Çeki ve koli listesi nedir?

İçindekiler:

  1. Çeki ve koli listesi nedir?
  2. Çeki listesi nasıl düzenlenir?
  3. Çeki listesinde neler yazar?
  4. Çeki listesi Weight List Nedir?
  5. Çeki listesi neden düzenlenir?
  6. Çeki listesi ne demek?
  7. Çeki listesi ticari belge midir?
  8. Weight List Nedir?
  9. Çeki listesi nerelerde kullanılır?
  10. Paketleme listesi hangi amaçla hazırlanır?
  11. Dış ticarette kullanılan ticari belgeler nedir?
  12. Dış ticarette kullanılan ticari belgeler nelerdir?
  13. Milli gümrük belgesi yerine geçen belgenin adı nedir?
  14. Dış ticarette kullanılan belgeler nedir?

Çeki ve koli listesi nedir?

Çeki listesi diğer adıyla koli/ambalaj listesi; satılacak malın koli, paket, rulo, kutu gibi ambalajlama çeşitlerine göre adetlerinin belirtildiği bir paketleme listesidir. Çeki listeleri(packing list) sayesinde malın nelerden, ne kadar ölçüde meydana geldiği, ne kadar yüklendiği belirlenir.

Çeki listesi nasıl düzenlenir?

Genel olarak tüm çeki listelerinde olması gereken bilgiler ise şu şekilde verilmektedir:
  1. İhracatçı firmanın unvanı, iletişim ve adres bilgileri,
  2. İthalatçı firmanın unvanı, iletişim ve adres bilgileri,
  3. Çeki listesinin düzenlenme tarihi,
  4. Çeki listesi Türkçe hazırlanıyor ise üzerinde ''Çeki Listesi'' ibaresi,
Daha fazla öğe...

Çeki listesinde neler yazar?

Çeki listesinde olması gereken bilgiler
  • İhracatçı ve ithalatçının unvan ve adresleri.
  • Türkçe için “Çeki Listesi” İngilizce için “Packing List” iki dilliyse “Çeki Listesi/Packing List” ibaresi.
  • Düzenleme tarihi.
  • Fatura no.
  • Malın cinsi.
  • Malın adedi.
  • Ambalaj adedi.
  • Brüt ağırlığı
Daha fazla öğe...

Çeki listesi Weight List Nedir?

İhracatçının, ihracat beyannamesi, gümrük beyannamesi ve konşimentoda beyan ettiği malların net ve brüt ağırlıkları ile hacimlerine ilişkin dökümünü, hangi taşıta ne kadar mal yüklendiğini, her paketin ne kadar ağırlık içerdiğini gösteren belgedir.

Çeki listesi neden düzenlenir?

Çeki listesi, ticari fatura kapsamı eşyanın çeşitli cins ve türde ve çeşitli ağırlıktaki kaplara konulması halinde, her kapta hangi miktarda eşya bulunduğunu göstermek amacıyla düzenlenen bir belgedir. ... Paketler içindeki malların cinsini ve adedini belirtmek için satıcı tarafından düzenlenmektedir.

Çeki listesi ne demek?

Çeki listesi, dış ticarette işleme konu olan eşyanın; lojistik süreçler için hangi kapta nasıl taşınacağı ve taşıma sırasındaki miktarı gösteren bir belgedir. Standartlaştırılmış bir ara yüzü olmadığı sebebi ile dış ticaret işlemlerinde farklılıklar olabilir.

Çeki listesi ticari belge midir?

Çeki Listesi (Weight List) Ticari faturada belirtilen malın brüt ve net ağırlığının satıcı ya da tarafsız bir üçüncü kişi /kuruluş tarafından ayrı bir belge olarak beyan edilmesidir. Hangi taşıta ne kadar mal yüklendiğini, her birim, koli, paket, çuval vs. ağırlığı bilgilerini içermektedir.

Weight List Nedir?

Çeki Listesi; Uluslararası terminolojide “Weight List”; Malların yüklendiği taşıtlar itibariyle her birim, paket, çuval vb. ağırlığının ayrıntılı gösterildiği listedir. ... Navlun tutarı mal bedeline dahil veya ayrı olarak gösterilebilir.

Çeki listesi nerelerde kullanılır?

İthalat ve ihracat işlemlerinde gönderiye ilişkin bilgiler Çeki Listesinde beyan edilir. Örneğin, Proforma Fatura gibi standart formu bulunmamaktadır. Ürünün sayısı, koli adedi gibi ürün hakkında detay bilgi veren çeki list gümrük işlemlerinde de sıklıkla kullanılır. Sevkiyat ve depo süreçlerini oldukça kolaylaştırır.

Paketleme listesi hangi amaçla hazırlanır?

Paketleme listesi veya Packing list ihracat işlemlerinde malın toplam kaç kilo ve kaç kapta yüklendiğini gösteren hem Türkiye Gümrüğünde hem de ithalatçının gümrüğünde kullanılan bir belgedir.

Dış ticarette kullanılan ticari belgeler nedir?

Dış ticarette kullanılan faturalar; Yerli Fatura (Domestic Invoice, Internal Invoice),Proforma Fatura (Proforma Invoice), Orijinal (Ticari) Fatura (Original Invoice, Commercial Invoice, Sales Invoice), Navlun Faturası (Freight Invoice), Konsolosluk Faturası (Consular Invoice), Tasdikli Fatura (Legalized Invoice)'dır.

Dış ticarette kullanılan ticari belgeler nelerdir?

FIATA Taşıma Belgeleri üç gruptur: a) FCR Taşımacının Teslim Alındı Belgesi (Forwarder's Certificate of Receipt): Bu belge malların gönderilene sevk edilmek veya gönderilenin emrine hazır tutulmak üzere teslim alındığını gösterir....
  • Nama Yazılı Konşimento:
  • Emre Yazılı Konşimento:
  • Hamiline Yazılı Konşimento:

Milli gümrük belgesi yerine geçen belgenin adı nedir?

ATA Karnesi; Uluslararası terminolojide “ATA Carnet”; Eşyaların gümrük vergisine tabi olmadan geçici kabulüne imkan sağlayan ve milli gümrük belgesi yerine kullanılmak üzere düzenlenen belgedir.

Dış ticarette kullanılan belgeler nedir?

Dış ticarette kullanılan faturalar; Yerli Fatura (Domestic Invoice, Internal Invoice),Proforma Fatura (Proforma Invoice), Orijinal (Ticari) Fatura (Original Invoice, Commercial Invoice, Sales Invoice), Navlun Faturası (Freight Invoice), Konsolosluk Faturası (Consular Invoice), Tasdikli Fatura (Legalized Invoice)'dır.