaktadır.

Adi ortaklığın tasfiyesi nasıl olur?

TBK 644 uyarınca, adi ortaklıklarda tasfiye, aksi ortaklık sözleşmesinde belirtilmediği sürece bütün ortaklıkların elbirliği ile yapılır. Ortaklar tasfiye işlerini yürütmek üzere bir tasfiye memuru atayabilirler. Bu kişiye ödenecek ücret ortak malvarlığından, buna imkan bulunmazsa, ortaklardan müteselsilen karşılanır.

Nikahta akit ne demek?

Evlilik akdi, birbirleriyle evlenmeleri hukuken geçerli olan çiftler arasında ve iki şahit huzurunda yapılan resmi evlilik işlemine denir. Nikah sırasında atılan imzalarla çiftler için evlilik yasal olarak başlar.