Psoriasis vulgaris ne demek?

İçindekiler:

  1. Psoriasis vulgaris ne demek?
  2. Psoriasis nedir nasıl geçer?
  3. Sedef hastalığı tehlikeli mi?
  4. Psoriasis nedir belirtileri?
  5. Sedef hastaligi sebepleri nelerdir?

Psoriasis vulgaris ne demek?

Plak psoriasis veya diğer bir ifade ile psoriasis vulgaris, sedef hastalığının en sık görülen alt tipidir ve hastaların yaklaşık olarak …'lik kısmını oluşturur. Kalın kırmızı renkli plaklar üzerindeki gri veya beyaz renkli döküntüler ile karakterizedir.

Psoriasis nedir nasıl geçer?

Psoriasis olarak da bilinen sedef hastalığı, tedavisi olmayan uzun süreli (kronik) bir hastalıktır. Bu hastalık, bir döngü şeklinde birkaç hafta veya bir ay boyunca nükseder, sonra bir süreliğine azalır veya remisyona girer. Sedef hastalığında belirtileri azaltmaya ve yönetmeye yönelik bazı tedavi yöntemleri mevcuttur.

Sedef hastalığı tehlikeli mi?

Eritrodermik türün yanı sıra Püstüler psoriasis de çok ağır formlardan birini oluşturmaktadır. İçleri irinli yaralar şeklinde kendini gösteren bu tür, tüm vücudu kaplayarak ağrıya neden olabilir. Püstüler sedefin de ölümcül riski bulunmaktadır.

Psoriasis nedir belirtileri?

Sedef hastalığı (psoriasis); cilt hücrelerinin yenilenme süresinin hızlanması nedeniyle gelişen bir çeşit kronik bağışıklık sistemi hastalığıdır. Cilt hücrelerinin hızlı yenilenmesi, deride pullaşmaya ve kepeklenmeye neden olur. Derideki bu pulların etrafında iltihaplanma ve kızarıklıklar gelişir.

Sedef hastaligi sebepleri nelerdir?

Bağışıklık siteminin zayıflaması, aşırı alkol ve sigara kullanımı ve yüksek kilo da hastalığı tetikleyici unsurlar arasındadır. Bunlara ek olarak iyodit, antimalaryal, beta bloker ve yüksek tansiyon ilaçlarını yan etkisi olarak da sedef hastalığı görülebilir.