Hantal nedir TDK?

İçindekiler:

  1. Hantal nedir TDK?
  2. Hantal neye denir?
  3. Fodul kelimesi nedir?
  4. Fodul ne demek kökeni?
  5. Hem kel hem fodul ne anlama gelir?
  6. Iskele sancak neresi?
  7. Iskele ne demek TDK?
  8. Caki gibi olmak ne demek?
  9. Sancak Sol mu sağ mı?
  10. Geminin arka kısmına ne denir?
  11. Iskele alabanda ne demek?
  12. Sancak neresi gemi?
  13. İskele sancak neresi?
  14. Geminin burun kısmına ne denir?
  15. Geminin orta kısmına ne ad verilir?

Hantal nedir TDK?

sf. 1. Kocaman, iri, kaba: “Epey iri ve hantal bir vücudu vardı.” -A. H. Tanpınar. 2. İşi, davranışları kaba ve yavaş: “Suat onun yanında kendini iri yarı ve hantal hissetti, bırakıp kaçası geldi.” -A.

Hantal neye denir?

TDK'de hantal kelimesi bir sıfat olarak anlamlanmıştır. Eşya bakımında kocaman, iri, kaba anlamlarına gelirken; insan olarak mecaz anlamda işi, davranışları kaba ve yavaş olan kimse anlamına gelmektedir.

Fodul kelimesi nedir?

i. (Ar. fuḍūl “boş işlerle uğraşan”dan) Haddini bilmeyen, olduğundan fazla görünüp üstünlük taslayan kimse: “Hem kel hem fodul.” Ey hankāha tâat evidir diyen fodul / Meyhâne küncün ara vü gör kim ne hânedir (Nesîmî).

Fodul ne demek kökeni?

Fodul ne demek kökeni? Fransızca ve İngilizce fluctuation "dalgalanma" sözcüğünden alıntıdır. Fransızca sözcük Latince fluctuare "dalgalanmak" fiilinden +(t)ion ekiyle türetilmiştir.

Hem kel hem fodul ne anlama gelir?

Hem kel hem fodul: Yetenekli olmadığı hâlde üstünlük taslayanlar için kullanılan bir söz..

Iskele sancak neresi?

İskele, deniz taşıtlarının sol tarafını ifade etmek için kullanılan bir terimdir. Büyük yelkenli teknelerde, gemilerde, liman veya marina girişlerinde kolay tanımlanabilmesi maksadıyla kırmızı renkte iskele borda feneri kullanılır. Ayrıca deniz taşıtlarının yanaştığı, karadan denize uzanan yapılara da iskele denir.

Iskele ne demek TDK?

a. (iske'le) 1. Deniz taşıtlarının yanaştığı, çoğu tahta ve betondan yapılmış, denize doğru uzanan yer: “Vapurdan indi, iskeleye çıkar çıkmaz etrafına bakındı.” -S. F. ... İçerilerde bulunan bir yerin kendine en yakın olan deniz taşıtı uğrağı veya demir yolu durağı: Mudanya, Bursa'nın iskelesidir.

Caki gibi olmak ne demek?

Genellikle delikanlılar için kullanılan deyimlerden birisi de çakı gibi deyimi olmaktadır. Çakı Gibi Ne Demektir? Çakı gibi deyiminin anlamın çevik, atik ve canlı insanların davranışlarını ve görünümlerini betimlemesi olmaktadır.

Sancak Sol mu sağ mı?

İskele sancak bir geminin sol ve sağ kısmını ifade etmek için kullanılan terimlerdir. Gözlemci yüzünü geminin ön tarafına döndüğünde, gözlemcinin sağ tarafına gelen yan sancak, sol tarafına gelen yan ise iskele olarak adlandırılır.

Geminin arka kısmına ne denir?

Bir geminin teknesi uzunluğuna olmak üzere üç kısma bölünmüştür: Baş kısım (pruva: forepart), Orta kasara (vasat: amidship) ve Kıç kısım (pupa: afterpart).

Iskele alabanda ne demek?

ѻ Alabanda etmek: Gemi dümenini sağa veya sola doğru sona kadar kıvırmak, çevirmek. Alabanda iskele: deniz. ... Geminin baş tarafının sağa dönmesi için dümenin sonuna kadar sola (gemicilik tâbiriyle sancağa) doğru kırılması için verilen kumanda, sancak alabanda. Alabanda vermek: argo.

Sancak neresi gemi?

Sancak, deniz taşıtlarının sağ tarafını ifade etmek için kullanılan bir terim. Büyük yelkenli teknelerde, gemilerde, liman veya marina girişlerinde kolay tanımlanabilmesi maksadıyla yeşil renkli sancak borda feneri kullanılır.

İskele sancak neresi?

İskele, deniz taşıtlarının sol tarafını ifade etmek için kullanılan bir terimdir. Büyük yelkenli teknelerde, gemilerde, liman veya marina girişlerinde kolay tanımlanabilmesi maksadıyla kırmızı renkte iskele borda feneri kullanılır. Ayrıca deniz taşıtlarının yanaştığı, karadan denize uzanan yapılara da iskele denir.

Geminin burun kısmına ne denir?

Pruva veya baş, bir deniz taşıtının gövdesinin ön kısmına verilen addır. Taşıt hareket hâlinde iken en önde kalan kısımdır ve pupa (kıç) kavramının zıttıdır.

Geminin orta kısmına ne ad verilir?

Hadi İpucu sorusu cevabı: TDK'da da geçtiği üzere bir denizcilik terimi olarak gemilerin, sandalların, ön tarafına yani baş bölümüne “pruva” adı verilir. Bir geminin teknesi uzunluğuna olmak üzere üç kısma bölünmüştür: Baş kısım (pruva: forepart), Orta kasara (vasat: amidship) ve Kıç kısım (pupa: afterpart).