KDV vergisini kim öder?

İçindekiler:

  1. KDV vergisini kim öder?
  2. KDV ne üzerinden alınır?
  3. KDV oranları nelerdir?
  4. Ödenecek KDV nasil bulunur?
  5. KDV oranlarını kim belirler?

KDV vergisini kim öder?

Katma Değer Vergisi (KDV) Türkiye'de gerçekleşen mal ve hizmet teslimlerinde satıcının hesaplayıp alıcıdan tahsil ederek vergi dairesine ödediği vergiye verilen isimdir.

KDV ne üzerinden alınır?

Katma Değer Vergisi veya kısaca KDV, yapılan mal ve hizmet teslimlerinde, mal ve hizmeti teslim edenin ödediği ancak teslim alana yüklenen bir harcama vergisidir. ... Uygulamada ülkeler arasında farklılıklar olmakla birlikte, temel olarak bir mal veya hizmet teslimi yapıldığında, teslim bedeli üzerinden KDV hesaplanır.

KDV oranları nelerdir?

Katma Değer en özet haliyle “Sattığınız mal/hizmet bedelleri – Aldığınız mal/hizmet bedelleri” dir. Katma değerin vergisi ise sektöre göre değişiklik gösterebilir. Ülkemizdeki KDV oranları başlıca, %1, %8 ve %18'dir. Genel olarak uygulanan ise % 18 KDV oranıdır.

Ödenecek KDV nasil bulunur?

KDV dahil hesaplama türünde ödenen tutarı bulmak için kullanılan formül: (Net tutar) x (1+ vergi oranı) dır. 1000 lira hizmetin kendi bedeli ve KDV oranı yüzde 18 ise ödenecek KDV dahil tutar 1000 x (1 + 18/100) işlemi uygulanarak bulunur: 1000 x 1,. Yani ödenecek KDV dahil tutar 1180 Türk Lirasıdır.

KDV oranlarını kim belirler?

“Katma değer vergisi oranı, vergiye tabi her bir işlem için % 10'dur. Bakanlar Kurulu bu oranı, dört katına kadar artırmaya, % 1'e kadar indirmeye, bu oranlar dahilinde muhtelif mal ve hizmetler ile bazı malların perakende safhası için farklı vergi oranları tespit etmeye yetkilidir.”