Alım satım vergisi yüzde kaç?

İçindekiler:

  1. Alım satım vergisi yüzde kaç?
  2. Alım satım vergisini kim öder?
  3. Tapu masrafı kime ait 2020?
  4. Emlak alım satım masrafları kime aittir?
  5. Tapu harç bedelini kim öder?
  6. Tapu devretme masrafı ne kadar?

Alım satım vergisi yüzde kaç?

Aksi belirtilmedikçe, taraflar eşit oranda emlak alım satım vergisini öderler. Her iki taraftan satış bedelinin yüzde 2'si (binde 20'si) oranında tahsil edilen bir vergidir. Taraflar arasında anlaşma sağlamış ise, satış prosedüründe belirlendiği şekilde ödenir. Toplamda yüzde 4 olarak, satıştan vergi olarak alınır.

Alım satım vergisini kim öder?

Kanunen emlak alım satım vergisinin hem alıcı hem de satıcı tarafından ödenmesi gerekiyor. Buna göre yukarıda hesaplanan 2 bin TL'lik vergi hem alıcı hem de satıcı tarafından ödenmek üzere toplam 4 bin TL olarak hesaplanıyor.

Tapu masrafı kime ait 2020?

2020 Tapu Harcı Ne Kadar, Tapu Harcını Kim Öder? Tapu harcı bedeli, aksi taraflarca kararlaştırılmadıkça alıcı ve satıcıdan eşit olarak yani her birinden satış bedelinin %2'si oranında tahsil edilir. Alıcı tarafından 4 bin TL ve satıcı tarafından 4 bin TL olmak üzere toplam 8 bin TL tapu harcı ödenir.

Emlak alım satım masrafları kime aittir?

Eğer herhangi bir ortak karar alınmadıysa, tapu harcının yarısı alıcı yarısı satıcı tarafından ödenmelidir. Tapu harçları mülk miktarının %4'ü olarak belirlenir. Eşit miktarda ödendiğinde, alıcıya %2 ve satıcıya da %2 bir ödeme payı düşer. Resmi olarak tapu harcı ödemeleri çoğunlukla eşit miktarda yapılıyor.

Tapu harç bedelini kim öder?

Tapu harcı bedeli, taraflarca başka bir karar alınmadıkça alıcı ve satıcı tarafından eşit miktarda ödenir. Yani beyan edilen satış bedelinin %2'si alıcı, %2'si satıcı tarafından ödenir. Fakat alıcı ve satıcı, kendi aralarında anlaştıkları takdirde satış değerinin %4'ü bir taraf tarafından da ödenebilir.

Tapu devretme masrafı ne kadar?

Her iki tarafın da (hem alıcı hem de satıcı) tapu harcı ödediğini yukarıda belirtmiştik. Devir işlemi yapılan gayrimenkulün beyan edilen satış değerinin binde 20'si (%2) oranında hesaplanarak, hem alıcıdan hem de satıcıdan olmak üzere ayrı ayrı binde 20, yani toplamda binde 40 oranında masraf alınır.