Ateşkes ne demek TDK?

İçindekiler:

  1. Ateşkes ne demek TDK?
  2. Mütarekename ne demek?
  3. Ateşkes nasıl yazılır?
  4. Mütareke nedir tarih?
  5. Saldırının anlamı nedir?
  6. Patavatsız kimlere denir?
  7. Ateşkes nasil yazilir TDK?
  8. Ateşkes birleşik mi?
  9. Lozan Barış Konferansı'nda ele alınan konular nelerdir?

Ateşkes ne demek TDK?

Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı "ateşkes"tir. ATEŞKES NE DEMEK? TDK sözlüğüne göre ateşkes kelimesi, "Savaşan iki kuvvetin karşılıklı olarak savaşı durdurması, bırakışma, mütareke" gibi anlamlarda kullanılmaktadır.

Mütarekename ne demek?

Mütareke ya da ateşkes antlaşması, savaşlarda çatışmaları sona erdiren silah bırakma, nihai ateşkes antlaşmasıdır. Mütareke metnine "mütarekename" denir.

Ateşkes nasıl yazılır?

Ateşkes mi?” yoksa “Ateş kes mi?” Nasıl Yazılır? işte sorunun cevabı aşağıdadır. Bu kelime genellikle Ateş kes şeklinde yanlış yazılıyor. Doğru kullanımı Ateşkes şeklinde olmalıdır.

Mütareke nedir tarih?

Mütareke, Türk tarihinde Mondros Mütarekesi ile başlayıp Mudanya Mütarekesi ile sona erdiği kabul edilen ve işgal ve Türk Kurtuluş Savaşı ile betimlenen ara dönem. Edebiyat ve diğer sanat eserlerine konu ve sahne oluşturmuştur.

Saldırının anlamı nedir?

Taarruz, hücum veya saldırı, silahlı kuvvetlerin bir bölgeyi ele geçirmek için uyguladığı askerî harekâttır.

Patavatsız kimlere denir?

PATAVATSIZ. sıf. ve i. (Patavat'ın kökü belli değildir) Sözünün uygun düşüp düşmeyeceğini, nereye varacağını düşünmeden konuşan, önünü sonunu düşünmeden aklına estiği gibi söz söyleyen veya davranan (kimse): Çünkü Mefharet'in patavatsız fevrî haraketleriyle ince muvâzeneleri bozmasından korkuyorum (Peyâmi Safâ).

Ateşkes nasil yazilir TDK?

5. Bir veya iki ögesi emir kipiyle kurulan kalıplaşmış birleşik kelimeler bitişik yazılır: albeni, ateşkes, çalçene, çalyaka, dönbaba, gelberi, incitmebeni, sallabaş, sallasırt, unutmabeni; batçık, çekyat, geçgeç, kaçgöç, kapkaç, örtbas, seçal, tutkal, veryansın, yapboz, yazboz vb.

Ateşkes birleşik mi?

Bir ya da daha fazla öğesi emir kipinden oluşan birleşik sözcükler bitişik olarak yazılır. Örneğin; ateşkes, sıkboğaz, kapkaç, yapboz, çekyat, kaçgöç vb. ... Bu eklerin kalıplaşması ile oluşan birleşik sözcükler bitişik olarak yazılır. Örneğin; hacıyatmaz, külyutmaz, bilgisayar, yelkovan, barışsever, yurtsever vb.

Lozan Barış Konferansı'nda ele alınan konular nelerdir?

Lozan Antlaşması'nda görüşülen konular şu şekildedir; Kapitülasyonlar, azınlıkların son durumu, savaş tazminatı, Osmanlı Devleti'nden kalan borçlar, Musul meselesi, Boğazlar meselesi... Sınırlarımız resmi olarak belli oldu. Güney sınırımız Hatay hariç çizildi. Daha sonra Hatay'da anavatana katıldı.