Aft nedir neden cikar?

İçindekiler:

  1. Aft nedir neden cikar?
  2. Ağızda aft bulaşıcı mı?
  3. Aft başkasına geçer mi?
  4. Aft kendi kendine geçer mi?

Aft nedir neden cikar?

Aft, ya da aftöz ülser ağız içinde pek çok nedenle oluşan yara ve tahribatlara verilen genel bir isimdir. Ağız içi mukoza tabakasının zarar görmesi veya zayıflayan bağışıklık sistemi afta neden olabilir. Ayrıca, ağız içinin ısırılması yada bazı enfeksiyonlar aftta neden olabilir.

Ağızda aft bulaşıcı mı?

Zayıf bağışıklık sistemi, vitamin ve mineral yetersizliği, ergenlikte hormonal faktörler ve çölyak hastalığı aftöz ülsere neden olabilmektedir. Bulaşıcı bir hastalık değildir. Kadınlarda daha yaygın olarak görülür. İltihaplı bir doku ile çevrili olan aft yaraları kısa zamanda kendiliğinden geçer.

Aft başkasına geçer mi?

Dil üzerinde, yanakların içinde, damakta beliren yaralara 'aft' denir. Bir bağışıklık sorunu olduğu düşünülen aftlar bulaşıcı değildir. Dil üzerinde, yanakların içinde, damakta beliren, ağrılı, tek ya da birden fazla, irili ufaklı zımba deliği gibi yaralara 'aft' denir.

Aft kendi kendine geçer mi?

Ağız içi yaralar olarak bilinen oral aftlar ya da ağız ülserleri bazı durumlarda oluşmadan önce ağız içinde karıncalanma ve kızarıklık ile kendini hissettirir. Herhangi bir tedavi uygulanmadığında 1-2 hafta içinde kendiliğinden geçer. Ancak ağrılı olduğu için kişinin hayat kalitesini düşürebilir.