Işletmenin stok devir süresi nasıl hesaplanır?

İçindekiler:

  1. Işletmenin stok devir süresi nasıl hesaplanır?
  2. Toplam stok maliyeti nedir?
  3. Güvenli stok seviyesi nedir?
  4. Tamamlanan malların maliyeti nasıl hesaplanır?
  5. Stok devir hızı neyi ölçer?
  6. Nakit çevrim süresi neyi gösterir?
  7. Ortalama etkinlik süresi nasıl hesaplanır?

Işletmenin stok devir süresi nasıl hesaplanır?

Stok Devir Hızı = (Satılan Malların Maliyeti / (Başlangıç Stok Değeri + Dönem Sonu Stok Değeri) / 2 formülü ile bulunabilmektedir. Formül sonrası çıkan sonuç stoklar kaç gün ortalamasında elden çıkarıldığını gösterir.

Toplam stok maliyeti nedir?

Toplam stok maliyetini minimum seviyede tutan sipariş miktarını belirlemek için kullanılan stok yönetim modelidir. Bir işletmenin hangi miktarda mal siparişi vermesi gerektiği önemli bir sorudur. ... Toplam stok maliyeti bulundurma maliyeti ile sipariş verme maliyetinin toplamına eşittir.

Güvenli stok seviyesi nedir?

Güvenlik stoğu yeni bir parti geldiğinde hala elde bulunan ortalama stok miktarıdır. Bu nedenle, Bloomingdales'in güvenlik stoğu olarak elinde bulundurduğu çanta sayısı 100' dür. Eğer parti büyüklüğü 600 (Q=600) çanta ise, çevrim stoğu Q/2=300 çantadır.

Tamamlanan malların maliyeti nasıl hesaplanır?

Dönem içinde üretimi tamamlanan mamullerin maliyetini hesaplayabilmek için dönem toplam üretim maliyetine dönem başı yarı mamul maliyetinin eklenmesi, dönem sonu yarı mamul maliyetinin ise düşülmesi gerekmektedir.

Stok devir hızı neyi ölçer?

Stok devir hızı, bir firmanın stoklarında yer alan ürünlerin yıl içerisindeki devir sayısını gösteren bir hesaplama yöntemidir. Başka bir deyişle, firmanın bir yıl içerisinde stoklarını kaç kez yenilediğini göstermektedir.

Nakit çevrim süresi neyi gösterir?

Nakit dönüşüm süresi, şirketinizin likiditesinin bir ölçüsüdür ayrıca bundan daha da fazlasıdır. ... Bu hesaplamanın sonucu işletme sahibine nakit veya sermayenin, firmanın iş süreçlerine bağlı kalacağı gün sayısını söyler. Yani nakit dönüşümü, işletme sermayesi verimliliğinin bir ölçüsüdür.

Ortalama etkinlik süresi nasıl hesaplanır?

  1. 0 gün. (peşin alındığı için) Stoklar kredili olarak alınsaydı, borçların ortalama vadesi, ort. etkinlik süresinin hesaplanmasında negatif bir değer olarak yer alacaktı.
  2. 30 gün. (ort. stokta bekleme süresi)
  3. 18 gün. (kredili satışların. ortalama vadesi) Ortalama Etkinlik Süresi = 360 gün. + 360 gün. =30 gün + 18 gün= 48 gün.