Vites kutusu nedir ne işe yarar?

İçindekiler:

  1. Vites kutusu nedir ne işe yarar?
  2. Vites kutusu şanzıman aynı mı?
  3. Vites kutusunda neler vardır?
  4. Vites kutusunun diğer adı nedir?
  5. Standart vites kutusu nedir?
  6. Motorlu araçların vites kutusu şanzıman hangi dişlilerden imal edilmiştir?
  7. Şanzıman çeşitleri nedir?
  8. Vites kutuları kaça ayrılır?
  9. Şanzımanın içinde ne var?
  10. Vites kutularında hangi dişliler kullanılır?
  11. Şanzıman ne kadara değişir?
  12. Şanzıman Tamiri ne kadar sürer?
  13. Hidrodinamik vites kutusu nedir?
  14. Mekanik vites kutusu çeşitleri nelerdir?
  15. Kaç çeşit şanzıman var?
  16. Şanzıman hangi parçalardan oluşur?
  17. Şanzıman yağı özelliğini kaybederse ne olur?

Vites kutusu nedir ne işe yarar?

Bir aktarma organı olan şanzıman yani vites kutusu, motordan aldığı devir hızını ve torku değiştirerek tekerleklere iletir. ... Diferansiyelde hız yaklaşık olarak 3 kat azaltılırken, tork 3 kat arttırılır. Motorun devir sayısı ise gücü ve torku, tekerleklere iletilen tork ve devirle aynı değildir.

Vites kutusu şanzıman aynı mı?

Şanzımana vites kutusu da denilmektedir. İçerisinde miller, dişliler ve vites çatalı bulunur. Motordan alınan güç, bu parçaların yardımı ile tekerleklere, sürücünün istediği şiddet ve oranla iletilir. Motordan gelen devir ve tork kuvveti, şanzımana iletildikten sonra belirlenen vitese göre değiştirilir.

Vites kutusunda neler vardır?

Motorun hızını ve gücünü ayarlar. Vites kutusu genel olarak dişli ve millerden oluşmuştur. Dişlilerin aşınmasını ve ısınmasını önlemek için vites kutusu içerisine dişli yağı ilave edilir. Vites değiştirme işlemlerinde vites kutusu ses yapıyor ise debriyaj pedalına tam basılmamıştır veya vites kutusu yağsız kalmıştır.

Vites kutusunun diğer adı nedir?

Şanzıman veya vites kutusu, baskı balata (kavrama) yolu ile motordan aldığı hareketi istenilen tork değerinde şaft veya diferansiyele ileten aktarma organıdır. Şanzıman sözcüğü Fransızca kökenli olup aslı boite de changement de vitesse'tir (okunuşu: buat dö şanjman dö vites).

Standart vites kutusu nedir?

Manuel vites kutularına 'Standart Vites Kutuları' da denilmektedir. İlk çıkan araçlarda kullanılan ve halen kullanılmakta olan bir sistemdir. Üretim maliyetinin düşük olması, bakım gerektirmemesi sebeplerinden dolayı hala otomobillerde tercih edilmektedir.

Motorlu araçların vites kutusu şanzıman hangi dişlilerden imal edilmiştir?

Otomobil vites kutuları genellikle helis dişliden imal edilmektedir.

Şanzıman çeşitleri nedir?

Şanzıman Nedir?
  • 1 – Manuel Şanzıman / Düz Vites.
  • 2 – Yarı Otomatik Şanzıman / Tek Kavramalı Şanzıman.
  • 3 – Otomatik Şanzıman.

Vites kutuları kaça ayrılır?

Gelişmişlik sırasına göre manuel şanzımanlar Kayıcı Dişli Tip Vites Kutuları (Kara Şanzıman), Daimi İştiraklı Tip Vites Kutuları ve Senkromeçli Vites Kutuları olmak üzere 3 tanedir.

Şanzımanın içinde ne var?

Şanzıman miller, vites ve dişlilerden oluşur. Şanzımanın bu parçaları araç durur durumda iken hareket etmesini, ileri vitese alındığında ileriye geri vitese alındığında ise geri gitmesini sağlamaktadır. Bu sebeple araçların parçaları arasında oldukça önemli bir yeri bulunmaktadır.

Vites kutularında hangi dişliler kullanılır?

Moment ve dolayısıyla kuvvetlerin vites kutularında küçük tutulabilmesi için, diferansiyelden sonra devir sayısı azaltan bir dişli kutusu yerleştirilmektedir. Bu amaçla bir çift düz dişli ya da planet dişli mekanizması kullanılmaktadır.

Şanzıman ne kadara değişir?

Şanzıman fiyatları genel olarak 2.000 – 35.000 TL arasında değişiklik göstermektedir. Şanzıman yağı, araç ve parçaları için önemli bir etmendir. Değişim zamanı belirli periyodik sistemler dâhilinde gerçekleşmesi gerekmektedir.

Şanzıman Tamiri ne kadar sürer?

Minimum 3 gün sürer, DSG de arızaya göre değişkenlik göstermektedir.

Hidrodinamik vites kutusu nedir?

Hidrodinamik vites kutusu (tork konvertörü); Kademesiz hız ve moment dönüştürücüdür. Hidrodinamik vites kutusunun, bir moment dönüştürücü olarak görevini yerine getirebilmesi için, pompa ile türbin arasında sabit, kanatlı bir yöneltici çarkın (statorun) bulunması, hidrolik kavrama ile en önemli farkı oluşturmaktadır.

Mekanik vites kutusu çeşitleri nelerdir?

Gelişmişlik sırasına göre manuel şanzımanlar Kayıcı Dişli Tip Vites Kutuları (Kara Şanzıman), Daimi İştiraklı Tip Vites Kutuları ve Senkromeçli Vites Kutuları olmak üzere 3 tanedir.

Kaç çeşit şanzıman var?

Kaç Çeşit Şanzıman Var? / Şanzıman Çeşitleri. Şanzıman çeşitleri, temelde otomatik şanzıman, manuel şanzıman ve robotize şanzıman şeklinde sadece üç basit kategoriye ayrılıyor.

Şanzıman hangi parçalardan oluşur?

Otomatik Şanzımanın Ana Parçaları
  • Tork konvertör.
  • Yağ pompası
  • Vites kavrama grupları
  • Şanzuman muhafazası
  • Güneş (planet) dişli grupları
  • Hidrolik valf gövdesi (hidrolik beyin )
  • Elektronik kumanda beyni.

Şanzıman yağı özelliğini kaybederse ne olur?

Şanzıman yağı eksildikçe şanzımanda vuruntu, şanzımandan ses gelmesi, vites değişiminde zorlanma gibi belirtiler görülür. Sonrasında da vites değişimi yapılamaz hale gelebilir. Sürüş güvenliği azalır. Aracın performansı düşer ve zorlanan motor aşırı yakıt tüketimine başlar.