Avrupa insan hakları mahkemesi hangi ülkede?

İçindekiler:

  1. Avrupa insan hakları mahkemesi hangi ülkede?
  2. Avrupa insan hakları mahkemesine nasıl başvuru yapılır?
  3. Avrupa insan hakları mahkemesinde daireler kaç hakimden oluşur?
  4. Avrupa insan Hakları Mahkemesi Büyük Daire kaç yargıç vardır?
  5. Avrupa insan hakları mahkemesine kimler başvuru yapabilir?
  6. Avrupa insan Hakları Mahkemesi Başvuruları nasıl takip edebilirim?
  7. AIHM başvuru süresi 4 aya indi mı?
  8. Avrupa insan Hakları Mahkemesi ne başvurmadan önce tüketilmesi gereken son iç hukuk yolu?
  9. Avrupa insan Hakları Mahkemesi kararları bağlayıcı mı?
  10. Avrupa insan Hakları büyük dairesi kaç yargıçtan oluşur?
  11. Avrupa insan Hakları Mahkemesi'ne göre azami gözaltı süresi ne kadardır?
  12. Büyük daire kaç yargıç olur?
  13. Büyük daire kaç yargıçtan oluşur?
  14. Avrupa insan Hakları Mahkemesi yargıçları nasıl seçilir?
  15. AİHM bireysel başvurunun kabul edilebilirlik şartlari nelerdir?

Avrupa insan hakları mahkemesi hangi ülkede?

47 Avrupa Konseyi üyesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin yargı yetkisini tanımaktadır. Mahkeme, Fransa'nın Strasbourg şehrinde bulunmaktadır.

Avrupa insan hakları mahkemesine nasıl başvuru yapılır?

AİHM'e başvuru yapabilmek için; mahkeme tarafından formatı hazırlanan, başvuru formunun doldurulması ve imzalanması, başvuru temsilci vasıtasıyla yapılıyorsa yine mahkeme tarafından formatı hazırlanan yetki belgesinin başvurucu ve temsilcisi tarafından imzalanması, eklenecek belgelerin ve mahkeme kararlarının tarih ...

Avrupa insan hakları mahkemesinde daireler kaç hakimden oluşur?

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde (AİHM) Sözleşme'ye taraf ülke sayısı kadar hâkim görev yapar ve halen Mahkemede 47 hâkim vardır.Hâkimler, taraf devletler tarafından sunulan üç kişilik liste üzerinden Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi tarafından seçilir. 9 yıllık bir süre için seçilen hâkimler yalnızca bir dönem ...

Avrupa insan Hakları Mahkemesi Büyük Daire kaç yargıç vardır?

Yargıçların görev süreleri 70 yaşına ulaştıklarında sona erer. Mahkeme, önüne gelen başvuruları incelemek üzere tek yargıç, 3 yargıçlı Komite, 7 yargıçlı Daire ve 17 yargıçlı Büyük Daire düzeninde toplanır. Daireler, belirli bir süre için Komiteleri kurarlar. Mahkeme'nin denetim usulü, ikincillik ilkesine dayanır.

Avrupa insan hakları mahkemesine kimler başvuru yapabilir?

AIHS'nin ihlal edilmesinden dolayı mağduriyetlerini iddia eden, Gerçek kişi, hükümet dışı kuruluşlar, kişi grupları başvurabilir. Mahkemeye çocuklar da başvurabilirler. Çocuklar, ebeveynlerinin ulusal hukuk açısından yasal konumlarının uygun olması koşuluyla, ebeveynlerinden biri tarafından temsil edilebilirler.

Avrupa insan Hakları Mahkemesi Başvuruları nasıl takip edebilirim?

A.İ. H.M kararlarının sonuçları http://www.echr.coe.int/ECHR/EN/hudoc arama butonuna başvuru numarası yazılmak suretiyle takip edilebilecektir.

AIHM başvuru süresi 4 aya indi mı?

Protokol ile getirilen değişiklikler uyarınca; Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvuru için öngörülen 6 aylık süre 4 aya indirildi. 4 aylık yeni süre, Protokol'ün yürürlük tarihinden itibaren 6 ay sonra () uygulanmaya başlayacak.

Avrupa insan Hakları Mahkemesi ne başvurmadan önce tüketilmesi gereken son iç hukuk yolu?

Anayasa Mahkemesi (AYM), koşulları varsa, tüketilmesi gereken son iç hukuk yoludur. AİHM, 14.5.2013 tarihli Hasan Uzun / Türkiye kararında, AYM'ye bireysel başvuru yolunun tüketilmesi gerektiği sonucuna varmıştır.

Avrupa insan Hakları Mahkemesi kararları bağlayıcı mı?

AİHM kararları üye devletler için bağlayıcıdır. Ne var ki bu kararlar ulusal hukuk düzeninde derhâl sonuç vermez; ulusal mahkeme kararlarını, düzenlemeleri ya da kanunları hükümsüz kılmaz.

Avrupa insan Hakları büyük dairesi kaç yargıçtan oluşur?

Bir dava için kurulan Dairenin asıl üyesi olmayan Bölüm üyesi yargıçlar, o dava için yedek üye olarak görev yaparlar. 5. Mahkeme'nin Büyük Dairesi on yedi yargıçtan oluşur; Mahkeme Başkanı, Başkan Yardımcıları ve Bölüm Başkanları Büyük Dairede re'sen yer alırlar.

Avrupa insan Hakları Mahkemesi'ne göre azami gözaltı süresi ne kadardır?

23. CASE OF DALKILIC v. TURKEY (Dalkılıç/Türkiye), 05.12.2002, BN: 25756/94: Gözaltı süresinin uzunluğu (15 gün) nedeniyle 5. md. 3. fıkranın ihlaline, 5.500 Euro manevi tazminata ve 1.500 Euro da masraflar için ödenmesine karar verilmiştir.

Büyük daire kaç yargıç olur?

Bir dava için kurulan Dairenin asıl üyesi olmayan Bölüm üyesi yargıçlar, o dava için yedek üye olarak görev yaparlar. 5. Mahkeme'nin Büyük Dairesi on yedi yargıçtan oluşur; Mahkeme Başkanı, Başkan Yardımcıları ve Bölüm Başkanları Büyük Dairede re'sen yer alırlar.

Büyük daire kaç yargıçtan oluşur?

Büyük Daire bünyesinde beş yargıçtan oluşan bir kurul, dava Sözleşme ve protokollerinin yorumuna ya da uygulanmasına ilişkin ciddi bir sorun doğuruyorsa ya da genel nitelikli ciddi bir konu teşkil ediyorsa, istemi kabul eder. 3. Kurul istemi kabul ederse, Büyük Daire bir hüküm ile davayı sonuçlandırır.

Avrupa insan Hakları Mahkemesi yargıçları nasıl seçilir?

AİHM'de Sözleşmeye taraf ülke sayısı kadar hâkim görev yapar ve halen Mahkemede 47 hâkim vardır. Hâkimler, taraf devletler tarafından sunulan üç kişilik liste üzerinden Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi tarafından seçilir. 9 yıllık bir süre için seçilen hâkimler yalnızca bir dönem görev yapabilirler.

AİHM bireysel başvurunun kabul edilebilirlik şartlari nelerdir?

Kabul Edilebilirlik Koşulları Başvuru imzasız (anonim) olmamalıdır. Başvuru, daha önce AİHM ya da bir başka uluslararası organ önüne getirilmemiş olmalıdır. İhlal iddiası Sözleşme ve ek protokollerinde düzenlenen haklara ilişkin olmalıdır. Dayanaktan yoksun ya da temelsiz olmamalıdır.