Arsa rayiç bedeli ne işe yarar?

İçindekiler:

  1. Arsa rayiç bedeli ne işe yarar?
  2. Rayiç bedeli nerede kullanılır?
  3. Rayiç değer belgesi nasıl alınır?
  4. Rayiç bedelini kim belirler?

Arsa rayiç bedeli ne işe yarar?

Rayiç bedel, satışa konu olan konutun satış bedelini belirlemede kullanılıyor. Taşınmaz satış bedeli rayiç bedelden düşük olamıyor. Konutun rayiç bedeli, gayrimenkulün türüne göre defterdarlıklar veya mal müdürlükleri tarafından tespit ediliyor. Belirlenen bu bedel doğrultusunda ise, gayrimenkul satışları yapılıyor.

Rayiç bedeli nerede kullanılır?

Bu bedel sayesinde alınacak veya satılacak taşınmaz malın pazar değerinin altında işlem görmesi engellenir. Rayiç bedel genellikle arsa, ev gibi taşınmaz gayrimenkullerin pazar değerlerinin altında satılmasını engellemek için kullanılsa da araç piyasası açısından da oldukça önemli bir kavramdır.

Rayiç değer belgesi nasıl alınır?

Gayrimenkulünüz için rayiç bedel belgesi almak için taşınmazın bağlı bulunduğu belediyeye gidilmesi gerekiyor. Ada ve parselden veya ad ve soyada göre emlak beyanlarından bakılıp, mahalle-cadde ve sokak bilgilerine göre...

Rayiç bedelini kim belirler?

Rayiç bedeli kim belirler sorusunun cevabı ise, yukarıdaki maddelerin piyasaya olan etkisine bağlı olarak, yine piyasa tarafından belirlenir. Rayiç bedel tespitleri ise gayrimenkul türüne göre defterdarlık ya da mal müdürlükleri tarafından yapılır.