Gastronomide stok ne demek?

İçindekiler:

  1. Gastronomide stok ne demek?
  2. Gastronomide blanch ne demek?
  3. Kahverengi stok nedir?
  4. Yarı mamul stokları ne demek?
  5. Eksiklik maliyeti nedir?
  6. Stok optimizasyon nedir?
  7. Bleach ne demek yemek?
  8. Blanch nasıl edilir?

Gastronomide stok ne demek?

Stoklar profesyonel mutfaklarda, çeşitli çorba, yemek ve/veya sosların yapımı amacıyla hazırlanan aromatik sıvılardır. Stoklar veya diğer bir tabirle “aromalı sıvılar” yemeklerin, sosların lezzetini arttırmak için kullanılır.

Gastronomide blanch ne demek?

Gastronomi Sözlüğü on Instagram: “Blanching (Blanch etmek): Pişecek ürünlerin renginin ve görüntüsünün kaybolmaması için sıcak sudan soğuk suya yapılan şoklama işlemidir.…”

Kahverengi stok nedir?

Kahverengi stok (basic brown stock), beyaz stok (white stock), balık (fish stock) ve tavuk stok (chicken stock), elde edilen temel et sularıdır. ... Bir örnek verecek olursak, balık buğulama mutlaka temel balık (fish stok) suyunda yapılmalıdır. Aksi taktirde, istenilen lezzet yakalanamaz.

Yarı mamul stokları ne demek?

Yarı Mamül (Prosesler Arası) Stoku: Değer Akışı boyunca prosesler arasında (veya uzun süren bir prosesin içinde) bitmiş ürüne dönmemiş; ancak hammaddeden dönüşmüş her bir bilgi veya malzeme yarı mamül olarak adlandırılır.

Eksiklik maliyeti nedir?

Eğer organizasyonda talep edilen ürünün stoku yoksa, bunun organizasyona maliyeti olacaktır. Buna, eksiklik maliyeti denir. Eksiklik maliyeti; kardan zarar, satışın yapılamamasından dolayı elde edilemeyecek olan kar, ticari itibarın kaybı, gelecek satışlardaki kayıp gibi maddi veya manevi bir çok kaybı içerebilir.

Stok optimizasyon nedir?

Stok optimizasyonu hem hizmet düzeyi hedeflerini karşılamak hem de toplam stok maliyetlerini minimize etmek olarak tanımlanabilir. ... %100 müşteri memnuniyeti ve hizmet düzeyi sağlayabilmek ise çoğu zaman kurumlar için imkansız veya yüksek maliyetlerden dolayı kaçınılan bir yaklaşımdır.

Bleach ne demek yemek?

Şok haşlama veya ön haşlama yöntemi olarak bilinen Blanching, bir tür ağartma demektir. Etler için; soğuk suya konup kaynayıncaya kadar ısıtıp, soğuk sudan geçirme ve süzme yöntemidir. Su ağır ağır kaynatılır ve kısa bir süre kaynamaya bırakılır.

Blanch nasıl edilir?

Blanch etme işlemi basit bir şekilde gıdanın sıcak sudan alınarak hemen soğuk suya aktarılmasıyla gerçekleştirilir. Böylece şoklamanın etkisiyle besinin parlaklığı muhafaza edilebilmektedir. Ayrıca sıcak suda ve yağda blanch etme yani ağartma da yapılabilmektedir.