Fıstık çamı kaç senede meyve verir?

İçindekiler:

  1. Fıstık çamı kaç senede meyve verir?
  2. Fıstık çamı ne zaman kozalak verir?
  3. Fıstık çamı nasıl bir ağaç?
  4. Bir kozalaktan kaç tane fıstık çıkar?
  5. Hangi çam fıstık verir?
  6. Çam fıstığı neden pahalı?

Fıstık çamı kaç senede meyve verir?

Fıstık çamları küresel kozalakları büyük ve ağırdır. Fıstık çamları üç yılda olgunlaşır ve yenebilir çam fıstığı verir.

Fıstık çamı ne zaman kozalak verir?

13-15 yaşındaki bireyler üzerinde olgunlaşmış kozalaklar görülürse de ancak 20-25 yaşında bolca kozalak verimi başlar ve 60-100 yaşlarında en yüksek miktara ulaşır.İşletme amaçı kozalak üretimi ise, idare süresinin 90 yıl, odun üretimi ise 60 yıl olması uygundur.

Fıstık çamı nasıl bir ağaç?

Bütün Akdeniz ülkelerinden yetişen bu ağaç şemsiye görünümünde 20 m'ye boylanabilen geniş tepeli bir çam türüdür. Kozalak üretimi 20 yaşından sonra başlar. Yenilebilir ve yüksek ticari değeri olan bir tohumdur. Türkiye'de Aydın, Muğla ile İzmir illerinde üretimi yaygın olarak yapılmaktadır.

Bir kozalaktan kaç tane fıstık çıkar?

Kozalakların 4 ya da 5 tanesi 1 kilo geliyor. 1 ton kozalaktan 80 kilo fıstık çıkıyor. Fazla çıkmadığı için değerli bir ürün.

Hangi çam fıstık verir?

Özellikle İtalya, Girit, İspanya ve Portekiz'de yetişen çam fıstığı ağacından çam fıstıkları elde edilmektedir. Çam fıstığı ağacında bulunan kozalakların sert kabuklarının kırılması sonucunda çam fıstığı çıkarılır. Bu çam fıstıkları ise genellikle yemeklerde ve tatlı yapımlarında kullanılmaktadır.

Çam fıstığı neden pahalı?

Çam fıstığının fiyatının yükselmesindeki ilk sebep çam fıstığı üretiminin yıllar geçtikçe azalmasıdır. Azalan üretime bağlı olarak piyasada daha az bulunan çam fıstığının fiyatı artmaktadır. Üretimin azalmasına sebep olan başlıca etken, yıllar geçtikçe daha da kötüye giden kuraklık ve iklim değişikliğidir.