Osmanlıda Mülazım ne demek?

İçindekiler:

  1. Osmanlıda Mülazım ne demek?
  2. Mülazım Nedir anlamı?
  3. Vezzan ne demek?
  4. Medrese Mülazım ne demek?
  5. Medreseden mezun olanlar ne iş yapar?
  6. Medresede kimler yetişir?
  7. Medresenin yapılış amacı nedir?

Osmanlıda Mülazım ne demek?

Osmanlıda Mülazım ne demek? Bir işe girmek için bir süre parasız olarak o işe devam eden. Osmanlıda en istidatlı gençler, hariciyeye mülazım olarak girer, pişe pişe, kademe kademe yükselir, öyle bir siyasetçi haline gelir ki, düşmanın ne düşündüğünü, gelecekte ne düşüneceğini bile sezebilir...

Mülazım Nedir anlamı?

MÜLÂZIM. 1. Bir kimse, şey veya yere bağlılık ve devamlılık gösteren, bir işte sürekli çalışan kimse: Niyâzî kulunun yâ Rab vücûdu zenbini mahv et / Mülâzımdır kapında ol heman ihsâna dolanır (Niyâzî-i Mısrî).

Vezzan ne demek?

1. Tartan kimse, tartıcı, kantarcı.

Medrese Mülazım ne demek?

mülazım / mülâzım / ملازم / مُلَازِمْ İlmiyyede: Medrese tahsilini bitirip icazet alan. Stajyer. Eskiden askerlikte yüzbaşıdan aşağı rütbelerin derecesi, ünvanı.

Medreseden mezun olanlar ne iş yapar?

Medreselerde verilen eğitimler ile beraber öğrenciler mezun olduklarında müftü, kadı, hekim, matematikçi ve astronom olabilirler.

Medresede kimler yetişir?

Medreselerde ders verenlere "müderris", onların yardımcılarına "muid", okuyanlara "danışmend", "softa" veya "talebe" adı verilir.

Medresenin yapılış amacı nedir?

Medreseler başlangıçta Sünni İslam inancını Şii mezhebinin baskısından halkı korumak amacıyla devlet tarafından kurulmuştur. Ancak daha sonraki dönemlerde medreseler vakıflar aracılığı ile açılmış bu gelenek Osmanlı Devletinde de sürdürülmüştür.