Satın alma karar süreci nelerdir?

İçindekiler:

  1. Satın alma karar süreci nelerdir?
  2. Koordineli satın alma nedir?
  3. Rutin satın alma kararı nedir?
  4. Satın alma davranışı ne demek?
  5. Plansız satın alma nedir?
  6. Yoğun çaba ile satın alma nedir?
  7. Karar verme sürecinin aşamaları nelerdir?
  8. Satınalma stratejisi nedir?

Satın alma karar süreci nelerdir?

Tüketicinin davranışını açıklamaya yönelik satınalma sürecinde geçirdiği aşamaları beş grupta toplanabilir (Mucuk, 1999:89): 1. Bir ihtiyacın duyulması 2. Alternatiflerin belirlenmesi, 3. Alternatiflerin değerlendirilmesi, 4. Satınalma kararının verilmesi, 5. Satınalma sonrası duygular.

Koordineli satın alma nedir?

Koordineli (Karma) Satınalma Merkezi satınalma organizasyon çeşidinin olumsuz yönlerini azaltmaya ve hızlı tepki sürelerini sağlamaya yönelik bu çeşit, planlı ve büyük bütçeli alımların merkez grup tarafından, acil ve küçük alımların ise projeden yapılması şeklinde uygulanmaktadır.

Rutin satın alma kararı nedir?

Rutin karar verme davranışı; en az karmaşık olan karar alma yöntemidir çünkü tüketicinin hafızasında satın alınacak ürünle ilgili hatırı sayılır geçmiş deneyimleri bulunmaktadır. ... Bu satın almaya örnek ürünler olarak süt, diş macunu, cola, ekmek, sigara gibi ürünler verilebilir.

Satın alma davranışı ne demek?

Satın alma kararı ve satın alma davranışı, bir bakıma tüketicinin ihtiyaç veya isteklerine dair ürün veya hizmet odaklı problemlerini çözme sürecidir.

Plansız satın alma nedir?

Plansız satın alma davranışı, tüketicilerin bir plana bağlı olmadan bir anda ortaya çıkan bir güdü ile gerçekleştirdiği satın alma işlemidir. Yani tüketiciler bir ürüne karşı ani bir tepki geliştirerek o ürünü hızlı bir şekilde satın almaya karar verir.

Yoğun çaba ile satın alma nedir?

Yoğun çaba ile satın alma: Problem çözme süreci olarak ortaya çıkar. Riskin yani fiziksel, finansal, zamansal vb. riskin fazla olduğu durumlarda oluşur. Tüketici mümkün olduğunca fazla bilgi toplayarak alternatiflerin hepsini değerlendirerek satın alma kararı vermeye çalışır.

Karar verme sürecinin aşamaları nelerdir?

Karar verme sürecinin aşamaları ve karar vericinin değerleri, tercihleri ve inançları
  • Neye karar vereceğini belirle veya karar vermek için, önce çözmen gereken problemi veya yanıtlaman gereken soruyu tanımla.
  • Uygun bilgileri topla.
  • Alternatiflerini açıkla.
  • Kanıtları değerlendir.
  • Alternatifler arasında değerlendirme yap.
Daha fazla öğe...

Satınalma stratejisi nedir?

Sık sık birbirlerinin yerine kullanıldığında, bu terimler, bir ürünün veya hizmetin hangi bileşenlerinin şirket içinde üretileceğini ve hangi bileşenlerin başka bir şirkete dış kaynak olarak verilmesi gerektiğini belirleme sürecini ifade eder.